Ankara, război diplomatic cu Trump

, , ,
 
Turcia, nou conflict diplomatic cu SUA

Turcia, nou conflict diplomatic cu SUA

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Turciei a criticat vehement, conţinutul unui comunicat al Departamentului de Stat american asupra unei întrevederi între miniştrii de externe turc şi american, declarând că documentul nu reflectă realitatea schimburilor între cei doi oameni politici, informează mass-media turcă, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. „Comunicatul publicat (miercuri) de Departamentul de Stat şi elaborat în mod clar înainte de întrevederea dintre ministrul de externe Mevlut Cavusoglu şi secretarul de stat Mike Pompeo nu doar că nu reflectă conţinutul întrevederii, ci şi conţine subiecte care nici măcar nu au fost abordate”, a declarat Hami Aksoy într-un comunicat. „Alianţa noastră cere în mod firesc ca asemenea comunicate să fie elaborate cu mai multă grijă”, a adăugat el, fără a preciza la ce pasaje se referă.

Cavusoglu şi Pompeo au discutat la Washington în marja acţiunilor prilejuite de cea de-a 70-a aniversare a NATO, organizaţie din care ambele ţări fac parte.

Comunicat cu bucluc

Într-un comunicat al Departamentului de Stat al SUA, publicat în urma întrevederii, Pompeo îl atenţionează pe omologul său turc împotriva „potenţialelor consecinţe devastatoare ale unei acţiuni militare turce unilaterale” în Siria.

Ankara a ameninţat de mai multe ori că va lansa o ofensivă împotriva miliţiilor kurde siriene, pe care le consideră „teroriste”, dar care sunt aliate ale Washingtonului în lupta împotriva grupării Stat Islamic.

Comunicatul informează, de asemenea, că secretarul de stat american şi-a exprimat în faţa şefului diplomaţiei turce întreaga sa „îngrijorare în legătură cu potenţiala achiziţionare de către Turcia” a unui sistem rus de apărare antirachetă S-400.

Buturuga S-400

Ankara vrea să cumpere, în acelaşi timp, sisteme ruseşti S-400 şi aparate americane F-35, însă SUA nutresc temeri că acest lucru ar putea pune în pericol secretele tehnologice ale sistemelor lor F-35, avioane de vânătoare ultrasonice. Prin urmare, Administraţia Trump a suspendat săptămâna aceasta livrarea de echipamente pentru avioanele sale în Turcia.

Secretarul de stat american și-a mai exprimat şefului diplomaţiei de la Ankara „îngrijorarea legată de posibila achiziţie de către Turcia” a sistemului de apărarea antirachetă rusesc S-400. Această dispută a dus deja la un dur schimb de replici de la distanţă între cele două ţări la începutul săptămânii. (M.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *