Ankara, supărată pe UE

, , , ,
 
Ankara-insista-pe-aderarea-la-UE

Ankara-insista-pe-aderarea-la-UE

Ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, a afirmat că obiectivul Turciei este aderarea cu drepturi depline la Uniunea Europeană, dar că ea se confruntă cu obstacole politice, relatează mass-media internațională, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. ”Declaraţiile care exclud Turcia şi ignoră statutul său de candidat (la aderare) nu fac bine”, a declarat Cavusoglu într-o conferinţă de presă la Ankara cu şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, şi cu comisarul pentru politica europeană de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn.

Aderarea turcă la UE, blocată

”Obstacolele politice puse împiedică nu numai Turcia, ci şi creşterea economică, bunăstarea şi stabilitatea politică a Uniunii Europene”, a afirmat ministrul turc, adăugând că ”UE trebuie să deschidă porţile pe care ea le-a închis”.
Vizita la Ankara a celor doi oficiali ai UE survine în timp ce procesul de aderare a Turciei la blocul comunitar este într-un punct mort.
Relaţiile au devenit puternic tensionate ca urmare a tentativei de puci eşuate din iulie 2016. UE a criticat puternic epurările de mare amploare întreprinse de către autorităţi turce, acţiuni ce i-au vizat de asemenea pe opozanţi şi mediile critice.

Vănătoare de opozanți

Ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, a transmis recent autorităţilor americane o listă cu 84 presupuşi membri ai reţelei predicatorului Fethullah Gülen a căror extrădare este cerută de către Turcia, relatează mass-media internațională, citată de agenția KARADENIZ PRESS.
Ankara cere mai întâi de toate Washingtonului extrădarea lui Gulen, stabilit de mult timp în SUA, în contextul în care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan îl acuză de orchestrarea loviturii de stat eşuate în 2016. Dar, până în prezent, cererile Turciei nu s-au concretizat. Alte state precum Ucraina, Republica Moldova ori Republica Kosovo au cedat demersurilor turce.
Casa Albă examinează posibilităţile juridice pentru extrădarea lui Fethullah Gülen în cadrul eforturilor diplomatice cu scopul ca Turcia să-şi diminueze presiunea asupra Arabiei Saudite după asasinarea la Istanbul a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, a relatat săptămâna trecută canalul de televiziune american NBC.(M.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *