APCE a adoptat o rezoluţie în care solicită eliberarea Iuliei Timoşenko

, , ,
 
Yulia Timosenko, obiectiv strategic pentru APCE

Yulia Timosenko, obiectiv strategic pentru APCE

Deputatul ucrainean Volodimir Ariev, membru al partidului de opoziţie „Batkivşcina”, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS, a declarat că Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat o rezoluţie în care solicită eliberarea fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timoşenko. „La punctul 20.8, se arată că APCE cere autorităţilor ucrainene să aplice legile şi politicile adoptate recent în vederea asigurării unui sistem judiciar independent şi imparţial, care să adere complet la principiile statului de drept, precum şi să utilizeze toate mijloacele legale pentru eliberarea Iuliei Timoşenko, dat fiind faptul că procedura judiciară care a dus la condamnarea acesteia a provocat critici serioase”, menţionează parlamentarul de la Kiev. Potrivit lui Ariev, documentul adoptat la Strasbourg conţine o evaluare dură a acţiunilor autorităţilor ucrainene.

Conditii europene

În ziua adoptării rezoluției APCE, consulul general al Poloniei la Harkiv, Jan Granat, a declarat că eliberarea fostului prim-ministru Iulia Timoşenko este o condiţie „la fel ca toate celelalte stabilite anterior pentru asocierea Ucrainei la UE”.
Reamintim ca autoritatile de la Kiev şi Bruxelles au început negocierile privind acordul de asociere în 2007, iar cele referitoare la instituirea zonei de comerţ liber, ca parte a acordului de asociere, au fost demarate în 2008. La sfârşitul anului 2011, părţile au anunţat finalizarea negocierilor, iar la 30 martie 2012 a fost parafat acordul bilateral.
Pe data de 10 decembrie 2012, Consiliul pentru Afaceri Externe al UE a adoptat un document cu privire la Ucraina, în care şi-a exprimat disponibilitatea de a semna acordul de asociere cu această ţară înainte de summitul de la Vilnius, cu condiţia ca partea ucraineană să înregistreze progrese în ceea ce priveşte modificarea legislaţiei electorale, rezolvarea problemei legate de aplicarea selectivă a justiţiei şi continuarea reformelor aflate pe Agenda de asociere.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.