Analiză: SUA pedepsește diplomatic regimul Hamas-Fatah

de | oct. 28, 2018 | Analize, Orientul Mijlociu, Orientul Mijlociu, Știri, UE, UE | 0 comentarii

Statele Unite ale Americii vor include consulatul lor general, care serveşte drept reprezentanță diplomatică pe lângă autoritățile palestiniene la Ierusalim, în ambasada din Israel transferată recent în Oraşul Sfânt, retrogradând astfel nivelul de reprezentare diplomatică pe lângă palestinieni, a anunţat recent secretarul de stat american, Mike Pompeo, citat de mass-media internațională, preluată de agenția de […]
Guvernul de la Ierusalim, eforturi diplomatice
Războiul pentru Ierusalim se intensifică

Războiul pentru Ierusalim se intensifică

Statele Unite ale Americii vor include consulatul lor general, care serveşte drept reprezentanță diplomatică pe lângă autoritățile palestiniene la Ierusalim, în ambasada din Israel transferată recent în Oraşul Sfânt, retrogradând astfel nivelul de reprezentare diplomatică pe lângă palestinieni, a anunţat recent secretarul de stat american, Mike Pompeo, citat de mass-media internațională, preluată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Un oficial al Departamentului de Stat al SUA a declarat, sub rezerva anonimatului, că postul de consul general va fi „eliminat” şi că titularul actual al postului va trebui să revină la Washington.

Act ideologic

Autoritățile palestiniene au asimilat imediat această decizie cu închiderea consulatului general, o reprezentare diplomatică directă şi specifică, şi au denunţat un act „ideologic” în favoarea Israelului. Mass-media afiliată organizațiilor Fatah și Hamas consideră că anunţul secretarului de stat american este o lovitură suplimentară pentru palestinieni.
Până acum, Statele Unite aveau în Ierusalim o ambasadă, care a fost mutată în luna mai de Tel Aviv, şi un consulat general care servea ca reprezentare diplomatică pe lângă palestinieni.
Acum, SUA vor fi una dintre singurele puteri majore care nu vor avea o astfel de reprezentare pe lângă palestinieni. Consulatul general va fi înlocuit de o nouă Unitate de afaceri palestiniene, în cadrul ambasadei, a precizat Pompeo.

Angajamente SUA

„După deschiderea, la 14 mai, a ambasadei americane în Israel la Ierusalim, ne aşteptăm să avem o performanţă semnificativă şi să ne sporim eficacitatea” prin fuziune, a declarat Pompeo, potrivit unui comunicat, citat de mass-media. Această decizie „nu este semnalul unei schimbări a politicii SUA privind Ierusalimul, Cisiordania sau Fâşia Gaza”, a subliniat şeful diplomaţiei americane. El a afirmat că Statele Unite continuă „să nu se pronunţe asupra problemelor legate de statutul final (al Ierusalimului), inclusiv de graniţe”. „Graniţele specifice ale suveranităţii israeliene asupra Ierusalimului fac obiectul unor negocieri asupra statutului final între părţile” israeliană şi cea palestiniană, a spus Pompeo.

Presedintele SUA, Donald Trump, are o relatie apropiata cu premierul israelian Benjamin Netanyahu

Presedintele SUA, Donald Trump, are o relatie apropiata cu premierul israelian Benjamin Netanyahu

Acuzații palestiniene

„Decizia americană de desfiinţare a consulatului american nu are nimic de-a face cu eficienţa, ci cu voinţa de a flata o echipă ideologică americană (determinată să) recompenseze încălcările drepturilor şi crimele israeliene”, a afirmat, în reacţie, numărul doi al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), Saeb Erekat. „Administraţia Statelor Unite a aderat total la discursul israelian privind Ierusalimul şi problema refugiaţilor şi a coloniilor”, a adăugat el. „Statele Unite nu pot juca niciun rol în efortul de pace” dintre palestinieni şi israelieni, a mai apreciat responsabilul palestinian.

Boicot palestinian

Liderul Autorităţii Naţionale Palestiniene Mahmoud Abbas a îngheţat relaţiile cu administraţia Trump după ce preşedintele american a anunţat în decembrie 2017 recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului, gest care a marcat o schimbare radicală după zeci de ani de diplomaţie americană şi de consens internaţional.
Palestinienii revendică Ierusalimul de Est, anexat de Israel, drept capitala unui viitor stat palestinian, în timp ce Israelul consideră Ierusalimul capitala sa „indivizibilă”.
Statutul Ierusalimului este una dintre cele mai spinoase probleme în soluţionarea conflictului israeliano-palestinian, care pare a fi din ce în ce mai îndepărtată.
Din decembrie 2017, SUA au ignorat condamnarea internaţională şi au transferat ambasada în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, ceea ce a coincis cu violenţe sângeroase în teritoriul palestinian din Fâşia Gaza.
Guvernul american a anunţat în luna septembrie închiderea misiunii diplomatice palestiniene la Washington, acuzându-i pe liderii palestinieni că refuză să discute cu administraţia Trump şi să participe la negocieri de pace cu Israelul, sub egida SUA.
Washingtonul a anunţat, de asemenea, încetarea asistenţei financiare bilaterale şi a contribuţiilor sale la Agenţia ONU pentru ajutorarea refugiaţilor palestinieni (Unrwa).

Trump vrea două state

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat recent că ar accepta şi soluţia cu un singur stat pentru încheierea conflictului dintre Israel şi palestinieni, informează agenția DPA, citată de KARADENIZ PRESS. „Dacă israelienii şi palestinienii vor un singur stat, eu sunt de acord, dacă vor două state, eu sunt de acord. Sunt mulţumit dacă ei sunt mulţumiţi. Sunt un mediator”, a spus Trump într-o conferinţă de presă, la New York.
În același context preşedintele SUA a declarat la întâlnirea cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, că este favorabil soluţiei celor două state, israelian şi palestinian, pentru soluţionarea conflictului. „Îmi place soluţia celor două state. Cred că aceasta funcţionează cel mai bine…, am acest sentiment”, a declarat Donald Trump.
În cursul întrevederii cu Benjamin Netanyahu la Naţiunile Unite, Donald Trump a precizat că vrea să prezinte în următoarele două-trei luni un plan pentru soluţionarea conflictului israelo-palestinian. „Cred că ceva se va întâmpla. Se spune că este acordul cel mai dificil de obţinut”, a subliniat liderul de la Casa Albă.

Israel, in razboi diplomatic permanent pentru Ierusalim

Israel, in razboi diplomatic permanent pentru Ierusalim

Israel, pro și contra

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că orice viitor stat palestinian trebuie să fie demilitarizat şi să recunoască Israelul ca naţiune a evreilor.
La rțndul său, ministrul israelian al Educaţiei, Naftali Bennett, a declarat seară că nu este de acord cu sugestia preşedintelui SUA, Donald Trump, privind înfiinţarea unui stat palestinian. „Preşedintele Statelor Unite este un prieten adevărat al Israelului. Cu toate acestea, este important să subliniem că atât timp cât partidul Căminul Evreiesc (dreapta) este parte a coaliţiei de guvernare nu va exista niciun stat palestinian, pentru că acest lucru ar fi un dezastru pentru Israel”, a transmis Naftali Bennett prin Twitter, potrivit site-ului Ynetnews.com, citat de mass-media de la București.

ONU, respins de Hamas-Fatah

Guvernul palestinian nu va mai colabora cu reprezentantul special al ONU în Orientul Mijlociu, Nikolai Mladenov, a declarat recent un înalt oficial palestian, citat de AFP, și preluat de Agerpres. Mladenov este acuzat că şi-a depăşit atribuţiile, încercând să obţină un acord între Israel şi mişcarea islamistă Hamas.
Ahmed Majdalani, membru al comitetului executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), a afirmat într-un comunicat că i-a adus la cunoştinţă secretarului general al ONU, Antonio Guterres, faptul că Mladenov „nu mai este acceptabil” pentru guvernul palestinian.
Organizaţia Naţiunilor Unite nu a confirmat primirea mesajului respectiv, iar Mladenov nu a comentat imediat anunţul lui Majdalani.

Abbas: Nu pe bandă rulantă

Ambasadorul israelian la ONU, Danny Danon, a reacţionat însă printr-un comunicat în care arată că „după ce au spus ‘nu’ Israelului, ‘nu’ Statelor Unite, palestinenii spun acum ‘nu’ ONU” şi că prin această decizie preşedintele palestinian Mahmoud Abbas „continuă să conducă Autoritatea Palestiniană spre izolarea internaţională, ceea ce în ultimă instanţă le face rău palestinienilor”.
Reamintim că recent, conform unui acord încheiat cu ajutorul ONU, fâşia Gaza, controlată de mişcarea Hamas, a primit combustibil pentru centrala electrică, plătit de Qatar, deşi Autoritatea Palestiniană s-a opus.
Mladenov, cu concursul Egiptului, încearcă să obţină un armistiţiu pe termen lung între Israel şi Hamas – organizaţie care nu recunoaşte statul evreu, spre deosebire de OEP. Autoritatea Palestiniană nu este inclusă în negocierile indirecte. (M.B.)

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *