Ankara ingheata relatiile cu statul Israel

, ,
 

Premierul turc Erdogan a inghetat relatiile bilaterale cu Israelul

Premierul turc Recep Tayip Erdogan a inghetat relatiile bilaterale cu Israelul

Republica Turcia va opri cooperarea militara bilaterala cu Israel şi nu va retrimite la post ambasadorul retras dupa atacul mortal israelian asupra unui convoi umanitar pentru Gaza, relateaza surse oficiale de la Ankara, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Sursele citate au mai declarat ca guvernul turc lucreaza la un ghid pentru viitoarele relatii politice si diplomatice cu statul Israel şi a creat o comisie sa analizeze dimensiunile legale ale operatiunii navale israeliene din 31 mai 2010, in urma careia au murit noua activişti turci propalestinieni.
Decizia a fost luata la o şedinta de guvern de la inceputul acestei saptamâni, la care au participat si principalii oficiali ai comunitatii de informatii a Republicii Turcia. „Un comitet a fost format de Ministerul de Afaceri Externe şi Ministerului Justitiei pentru a pregati o ancheta internationala şi a analiza dimensiunile legale internationale şi nationale ale atacului” se arata intr-un comunicat al serviciului de presa al ministerului de Externe de la Ankara, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS.
Reamintim ca preşedintele Abdullah Gul declara saptamâna trecuta ca Turcia analizeaza optiunile disponibile in cadrul legislatiei internationale, dar Ankara nu a precizat pana in acest moment ce forma de raspuns va adopta. „Am luat o serie de decizii ce acopera presiunea militara, diplomatica şi politica şi masuri” au mai declarat surse oficiale de la Ankara, referindu-se la acordurile militare, inclusiv proiectele turco-israeliene de modernizare a fortelor de tancuri, aviatiei de lupta, flotei militare si fortelor de rachete ale Republicii Turcia, in valoare de peste 7,5 miliarde euro, si care au fost inghetate unilateral de partea turca.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *