Ankara vrea normalizarea relaţiilor diplomatice cu SUA. Donald Trump: “Statele Unite vor impune ample sancţiuni asupra Turciei”

, , ,
 
Liderul-SUA-Donald-Trump-forteaza-mana-Turciei

Liderul-SUA-Donald-Trump-forteaza-mana-Turciei

Turcia şi Statele Unite îşi pot salva relaţiile diplomatice, a declarat sâmbătă Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al preşedinelui turc Tayyip Erdgogan, după ce Donald Trump a ameninţat că va impune sancţiuni Ankarei, relatează mass-media turcă, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Relaţiile între cele două state au devenit tensionate pe fondul a mai multor dispute, inclusiv politica SUA în Siria şi cererea Ankarei pentru extrădarea unui cleric musulman, acuzat că ar fi implicat în tentativa de lovitură de stat din anul 2016.

Ofertă de pace turcă

“Relaţiile pot fi salvate şi îmbunătăţite dacă Statele Unite vor lua în serios îngrijorările Turciei privind securitatea”, a declarat Ibrahim Kalin pentru publicaţia Daily Sabah. “Preşedintele Trump ar putea avea intenţii bune pentru relaţiile cu preşedintele Erdogan şi Turcia. Acest lucru va fi cu siguranţă reiproc atunci când relaţia se va baza pe respect şi interese comune”, a declarat Kalin, adăugând că ameninţările împotriva Turciei nu vor funcţiona.
Anterior, Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe, i-a spus secretarului american de stat, Mike Pompeo, că Turcia nu va ceda ameninţărilor Statelor Unite, după ce preşedintele american Donald Trump a ameninţat că va impune sancţiuni economice Administraţiei de la Ankara.

Amenințări americane

Președintele SUA, Donald Trump, a ameninţat că va impune sancţiuni economice Turciei dacă nu îl eliberează pe pastorul american acuzat de fapte de terorism şi spionaj. Comentariul preşedintelui a fost criticat dur de autorităţile de la Ankara şi a creat tensiune între cele două state membre NATO.
“Statele Unite vor impune ample sancţiuni asupra Turciei pentru detenţia pe termen lung a pastorului Andrew Brunson, un mare creştin, un om de familie şi un om minunat. Suferă enorm. Acest om de credinţă nevinovat trebuie eliberat imediat”, a declarat Donald Trump.
„Litera legii se aplică tuturor, fără excepţie”, i-a spus la rândul săi ministrul turc Cavosoglu lui Pompeo.

Acuzații dure

Pastorul evanghelic Andrew Craig Brunson, în vârstă de 50 de ani, a fost eliberat recent după un an şi jumătate de închisoare, din “motive medicale”, dar acum se află în arest la domiciliu, informează agenţia de presă Anadolu.
Președintele SUA, Donald Trump, dar și alți oficiali americani, au cerut în mai multe rânduri eliberarea pastorului, afirmând că arestarea acestuia este o “ruşine”.
Reamintim că Andrew Brunson a fost arestat în ancheta privind complotul militar produs în Turcia în iulie 2016. În Turcia mai sunt reținuți sub acuzații similare câteva zeci de cetățeni occidentali, dar și câteva zeci de mii de cetățeni turci. (M.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *