Anul electoral 2024: două noi partide au apărut în Republica Moldova

de | ian. 16, 2024 | Moldova Electorală | 0 comentarii

Pe secna politică din Republica Moldova au apărut două partide noi, unul creat la sfârșitul anului 2023, iar altul la începutul anului electoral 2024, relatează mass-media de la Chișinău. Partidul politic „Victorie” și Partidul politic „Unitate” aduc numărul formațiunilor înregistrate în Republica Moldova la 80, transmite IPN. Potrivit Agenției Servicii Publice, Partidul „Victorie” a fost […]

Pe secna politică din Republica Moldova au apărut două partide noi, unul creat la sfârșitul anului 2023, iar altul la începutul anului electoral 2024, relatează mass-media de la Chișinău. Partidul politic „Victorie” și Partidul politic „Unitate” aduc numărul formațiunilor înregistrate în Republica Moldova la 80, transmite IPN.

Potrivit Agenției Servicii Publice, Partidul „Victorie” a fost înregistrat pe data de 28 decembrie 2023, în calitate de președinte fiind indicat Vadim Grozavu. Formațiunea declară că are 1331 de membri.

„Partidul politic Victoria se bazează pe principiile fundamentale ale transparenței, legalității, echității, garanției securității juridice deținând poziții patriotice și puternice. Suntem o formațiune pro moldovenească, pro cetățeni. Considerăm că pentru dezvoltarea statului este nevoie de o viziune clară cu privire la viitorul acestuia, fără a fi influențată de opinii și interese geopolitice”, se menționează în programul politic al formațiunii.
Partidul politic „Unitate” este formațiunea cu numărul 80, fiind înregistrat pe 5 ianuarie 2024. Președintele formațiunii este Dmitrii Furdui, iar partidul arată că are 1199 de membri.

„Scopul final al partidului este de a construi o societate a libertății în conformitate cu legea. Elita politică din Moldova a devenit o castă. În ultimul deceniu, guvernele care s-au perindat au capturat statul, iar guvernul actual a instaurat în țară dictatura, atacând drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Vom aboli dictatura și îi vom aduce în fața justiției pe cei responsabili de crimele împotriva democrației”, se arată în programul partidului nou creat.
Anul trecut au fost create cinci partide politice. Prima formațiune politică a fost înregistrată în ianuarie de către primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban – Mișcarea Alternativa Națională.

În martie 2023, activistul Dragoș Galbur și-a înființat Partidul Național Moldovenesc, iar în mai 2023 a fost înregistrat Partidul Liga Orașelor și Comunelor, unul dintre co-președinți fiind primarul de Leova, Alexandru Bujorean. În luna august 2023 au fost create alte două formațiuni – Mișcarea Respect Moldova, condusă de fostul deputat democrat, Eugeniu Nichiforciuc, și Mișcarea Reformei Sociale, condusă de Igor Istrati.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *