Ankara cere SUA si Irak sa ii predea pe liderii PKK

, , ,
 

pjak-pkk-kurds

Autoritatile de la Ankara au facut o solicitare catre SUA, Irak si administratia kurda irakiana ca o serie de persoane printre care si liderii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), refugiati momentan in muntii irakieni, sa fie predati, scria sambata cotidianul turc Hurriyet. Turcia propune, de asemenea, “daca va fi necesar”, o operatiune comuna pentru capturarea acestor barbati, precizeaza cotidianul. Turcia mai propune, “daca va fi necesar”, o operatiune comuna pentru capturarea acestor barbati, precizeaza cotidianul. Pe lista intocmita de partea turca se afla 248 de rebeli, printre care se afla si comandanti militari ca Murat Karayilan, Cemil Bayik si Duran Kalkan, despre care autoritatile de la Ankara afirma ca ii vrea presati “in cel mai scurt timp” subliniaza Hurriyet, citand oficiali turci de rang inalt sub acoperirea anonimatului.
Contactat de mass-media internationala, Jabbar Yawar, purtatorul de cuvant al peshmergas (combatanti kurzi – n.red.), nu a confirmat ca o lista a fost remisa autoritatilor kurde. “Numele citate nu sunt celor ale unor persoane care locuiesc oficial in regiunea (autonoma Kurdistan). Acestea locuiesc in Turcia, unde comit infractiuni”, a subliniat acesta. “Guvernul din Kurdistan nu poate sa ii aresteze pentru ca nu sunt in regiune (…) Noi (Kurdistanul) nu suntem parte a problemei. Vrem ca problema sa fie rezolvata pasnic”, a adaugat purtatorul de cuvant.

Atacuri succesive

De la sfarsitul lui mai, PKK si-a multiplicat atacurile impotriva armatei turce in estul si sud-estul anatolian. In 2008, Turcia, Irak si Statele Unite au creat un comitet tripartit pentru coordonarea luptei impotriva PKK, pe care Ankara, Washingtonul si numeroase tari il considera organizatie terorista. Aviatia turca bombardeaza frecvent pozitiile rebelilor in nordul Irakului si a efectuat o serie de incursiuni terestre in aceasta regiune in care, sustine Ankara, s-au refugiat aproximativ 2.000 de rebeli. Turcia beneficiaza de informatiile furnizate de Statele Unite, aliatul sau in cadrul NATO, cu privire la ascunzatorile si miscarile PKK. intr-un interviu televizat saptamana trecuta, seful Statului Major turc, generalul Ilker Basbug, a criticat dur administratia kurda irakiana, pe care a acuzat-o de lipsa de actiune impotriva PKK. Aceste declaratii au dus la speculatii in presa privind o eventuala incursiune terestra de anvergura a armatei in aceasta zona.

Atentate asupra militarilor

In urma cu circa trei saptamani, patru persoane au murit si alte 12 au fost ranite cand o bomba a vizat un autobuz cu militari si civili la periferia orasului Istanbul, relata BBC News online. Bomba a fost detonata de la distanta, in timp ce vehiculul trecea prin districtul Halkali. Atacul nu a fost revendicat, dar autoritatile suspecteaza grupul PKK. in ultima vreme, PKK si-a intensificat atacurile asupra tintelor militare turce. “Este un atac terorist care in mod clar urmareste sa provoace tensiuni si disperare”, a spunea atunci guvernatorul Huseyin Avni Mutlu.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *