Armata europeana, obiectiv strategic al UE

de | feb. 7, 2010 | Alte regiuni, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Ministrul german de externe, Guido Westerwelle, a declarat sambata la München ca diplomatia germana are ca „obiectiv pe termen lung” formarea „unei armate europene sub control parlamentar”, relateaza mass-media internationala, preluata de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Mii de soldati germani participa la misiunea ISAF din Afghanistan

Mii de soldati germani participa la misiunea ISAF din Afghanistan

Ministrul german de externe, Guido Westerwelle, a declarat sambata la München ca diplomatia germana are ca „obiectiv pe termen lung” formarea „unei armate europene sub control parlamentar”, relateaza mass-media internationala, preluata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. „Obiectivul pe termen lung este formarea unei armate europene sub control parlamentar”, a spus el, la conferinta pentru securitate care se desfasoara la Munchen. „UE trebuie sa-si asume rolul sau politic in calitate de actor mondial”, a subliniat ministrul german. Westerwelle a mai subliniat ca Germania se va implica activ in creionarea unei politici comune de aparare si securitate in Europa, apreciind ca actiunea comuna in aceste domenii ar contribui semnificativ la adancirea unificarii batranului continent. „Aceasta politica noua a blocului comunitar ar reprezenta raspunsul Europei la fenomenul globalizarii”, a mai declarat seful diplomatiei germane la Conferinta pentru Securitate de la München.

Lobby italian

Anterior, autoritatile de la Roma au anuntat ca Italia va face lobby pentru crearea unei armate europene. Franco Frattini, ministrul italian de Externe, aprecia ca Tratatul de la Lisabona a stabilit ca „daca unele state doresc sa intre in cadrul unei cooperari mai mari intre ele, pot face acest lucru”. Aceasta a fost deja cazul cu euro si acordurile Schengen privind calatoriile libere transfrontaliere, iar acum pot fi aplicate pentru „apararea comuna europeana”. In cadrul unui interviu pentru The Times, oficialul sublinia ca „s-a ajuns la capatul unei povesti de fara sfarsit”. El a avertizat ca ”daca nu gasim o politica externa comuna, exista riscul ca Europa sa devina neinsemnata. Vom fi depasiti de G2 a Americii si China, axa Pacificului, iar axa atlantica va fi uitata. Avem nevoie de vointa politica si angajament, altfel oamenii din Europa vor fi deziluzionati si dezmagiti. Oamenii se asteapta la multe de la noi. Dupa Lisabona nu vom mai avea alibi”.
Este „un obiectiv necesar sa avem o armata europeana”, declara Frattini. „De exemplu Afganistan: presedintele american cere Poloniei, Italiei sau Marii Britanii mai multe trupe. Daca exista o armata europeana. Daca exista o armata europeana, vom avea o „cutie cu unelte” de unde sa extragem. Ar putea avea nevoie de 30 de avioane: ar putea sa intrebe daca armata europeana este in pozitia de a le oferi”.
Frattini a mai declarat ca acum „fiecare tara isi dubleza fortele armate, fiecare din noi trimite masini blindate, oameni, tancuri avioane in Afganistan. Daca exista o armata europeana, Italia putea trimite avioane, Franta -tancuri, Marea Britanie – masini blindate, iar astfel s-ar optimiza folosirea resurselor”. Intrebat cum s-ar putea armoniza diferitele echipamente si sisteme, Fratini a declarat ca Afganistan a demonstrat deja acest lucru.
Frattini a mai apreciat ca Europa post Lisabona mai este „obligata” sa formuleze politici comune pentru cresterea economica, inclusiv investitie si infrastructura, lupta impotriva crimei organizate sau a imigratiei ilegale. Cea mai mare problema ramane insa formarea unei politici externe comune, mai ales ca situatia din Balcani, Iran, Orientul Mijlociu sau iintegrarea Turciei nu au intalnit o unanimitatea de opinii pana acum.

Initiativa franceza

Mass-media internationala a prezentat anterior o serie de initiative similare din partea Frantei, care isi doreste o aparare europeana comuna la care sa participe alte cinci state mari din Uniunea Europeana, respectiv Germania, Marea Britanie, Spania, Italia si Polonia. Astfel, cotidianului „Der Spiegel”, sublinia ca Parisul pregateste un nou proiect de natura sa puna Berlinul intr-o situatie delicata. Intr-un amplu articol consacrat disputelor dintre presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel, „Der Spiegel” comenteaza ca aceasta ultima propunere, care se refera la domeniul apararii, ii va crea dificultati Angelei Merkel din cauza lipsei de popularitate a angajamentului armatei germane in Afganistan. „Din cate se aude la Bruxelles”, sediul Uniunii Europene si NATO, presedintele francez ar vrea ca cele sase mari tari europene sa formeze un nucleu al apararii UE, scrie publicatia germana.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *