Ankara si Baku vor infiinta o armata comuna

, , , , , ,
 
Armata azera, pregatita de un nou razboi cu Armenia

Armata azera, pregatita de un nou razboi cu Armenia

Azerbaidjan si Turcia au demarat procedurile pentru formarea unei armate comune, a declarat deputatul azer Zahid Oruj, citat de mass-media regionala, preluata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Conform oficialului azer, membru al comitetului pentru securitate si aparare din parlamentul azer, vechea formula a cooperarii bilaterale “o natiune – o armata”, trebuie readusa in prim plan pentru a inlocui sloganul “o natiune – doua state”.
Deputatul a explicat ca exercitiile comune la care au luat parte in luna iulie 2013 unitati militare din Turcia si Azerbaidjan au aratat ca cele doua tari impartasesc aceeasi viziune cu privire la problemele de securitate regionala.

Standarde NATO

“Impreuna cu fundamentele economice, politice si diplomatice ale relatiei, cea mai importanta componenta, cea militara, este creata”, a declarat Oruj, cunoscut pentru declaraziile sale dure la adresa Armeniei, principalul dusman al Azerbaidjanului. Potrivit parlamentarului azer, aceasta miscara ofera oportunitati de a imbunatati armata azera si de a folosi standarde NATO, iar pe masura ce puterea Azerbaidjanului creste, se mareste si influenta statului in regiune.
“In aceasta sfera, Azerbaidjan si Turcia se angajeaza in actiuni strategice comune. Pe viitor, marind plaja posibilitatilor, vom putem crea unitati militare, plutoane care vor avea aceleasi misiuni. Exista vointa politica si resurse adecvate pentru a face acest lucru”, a aratat Zahid Oruj.

Axa strategica

Oruj a mai precizat ca cele 12 zile din luna iulie 2013 dedicate aplicatiilor comune au fost extrem de importante pentru cresterea capacitatii de raspuns a trupelor, pentru dezvoltarea unui management unic precum si pentru demonstrarea capacitatilor tehnice si tactice ale celor doua armate.
Reamintim ca Turcia este considerat un aliat strategic al autoritatilor azere, o parte importanta a corpului ofiteresc azer fiind pregatit in institutiile superioare de invatamant militar din Turcia. Totodata, conform mass-media regionala, forte speciale ale armatei turce sunt desfasurate in Azerbaidjan, fiind pregatite pentru eventualitatea unui razboi cu Armenia pentru controlul regiunii separatiste Nagorno-Karabach.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *