Un grup de experti internationali se afla, in perioada 4-6 aprilie, in vizita la Ministerul Apararii pentru a evalua realizarile Republicii Moldova in cadrul Procesului de Revizuire si Planificare a Parteneriatului (PARP), precum si implementarea obiectivelor asumate de Chisinau in cadrul Programului „Parteneriat pentru Pace”. Locotenent-colonelul Bora Onen, din cadrul Departamentului Politici de Aparare si Planificare a Apararii NATO, a apreciat evolutia pozitiva a reformelor in domeniul apararii, accentuand ca echipa de experti se afla la Chisinau nu doar pentru a analiza succesele inregistrate de partea moldoveneasca in cadrul Procesului de Revizuire si Planificare a Parteneriatului, dar si pentru a oferi ajutor la compartimentele mai putin avansate. La randul sau, seful Marelui Stat Major, generalul de brigada Iurie Dominic, a declarat ca PARP reprezinta un instrument vital pentru dezvoltarea capabilitatilor necesare Republicii Moldova de a opera intr-un mediu de securitate aflat in permanenta schimbare. Generalul Iurie Dominic a multumit expertilor pentru asistenta oferita, specificind ca dezvoltarea si consolidarea cooperarii dintre NATO si Republica Moldova ofera experienta vasta in modernizarea si reformarea Fortelor Armate ale tarii noastre. La sedintele de lucru din cadrul PARP participa specialistii din Ministerul Apararii si Marele Stat Major, precum si reprezentantii ministerelor Afacerilor Externe si integrarii Europene, Finantelor, Afacerilor Interne, Departamentul Trupe Carabinieri, Serviciul Informatii si Securitate. ,In iulie 1995 a fost initiat primul ciclu PARP. In 2008 Ministerul Apararii, impreuna cu Armata Nationala, si-a asumat 34 obiective de parteneriat. Evaluarea participarii PARP se efectueaza in fiecare an dupa un ciclu par (PARP Partnership Goals) si impar (PfP PARP Survey of Overall Interoperability) in comun cu expertii PARP si Republica Moldova. Colaborarea in cadrul parteneriatului permite utilizarea experientei tarilor NATO si partenere cu scopul de a perfectiona propriile forte armate in domeniul pregatirii cadrelor, instruirii lingvistice, asigurarii accesului la informatii si statistica.
Viking – exercitiu PfP
De asemenea, un grup de militari ai Armatei Nationale participa in perioada 5 – 17 aprilie, la exercitiul multinational „Viking”, desfasurat in Suedia. „Viking 2011” este un exercitiu multinational de comandament si stat major asistat pe calculatoare, iar Armata Nationala va detasa la exercitiu opt ofiteri cu experienta. Grupul de militari moldoveni va fi condus de maiorul Vitalie Micov si va activa in diferite structuri si functii de stat major din cadrul brigazii multinationale din Suedia. Scopul exercitiului este antrenarea contingentelor militare, politiei si autoritatilor locale in misiuni de planificare si conducere a operatiunilor de mentinere a pacii sub egida ONU sau operatii de raspuns la criza. Exercitiul „Viking 2011” va avea loc concomitent in opt tari, iar la cea de-a cincea editie a exercitiului vor fi antrenati circa 1800 de militari si 500 de civili din 24 de tari membre NATO si partenere ale Programului “Parteneriat pentru Pace” (Partnership for Peace – PfP). Datorita PfP, R. Moldova are posibilitatea de a coopera cu armatele occidentale in domenii ce vizeaza controlul democratic asupra fortelor armate, lupta impotriva terorismului, planificarea urgentelor civile si realizarea interoperabilitatii. Totodata, tarile partenere pot alege din mai mult de 1.400 de activitati individuale specifice, inclusiv vizite ale echipelor de experti, ateliere de lucru, cursuri si exercitii militare. R. Moldova a aderat la Programul PfP la 16 martie 1994 , fiind a 12-a tara care a semnat documentul cadru. Cele 26 de tari participante in prezent la PfP formeaza un grup divers din punct de vedere geografic, care include state din Europa de Vest, foste republici sovietice din Caucaz, Asia Centrala si din alte regiuni, precum si tari care aspira la obtinerea statutului de membru al Aliantei.
Interoperabilitate cu Alianta
„Colaborarea cu NATO pe segmentul militar se desfasoara in limitele statutului de neutralitate a R. Moldova si se axeaza in principal pe ridicarea nivelului de interoperabilitate a Armatei Nationale cu fortele Aliantei in solutionarea situatiilor de criza ce pot interveni pe continentul european”, a declarat luni, 4 aprilie, ministrul Apararii, Vitalie Marinuta, care a participat la inaugurarea expozitiei “Armata Nationala in fotografie”, vernisata in incinta Centrului de Informare si Documentare NATO din Moldova cu ocazia aniversarii a 62 de ani de la fondarea Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord. Vitalie Marinuta a specificat ca dimensiunea cooperarii R. Moldova cu NATO se refera la controlul armamentelor si dezarmarii, protectia civila, prevenirea si solutionarea situatiilor de criza, lupta impotriva terorismului, planificarea si desfasurarea exercitiilor de mentinerea pacii, pregatirea cadrelor militare si civile din sectorul de aparare , precum si alte aspecte de activitate militara. Ministrul a mai spus ca cetatenii R. Moldova au beneficiat de asistenta NATO in realizarea mai multor proiecte. Este vorba despre proiectul „Substante chimice in Moldova”, distrugerea combustibilului de rachete „Melanj” si alte investitii de milioane de dolari care au imbunatatit securitatea ecologica a R. Moldova. In cadrul expozitiei “Armata Nationala in fotografie” au fost prezentate fotografii tematice la patru categorii – portret; profesionalism; memorie; misiuni internationale si NATO. Lucrarile fotografice, realizate de profesionisti si amatori, au fost admirate de ambasadorul Bulgariei in R. Moldova, George Panaiotov, reprezentanti ai autoritatilor centrale, atasati militari si experti din sectorul asociativ. Totodata, la eveniment a fost prezenta si delegatia de experti NATO care se afla in R. Moldova.
0 Comentarii