Armata rusa, decimata de rezistenta musulmana din Caucaz

, , , ,
 

Armata rusa, epuizata de luptele cu insurgentii musulmani

Armata rusa, epuizata de luptele cu insurgentii musulmani din Caucaz

Sute de politisti si militari rusi si-au pierdut viata in operatiuni militare din Caucazul de Nord in 2009, a declarat adjunctul ministrului rus de resort, Arkadi Yedelev, relateaza mass-media rusa, citata de agentiile internationale de presa. Potrivit lui Yedelev, 235 de angajati ai Ministerului de Interne au murit si 686 au fost raniti, in contextul intensificarii luptelor armate dintre armata de ocupatie rusa si rezistenta musulmana din Caucazul de Nord. Datele Ministerului de Interne de la Moscova arata ca au existat „544 de crime de natura terorista, dintre care 437 au fost comise in Republica Cecena, 44 in Daghestan si 41 in Ingusetia”, date contrazise de liderii insurgentilor din regiune.
Presedintele rus Dmitri Medvedev a ordonat recent Serviciului Federal de Securitate (FSB) si serviciilor militare sa intareasca masurile de securitate in Cauzaul de Nord, in urma atacului sinucigas cu bomba de la 6 ianuarie care s-a soldat cu moartea a cinci persoane si cu ranirea altor 19, majoritatea membrii sau colaboratori ai fortelor de ocupatie rusesti din regiunea majoritar musulmana. Militantii din Caucazul de Nord ar trebui „eliminati, si acest lucru trebuie facut in mod sistematic”, a mai spus Medvedev.

Razboiul acuzatiilor

Viceministrul rus de interne, Arkadi Edelev, a declarat recent la Vladikavkaz (n.r.-capitala Osetiei de Nord, republica federala din cadrul Federatiei Ruse) ca diferite grupuri teroriste sunt antrenate de experti straini in bazele militare ale Georgiei, pentru ca apoi acestea sa comita atentate pe teritoriul Federatiei Ruse. “Experti straini formeaza grupuri teroriste in vederea comiterii de acte teroriste pe teritoriul Rusiei, in baze militare georgiene. Sunt vizate mai ales regiune ce ar putea, in opinia lor, sa destabilizeze intregul Caucaz de Nord si sudul Rusiei, adica Osetia de Nord, Ingusetia, Daghestan, Cecenia, Kabardino-Balkaria“, a intarit el in cadrul unui reuniuni la care au participat ofiteri de rang inalt ai Ministerului de Interne si serviiciile de informatii ale Federatiei Ruse. Edelev a mai adaugat ca tot mai multi imami care cheama la lupta impotriva islamistilor radicali sunt amenintati de extremisti si ca riscul intensificarii fenomenului terorist in zona de sud a Rusiei a devenit o realitate tot mai pregnanta. Oficialul moscovit a mai spus ca terorismul este in crestere cu 19%, ajungandu-se pana la 637 de astfel de actiuni in Caucazul pe Nord pe perioada anului 2009.

Acuzatii cu repetitie

Arkadi Edelev nu este la prima acuzatie de acest gen, conform unui raport care analizeaza perioada octombrie 2008 – mai 2009, intocmit de organizatia moscovita Memorial Human Rights Center vizavi de situatia conflictelor din Caucazul de Nord, viceministrul rus declara in 2009 de faptul ca fortele rebele care lupta impotriva Rusiei in republicile nord-caucaziene mentionate mai sus, ar fi “sustinute cu bani, arme si echipament de catre membri ai organizatiei teroriste al-Qaida”. De asemenea, el a mai vorbit despre munca distructiva pe care “o serie de servicii speciale straine” o desfasoara in Caucazul de Nord. Mult mai precis, seful FSB din Daghestan, Viaceslav Sansin, a spus ca rebelii sunt ajutati de reprezentanti ai serviciilor secrete din state occidentale, care vin in aceasta zona sub acoperirea de ghizi turistici sau reprezentanti ai unor organizatii non-guvernamentale din SUA, Anglia, Polonia, Turcia si alte state. De asemenea, noul presedinte al Republicii Daghestan, Iunus-Bek Evkurov (n.r.-fost oficial in FSB), a facut referire de mai multe ori la interventia serviciilor secrete din SUA si Anglia in afacerile interne ale republicii federale, fara insa a aduce probe concludente. Parere acestuia a fost impartasita si de seful Departamentului de antrenament al trupelor Statului Major al Rusiei, Vladimir Samanov. Raportul concluzioneaza cu o oarecare urma de ironie ca in urma contabilizarii acestor pareri, al-Qaida si servicii secrete occidentale se bat cu armata rusa in Nordul Caucazului. In ultimele luni, Daghestanul, locuit in majoritate de musulmani, a devenit tinta repetata a atentatelor teroriste. Cel mai recent atac s-a soldat cu 6 victime, dupa ce un barbat a intrat cu o masina in care se afla material explozibil in sediul al politiei rutiere din Mahacikala (Daghestan).

Fascismul GRU

Zeci de cetateni rusi de religie musulmana din regiunea Caucazului au fost dati disparuti in timpul detentiei lor de catre unitati ale GRU (Glavnoye Razvedyvatel’ noye Upravleniye), principalul serviciu de informatii al armatei ruse, relateaza mass-media turcă, citând un raport al organizaţiei diasporei cecene din Turcia, „Vaynakh”. Conform sursei citate, unitatile GRU aresteaza cu regularitate, sub acuzatia de participare la insurgenta cecena, localnici din Cecenia, Daghestan si Ingusetia, republici autonome din cadrul Federatiei Ruse, majoritar musulmane, fara a respecta legislatia internationala si nationala rusa. „Vaynakh” citeaza surse locale, mass-media si organizatiile internationale, inaintand cifra totala de peste 268 de disparuti doar in republica Cecenia, in primele sase luni ale anului 2009.
Raportul citat de mass-media turca mai aduce in atentia soarta recrutilor de religie musulmana din cadrul unitatilor GRU, care sunt supusi unui tratament degradant de catre ofiteri, existand cazuri de convertire fortata la religia ortodoxa a acestora. Totodata, raportul organizatiei „Vaynakh” atrage atentia intensificarii fara precedent a manifestarilor cu caracter fascist a ofiterilor si soldatilor etnici rusi din unitatile de elita ale GRU fata de recrutii apartinand altor etnii. „Vaynakh” mai reia o serie de acuzatii frecvente la adresa autoritatilor militare ruse, conform carora soldatii abia incorporati sunt deseori fortati sa fure sau sa cerseasca pentru cei cu experienta, iar unii ofiteri ii inchiriaza pe recruti pentru diverse munci, unele cazuri de abuz ducand la moartea sau mutilarea grava a soldatilor de religie musulmana.

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *