Ardei și vinete, mită electorală în Turcia

, , ,
 
Erdogan folosește criza alimentară pentru consolidarea propriei pozițiii politice

Erdogan folosește criza alimentară pentru consolidarea propriei poziții politice

Municipalităţile din Turcia vor începe să vândă alimente la preţuri reduse pentru a concura cu preţurile în creştere rapidă din supermarketuri şi magazinele mai mici, a anunţat vineri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, ţintind presupuşii speculanţi, relatează DPA, citată de mass-media de la București, preluată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. “Dacă unii oameni (fac speculă cu preţurile) în supermarketuri sau în alte părţi, atunci municipalităţile vor începe să vândă alimente”, a spus Erdogan la un miting de companie în oraşul Sivas din Anatolia. “Vom introduce acolo produse la cele mai mici preţuri”, a declarat el.

Alegeri sub semnul inflației

Turcia va organiza alegeri locale la 31 martie, iar starea economiei, în special inflaţia ridicată, rămâne o chestiune majoră pentru votanţi, sărăciți deja de politica economică deficitară a regimului Erdogan. Rata inflaţiei pentru 2018 a rămas la peste 20%, cu cea mai mare creştere anuală de 30,97% pentru alimente, a precizat recent Institutul de Statistică din Turcia (TurkStat).

Conform sursei citate, preţurile la ardei şi vinete, ambele fiind legume de bază în gospodăriile din Turcia, au crescut cu peste 80% în ianuarie 2019 comparativ cu luna anterioară.

Erdogan i-a acuzat vineri pe speculanţii de preţuri că încearcă să îi submineze guvernul. “George şi Hans vor să ne lovească, iar aceşti oameni îi ajută”, a spus el, folosind nume occidentale pentru a se referi la puteri străine, o temă frecventă de campanie folosită de regimul Erdogan ca armă politică împotriva opoziției.

Terorism alimentar

Şeful Trezoreriei şi ministru de finanţe Berat Albayrak, care este ginerele lui Erdogan, a mers chiar mai departe şi a vorbit miercuri despre un “terorism alimentar”, conform cotidianului Hurriyet. Municipalităţile vor deschide într-o primă fază depozite de vânzare la Istanbul şi la Ankara începând de săptămâna viitoare, a adăugat Albayrak.

Guvernul şi-a intensificat auditurile la depozitele alimentare, în timp ce poliţia locală a dat amenzi magazinelor mici şi supermarketurilor pentru preţuri considerate nejustificat de mari, au relatat mass-media din Turcia în această săptămână.

Sărăcirea opoziției

Preşedintele Turciei, Tayyip Erdogan, a anunţat anterior că banca Isbank, cea mai mare bancă din ţară şi deţinută parţial de principalul partid de opoziţie, va trece sub controlul Trezoreriei statului, transmite mass-media internațională, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Isbank, al cărui nume complet este Türkiye Is Bankasi, a fost înfiinţată în anul 1924 de fondatorul Turciei mondene, Mustafa Kemal Atatürk. La moartea sa, Atatürk a lăsat Isbank moştenire partidului său, Partidul Popular Republican (CHP), care în prezent deţine un pachet de 28% din acţiunile Isbank. Această participaţie are o valoare de aproximativ 7,32 miliarde lire (1,41 miliarde dolari) pe baza unei capitalizări de piaţă a Isbank de aproximativ 26,04 miliarde lire.

“Partidele politice nu au dreptul şi nici autoritatea de a lua parte în activităţile bancare. Cu voia Domnului, Isbank va deveni proprietatea Trezoreriei. Cred că Parlamentul va lua o decizie istorică şi pachetul de 28% din acţiunile Isbank va fi transferat la Trezoreria statului”, a declarat Tayyip Erdogan într-un discurs în faţa parlamentarilor din partidul său AK. Erdogan a adăugat că momentul în care va avea loc acest transer va depinde de cât de mult timp durează procesul parlamentar.

Economia în ruine

Aceste comentarii au dus la prăbuşirea cu 6% a preţului acţiunilor Isbank, pe fondul crizei economice tot mai profunde care zguduie Turcia regimului Erdogan.

În replică, Partidul Popular Republican (CHP), care numeşte patru membrii în boardul Isbank, s-a opus transferului participaţiei sale către Trezoreriei, în numele “respectării voinţei lui Atatürk” şi a subliniat că atât membrii săi care fac parte din board cât şi partidul CHP nu primesc dividende din partea băncii.

Potrivit Isbank, dividendele datorate CHP sunt transferate direct Institutului de limbă turcă (TDK) şi Societăţii de istorie a Turciei, conform testamentului fondatorului.

Pe lângă participaţia deţinută de CHP la Isbank, un pachet de 40,5% din acţiunile băncii este deţinut de fondul de pensii Isbank şi un pachet de 31,4% flotează liber la bursă.

Turcia, în plină epocă Erdogan

Turcia, în plină epocă Erdogan

Sprijin naționalist

Partidul Mişcării Naţionaliste (MHP) din Turcia îi va susţine pe candidaţii Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al lui Recep Tayyip Erdogan în alegerile locale de anul viitor, în trei oraşe-cheie, a anunţat anterior liderul MHP, Devlet Bahceli, declaraţie care îmbunătățește radical perspectivele electorale pentru AKP, informează agenţia de presă KARADENIZ PRESS. Candidatul AKP la primăria Istanbul, fostul premier Binali Yıldırım, a salutat poziția MHP, promițând formarea unor coaliții la nivelul municipalităților câștigate de AKP, unde reprezentanții MHP vor primi diferite funcții.

AKP şi MHP au format o alianţă înainte de alegerile prezidenţiale din iunie, dar au avut de mai multe ori divergenţe în legătură cu apelul MHP la amnistierea unor infractori închişi.

Anterior, liderul MHP Devlet Bahceli a declarat că partidul său nu va face alianţă cu AKP pentru alegerile municipale ce vor fi organizate pe teritoriul Turciei în martie 2019. La acea vreme, declaraţiile lui au provocat o devalorizare a lirei, pe fondul temerilor că acest lucru va duce la instabilitate politică.

Oricum, Bahceli a anunţat o schimbare de poziţie, declarând că MHP nu va înainta candidaţi pentru primăriile oraşelor Istanbul, Ankara şi Izmir, cele mai mari ale Turciei. “Oricine ar fi candidaţii AKP în aceste trei oraşe mari, susţinerea noastră va fi totală”, a declarat Bahceli în faţa oficialilor partidului său, în cadrul unui discurs susţinut în Antalya.

Motive judiciare

Totodată, MHP va avea candidaţi în alte oraşe de pe teritoriul Turciei, a spus el, adăugând că nu există “un acord secret” în spatele deciziei partidului său. Nu este clar ce a determinat o schimbare a poziţiei lui Bahceli, presa speculând că la bază stă înghețarea anchetelor penale împotriva unor apropiați ai acestuia.

Bahceli şi partidul său MHP au fost critici vehemenţi ai partidului AKP al lui Erdogan înainte să ajungă la acordul lor de alianţă, anul acesta. Era aşteptat că alianţa lor va continua, în pofida deciziei de luna trecută de a nu coopera în alegerile locale.

Alegerile locale vor avea în general un impact redus asupra echilibrului de puteri în Turcia. În urma sistemului prezidenţial impus în urma alegerilor din iunie, Erdogan şi-a arogat deja puteri extinse. Cu toate acestea, AKP are nevoie de susţinerea parlamentarilor MHP pentru a obţine majoritatea şi a trece legi prin parlament. (M.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *