Ankara amenință voalat Moscova pe tema sistemelor antirachetă S-400

, , , ,
 

Șeful diplomației turce, Mevlut Cavusoglu a declarat într-un interviu pentru cotidianul turc „Aksam”, preluat de Karadeniz Press, că Turcia ar putea renunța la ideea achiziției de sisteme antirachetă S-400 (foto) din Rusia, dacă nu se ajunge la niciun acord privind producția comună a acestor sisteme. Astfel, Turcia ar face și un transfer de tehnologie pe astfel de sisteme ce reprezintă unele dintre cele mai performante arme rusești din această categorie. „Nu am auzit niciun refuz oficial pe această chestiune. Putin ne-a spus că facem pași în direcția unei producții comne. Know-how-ul va fi crucial (în negocieri -n.r.) Dacă atitudinea Rusiei este negativă, al putea încheia o înțelegere (similară n.r.) cu o altă țară”, a declarat oficialul turc.

Sistemul S-400 este compus din mai multe stații radar, precum și din rachete cu rază de acțiune diferită și echipamente de întreținere. Acest sistem doboară ținte aeriene la o distanță de 250 km și rachete balistice nestrategice pe o distanță de 60 de km.

„Trebuie să le cumpărăm urgent (sistemele S-400 n.r.), deoarece avem nevoie de ele. Trebuie să ne protejăm spațiul aerian. Dar dacă unele țări pornite împotriva Rusiei nu vor dori ca Turcia să achiționeze sisteme S-400, atunci ele trebuie să ofere alternativele lor”, a declarat Cavusoglu.

Contract controversat

Turcia a semnat, pe data de 12 septembrie, cu Rusia un contract major privind achiziționarea de sisteme de apărare antiaeriană de înaltă tehnologie S-400, cel mai important contract încheiat de Moscova cu Ankara până în prezent, anunțat recent președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Ankara a negociat mai mult de un an achiziționarea de rachete S-400 din Rusia pentru a spori capacitățile sale de apărare antiaeriană, dar NATO a criticat proiectul, deoarece echipamentul rusesc nu este compatibil cu sistemele sale de apărare și cu radarele Alianței.

Erdogan a subliniat că niciun stat nu are dreptul să discute deciziile suverane ale Turciei cu privire la sistemele sale de arme și a reamintit că țările membre ale NATO refuză sa vândă un sistem care include transferul de tehnologie, așa că a trebuit să caute un alt partener.

În 2013, Ankara a ajuns la un acord preliminar cu China pentru cumpărarea unui sistem antirachetă, dar contractul nu s-a materializat, iar anul trecut, după depășirea unei crize diplomatice cu Moscova, a început să negocieze achiziționarea de S-400.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *