Antal Arpad, lider local al UDMR şi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, şi-a exprimat, joi, convingerea că se va realiza autonomia Ţinutului Secuiesc, alături de 20 de milioane de români. El a adăugat că Tirolul de Sud este un model de urmat de maghiarii şi românii din secuime. Antal Arpad le-a declarat jurnaliştilor că Tirolul de Sud este un model de urmat de maghiarii şi românii din secuime. Declaraţia acestuia a avut loc cu ocazia simpozionului „Drumul regiunii autonome Alto-Adige-Sudtirol din Italia, o fostă problemă – un succes actual ca regiune multilingvistică din Europa”, care a avut loc în sala de şedinţă a Consiliului Judeţean, la eveniment fiind prezenţi mai mulţi specialişti din Tirolul de Sud, scrie realitatea.net. „Iată că 60 de milioane de italieni, care au fost vehement împotriva ideii de autonomie, au acceptat-o până la urmă şi peste 100.000 de italieni care trăiesc în Tirolul de Sud şi-au dat seama că şi ei au de câştigat din această autonomie. Iată că s-a demonstrat că se poate realiza autonomia prin dialog şi deschidere”, a spus Antal. Primarul a spus că mesajele în privinţa autonomiei au fost „extrem de clare şi pozitive”, dilema fiind dacă acestea au fost recepţionate şi dacă s-a în’eles că nimeni nu poate solicita comunităţii maghiare să nu ceară autonomia. „Reacţia românilor faţă de aceste solicitări este extrem de importantă. (…) Cred că depinde foarte mult de noi toţi când se va realiza autonomia Ţinutului Secuiesc. Dacă avem inteligenţa şi luciditatea necesare putem să o avem foarte repede, în condiţii extrem de bune, dar dacă o parte nu are luciditatea necesară s-ar putea să dureze mai mult. (…) Sunt însă sigur de faptul că vom realiza autonomia Ţinutului Secuiesc, împreună cu cele 20 de milioane de români”, a spus Antal. La rândul său, preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a declarat că 11 dintre cele 27 de state ale Uniunii Europene asigură autonomie culturală sau teritorială pentru minorităţile etnice, iar exemplele pozitive din Europa nu se pot ascunde.
Partidul lui Tokes lupta pentru autonomie
Tot joi, Curtea de Apel Bucureşti a admis, joi, înregistrarea partidul lui Laszlo Tokes – Partidul Popular Maghiar din Transilvania. Curtea de Apel Bucureşti a admis, joi, înregistrarea printr-o decizie definitivă şi irevocabilă. PPMT îl are ca mentor pe europarlemantarul Laszlo Tokes şi va milita pentru autonomia maghiarilor. In luna iulie, vicepreşedintele Parlamentului European, Tokes Laszlo, spune că „puterea românească” trebuie să ceară iertare pentru „păcatele” pe care le-au suferit maghiarii „în epocile post-Trianon şi post-comunism”, ei cerând în schimbul teritoriilor pierdute drepturi, „inclusiv autodeterminare limitată şi orice formă de autonomie”. Tokes, care este şi liderul Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), a vorbit, la Universitatea de Vară „Tusvanyos” de la Băile Tuşnad, despre Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), a cărui înregistrare a fost respinsă anterior de Tribunalul Bucureşti, potrivit Mediafax. „Tribunalul din Bucureşti a refuzat înregistrarea PPMT pe motiv că nu îşi propune promovarea intereselor naţionale, ci ale unei comunităţi, adică nu reunoaşte personalitatea juridică pentru că nu reprezintă interesele naţionale, ci doar ale comunităţii maghiare. Asta înseamnă că voinţa politică a maghiarilor nu face parte din voinţa naţiunii române”, a detaliat in luna iulie Laszlo Tokes. Tokes a afirmat că, spre deosebire de UDMR, membrii CNMT – iniţiatorii PPMT – cer părţii române să îşi ceară iertare „pentru păcatele” pe care le-a suferit comunitatea maghiară după Trianon. „Cerem românilor să ne aşezăm la aceeaşi masă, naţiune cu naţiune, nu majoritate cu minoritate, şi dacă raportul Tismăneanu atacă, cere iertare victimelor comuniste, inclusiv victimelor maghiari, atunci îndreptăţit cerem ca şi puterea românească dintotdeauna să ceară iertare maghiarilor pentru păcatele pe care le-am suferit în epocile post-Trianon şi post-comunism. Dacă am pierdut teren, atunci cerem în schimbul teritoriilor drepturi, inclusiv autodeterminare limitată şi orice formă de autonomie la nivelul Transilvaniei, în Partium şi în Ţinutul Secuiesc”, a spus Tokes.
Doar atât mai doresc să adaug, că imaginea pusă de Dv. este greşită, fiindcă ea este a unei grupări extremiste maghiare, da şi la noi există astfel de oameni, dar care nu reprezintă majoritatea populaţiei maghiare. Tőkés, Consiliul Popular Secuiesc, sau UDMR-ul, nu îi reprezintă pe aceştia, care sunt cu mult sub 5 % din maghiarii din Transilvania. Dar ieşirile naţionaliste a politicienilor, ziariştilor români ar putea să le crească popularitatea grupărilor extremiste maghiare. De aceea ar fi nevoie de înţelegerea naţionalităţii maghiare din România, care este o parte integrantă a acestei ţări, şi are dreptul la autonomie, aşa cum şi germanii din Italia, suedezii din Finlanda, catalanii din Spania, galezii din Marea Britania, sau germanii din Belgia o au.
Nu înţeleg de ce mi-aţi şters primul comentariu? Am jignit pe cineva? Am spus doar adevărul, şi nu am jignit pe nimeni? De ce este şters adevărul, dacă se vorbeşte despre politica de asimilare a României contra maghiarilor? Că minciunile care se spun despre maghiari, despre istoria şi cultura lor, alea nu se şterg, în România. Asta e democraţia? Credeam că turcii sunt diferiţi şi simt ceva pentru maghiari, cel puţin atât ca să îi lase să îşi spună adevărul, care este trecut cu tăcerea de români. Se pare că m-aţi dezamăgit. Şi puteţi şterge şi acest comentariu…