Ankara „sfideaza” criza

, , ,
 

Premierul Recep Tayip Erdogan, multumit de evolutia economiei turcesti

Premierul Recep Tayip Erdogan, multumit de evolutia economiei turcesti

Economia Turciei a combatut efectele negative ale crizei globale cu succes, mentinandu-si pe de alta parte dezvoltarea si performantele, a declarat recent premierul Turciei, Recep Tayyp Erdogan, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. “Pot spune ca economia Turciei va inainta cu pasi uriasi, se va dezvolta si va continua sa creasca, contrar multor altor economii din intreaga lume”, a declarat primul ministru. El a precizat ca economia Turciei a crescut cu 10.3 procente in semestrul doi al anului 2010, potrivit cifrelor furnizate de institutul de statistica TurkStat, transmite RRA, citat de agentia KARADENIZ PRESS. Turcia a reusit sa-si mentina stabilitatea economica in ciuda conditiilor negative ale crizei globale aplicand solutii invatate din experiente anterioare, a explicat premierul, care a adaugat ca rata de crestere a PIB-ului a fost de 11% in primul semestru al anului 2010. Potrivit prim-ministrului turc, rata somajului a scazut la 10.5% in iunie, coborand de la 13 procente in 2009, respectiv 11% in aprilie 2010.
Recep Tayyp Erdogan a declarat ca programul economic pe termen mediu al Turciei a contribuit la cresterea economica de succes. Referindu-se la performantele bugetului, premierul a declarat ca excedentul bugetar a fost de 3.1 miliarde de lire turcesti, iar deficitul bugetar a scazut cu 54% in primele opt luni ale anului, in timp ce veniturile bugetare au crescut cu 20% in aceeasi perioada a anului. El a adaugat ca nivelul cheltuielilor bugetare a crescut cu doar 6.8% in primele opt luni ale anului 2010, in timp ce veniturile fiscale au inregistrat o crestere de 23 de procente. “Guvernul este convins ca aceasta evolutie pozitiva a economiei va continua”, a declarat Recep Tayyp Erdogan, precizand ca intreprinderile mici si mijlocii reprezinta “locomotiva dezvoltarii” si coloana vertebrala a economiei. Premierul turc a adaugat ca in ultimii ani guvernul a lansat mai multe programe de stimulare a intreprinderilor mici si mijlocii, printre care reducerea impozitului pe profit cu 20%.
Ministrul economiei din Turcia, Ali Babacan, a declarat ca produsul intern brut pe cap de locuitor ar putea ajunge la 10.000 de dolari pana la sfarsitul anului 2010. “Industria, investitiile si productia au o pondere serioasa in cresterea economica a Turciei”, a declarat ministrul economiei, care a adaugat ca sectorul privat a avut o contributie importanta la evolutia pozitiva a economiei din ultimul an. “Valoarea investitiilor in sectorul privat in lunile aprilie, mai si iunie a atins 41.5 milioane de lire turcesti”, a declarat Ali Babacan. Comparativ cu anul trecut, exporturile Turciei au crescut cu 10.25%, ajungand la valoarea de 9.229 miliarde de dolari, potrivit asociatiei exportatorilor turci. Industria auto a contribuit cel mai mult la exporturi, cu 1.462 miliarde de dolari, urmata de imbracaminte, 1.138 miliarde de dolari si industria siderurgica, 1.085 miliarde. Sectorul industrial, care a avut o cota de 82.57% din totalul exporturilor Turciei in septembrie, a inregistrat o crestere de 9.69%. Exporturile din sectorul agricol au atins valoarea de 1.31 miliarde de dolari iar exporturile din sectorul minier s-au ridicat la 290.6 milioane de dolari in aceeasi perioada. Primele 10 tari care au efectuat cele mai mari importuri de produse din Turcia sunt Germania, Marea Britanie, Italia, Irak, Franta, Federatia Rusa, Spania, Statele Unite, Iran si Romania.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *