Ankara implica Israelul intr-o competitie stransa si subtila

de | sept. 12, 2011 | Uncategorized @ro | 0 comentarii

Echilibrul de forte – instabil si tensionat – din Orientul Mijlociu, mai precis cel bazat pe raporturile musulmano-israeliene, este din plin solicitat pe fondul valului de miscari populare din lumea araba si al noii tentative de admitere a statului palestinian ca membru al ONU, dar si – nu mai putin important – ca urmare a cursului radical imprimat de Ankara relatiilor turco-israeliene

Criza "Mavi Marmara" a aruncat in aer relatiile turco-israeliene

Criza "Mavi Marmara" a aruncat in aer relatiile turco-israeliene

Echilibrul de forte – instabil si tensionat – din Orientul Mijlociu, mai precis cel bazat pe raporturile musulmano-israeliene, este din plin solicitat pe fondul valului de miscari populare din lumea araba si al noii tentative de admitere a statului palestinian ca membru al ONU, dar si – nu mai putin important – ca urmare a cursului radical imprimat de Ankara relatiilor turco-israeliene. Relatii ce au cunoscut o racire diplomatica treptata inca de la sfarsitul lui 2008, proces care a escaladat dupa operatiunile militare israeliene in Gaza, altercatia dintre premierul Erdogan si presedintele Peres la Forumul economic de la Davos de la inceputul lui 2009, incidentul Mavi Marmara din mai 2010 in care au fost ucisi noua cetateni turci, refuzul Israelului de a-si cere scuze pentru acest incident tragic, expulzarea ambasadorului Israelului de la Ankara si sistarea relatiilor economice, militare si industriale turco-israeliene. O deteriorare vertiginoasa a relatiilor dintre doua state, aparent scapata de sub control si despre care comentatorii ezita sa se arunce in pronosticuri optimiste.

Sa se fi angajat insa relatiile turco-israeliene chiar pe o traiectorie incontrolabila? Sa se fi rupt chiar toate puntile de conlucrare dintre aceste doua tari, protagonisti ai esichierului medio-oriental?

Un cercetator francez, Dorothee Schmid de la Ifri, se grabeste sa afirme peremptoriu ca “Turcia este pe o pozitie de forta in relatiile cu Israelul”. Escaladarea tensiunii, sustine ea, este un act calculat al guvernului Erdogan, care urmareste sa-si sporeasca si in acest fel prestigiul in randul lumii musulmane si sa se afirme ca putere regionala de prim rang in Orientul Mijlociu.

Oricat de spectaculoasa se arata a fi degradarea situatiei in zona, perspectivele nu sunt insa chiar atat de dramatice pe cat ar putea parea la prima vedere. O confruntare militara intre Turcia si Israel este cu desavarsire exclusa, iar cooperarea (indeosebi militara) intre cele doua tari va continua, caci sectorul privat nu este afectat de sistarea legaturilor bilaterale economice la nivel oficial. Comertul turco-israelian insumeaza 3,5 miliarde de dolari, balanta Turciei este net excedentara si ambele parti ar avea de pierdut considerabil daca ar intrerupe si acest flux.

Dinamica politico-diplomatica in zona este in plina desfasurare, iar fiecare dintre parti joaca deosebit de calculat intr-o competitie de mare subtilitate, care promite sa duca la o noua configuratie geopolitica la nivel regional, dar si international.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *