Angela Merkel vine marti la Bucuresti, dupa ce luni s-a aflat la Sofia

, , , ,
 

merkel in ro

Cancelarul german, Angela Merkel, va vizita, marti, Romania, prilej cu care va avea o intalnire la Palatul Cotroceni cu presedintele Traian Basescu, potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, preluat de KARADENIZ PRESS. Pe agenda intalnirii se vor afla problemele bilaterale dintre Romania si Germania care se vor reflecta in teme ce tin de dezvoltarea cooperarii bilaterale, in contextul relatiilor directe si in interiorul Uniunii Europene si NATO, precum si principalele subiecte de interes comun de pe agenda regionala si internationala. De asemenea, problemele aderarii Romaniei la spatiul Schengen, precum si integrarea tiganilor se vor afla pe agenda de marti a celor doi demnitari. Prezenta luni la Sofia, cancelarul Angela Merkel a discutat impreuna cu omologul sau bulgar, Boiko Borisov, probleme ce tin de aderarea Bulgariei la spatiul Schengen si integrarea tiganilor, subiecte ce se vor regasi cel mai probabil sI pe agenda discutiilor romano-germano. Ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Andreas von Mettenheim, a declarat in urma cu o saptamana, cu ocazia Zilei unitatii germane, ca exporturile romanesti in Germania au crescut mult, in schimb se inregistreaza un declin in ceea ce priveste investitiile germane in Romania, subiect ce probabil se va regasi in cadrul discutiilor Basescu-Merkel de la Cotroceni.

Aderare Schengen in expectativa

Aflata in vizita oficiala la Sofia, Merkel a mentionat luni ca tara sa va lua o decizie de abia in noiembrie referitor la sprijinirea Bulgariei si Romaniei pentru aderarea la Spatiul Schengen. Potrivit Novinite, Angela Merkel ar fi declarat ca Romania si Bulgaria vor fi evaluate separat in procesul de aderare la Spatiul Schengen. In ceea ce priveste perspectivele Bulgariei de a fi admisa in martie 2011, Merkel a subliniat ca decizia aceasta nu va fi una politica, ci se va baza pe o corecta revizuire a criteriilor stabilite. “Germania examineaza intotdeauna indeplinirea criteriilor. Acesta este modul in care vom analiza posbilitatea de acordare a statutului de membru Schengen pentru Bulgaria si Romania. Nu pot spune astazi care va fi decizia noastra, pot spune doar ca va fi o decizie corecta. Pentru noi, este esential ca nu exista coruptie in eliberarea vizelor si ca statul de drept este respectat. Aceste intrebari nu au nimic de-a face cu problema rromilor”, a explicat Merkel tinand sa sublinieze ca expulzarea cetatenilor bulgari si romani de origine rroma din Franta in ultimele luni nu are nicio influenta asupra perspectivelor celor doua tari de a adera la Spatiul Schengen. Sute de romi din Romania si aproximativ 50 din Bulgaria au fost expulzati din Franta incepand din august, in cadrul unei inaspriri a politicii franceze fata de taberele ilegale ale romilor. Borisov a dat asigurari ca daca Sofia va fi admisa in spatiul Schengen, “Bulgaria nu isi va inceta eforturile, ci le va dubla si chiar tripla pentru a garanta o frontiera fiabila a UE”.
Cancelarul german efectueaza o vizita de lucru de o zi in Bulgaria si urmeaza sa aiba o intrevedere cu presedintele Gheorghi Parvanov, care o va decora cu ordinul cel mai important al tarii, Stara Planina. Ulterior, ea va asista la o intalnire cu camera de comert si industrie bulgaro-germana.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *