ANALIZĂ: În numele Rusiei, Dodon se pregătește să pozeze în familistul-șef peste Moldova


 

Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill și președintele R. Moldova, Igor Dodon în vizită la Moscova

Președintele Igor Dodon și socialiștii de la Chișinău își continuă tirada populistă, lipsită de o viziune sau program politic, cu acțiuni populiste menite să le aducă voturi în perspectiva alegerilor parlamentare ce ar trebui să se desfășoare anul acesta în luna noiembrie. Dodon și PSRM vor arunca în luptă două arme consistente: Rusia și Biserica. A doua subordonată primei.

Cărători de proiect politic extern al Moscovei, tandemul politic amintit va încearca să ia ochii alegătorilor cu tot felul de trucuri de iluzionism politic, fără vreo consistență sau beneficiu material pentru ei.

Tințele primordiale vor fi UE și NATO, ca spații propice pentru dezinarea famililor, una dintre temele cele mai uzitate ale propagandei ruse.

Așa se întâmplă și cu recent anunțatul Congres al Familiilor, cu care Dodon s-a lăudat recent că-l va aduce la Chișinău. “Eu consider că fără păstrarea familiei tradiționale nu putem crea un stat puternic”, a declarat Dodon.

Numai că R. Moldova se confruntă cu un exod masiv și un fenomen de depopulare îngrijorător. Nu familia tradițională este problema R. Moldova care suferă un spor demografic negativ și că a cărei populație este estimată să scadă cu 40% până în 2050.

La fel, una din cinci familii nu poate avea copii și infertilitatea se manifesta mai mult în ultimii ani în rândul bărbaților pe fondul consumului de alcool și tutun. Acestea sunt adevăratele probleme ale R. Moldova pe care politicieni ca Dodon încearcă să le cosmetizeze cu ajutorul unor astfel de Congrese ale familiei tradiționale.

Reportoriu în acord cu propaganda Kremlinului

Vorbitorii de la Congres, în mod obișnuit, dau vina pe Occident pentru degradarea morală și pentru distrugerea familiei tradiționale. Retorica lor este similară cu cea a Kremlinului pe acest subiect.

De altfel, la eveniment este așteptat Patriarhul rus Kirill, care va juca în primul rând rolul de agent electoral pentru socialiștii lui Dodon, ținând cont Congresul se va desfășura în septembrie, cu doar o luni și ceva înainte de alegeri.

De altfel, acest Congres adus la Chișinău de Dodon este următorul nivel la ceea ce acesta organizează deja de circa doi ani de zile și anume „Festivalul Familiei” care s-a desfășurat în luna mai. De fiecare data, actiunea a avut loc, ca o reactie de protest, in aceeasi zi cu marsul comunitatii LGBT din Moldova.

Principalii sponsori ai Congresului Mondial al Familiilor sunt Konstantin Malofeev și Vladimir Iakunin, doi oligarhi ruși conservatori care au legături strânse cu Kremlinul și care finanțează inițiativele ortodoxe creștine și prietenoase cu Rusia în fostele țări sovietice și în Occident.

Partenerul de afaceri al lui Malofeyev, Aleksei Komov, se află în board-ul de conducere al Congresului Mondial al Familiilor. Soția lui Iakunin, Natalia Iakunina, este șeful unuia dintre grupurile sale membre denumit „Sfințenia Mamei”.

Legături cu separatiștii din estul Ucrainei și Crimeea

Konstantin Malofeev este cunoscut mass-media pentru legăturile apropiate cu administrația de la Kremlin, fiind și unul dintre principalii finanțatori ai activității cunoscutului geopolitician rus, Alexandr Dughin, considerat unul dintre ideologii panslaviști cei mai influenți în prezent.

Oligarhul ortodox a intrat în atenția mass-media și datorită finanțării revoltelor pro-ruse din Crimeea și Donbas, fostul premier separatist al Republicii Populare Donețk, Alexandr Borodai, fiind un apropiat și angajat al lui Konstantin Malofeev.

În 2014, oligarhul a organizat și finanțat desfășurarea la Viena a unui adevărat summit al extremei drepte din statele UE și nu numai, printre invitați numărându-se Marion Marechal-Le Pen, lidera Frontului Național din Franța (care a pierdut recentele alegeri prezidențiale din Hexagon), Volen Sidorov, liderul partidului bulgar Ataka, Heinz-Christian Strache, liderul FPO (extrema dreaptă din Austria), dar și Alexandr Dughin.

Controverse și populism anti-european

Reuniunile anuale ale Congresului Mondial al Familiilor au provocat în mod repetat controverse în ultimii ani.

În mai 2017, Congresul a avut loc în Ungaria, acolo unde premierul Viktor Orban a participat la eveniment și a ținut un discurs populist. Lucrările WCF de la Budapesta au fost folosite de premierul maghiar Viktor Orban pentru a acuza Uniunea Europeană că este dominata de „o ideologie liberală ce relativizează și se constituie într-o insultă la adresa familiilor”.

Mai multe anchete de presă din ultimii ani l-au legat pe Konstantin Malofeev de finanțarea unor partide politice cu vederi pro-ruse și anti UE/NATO din statele UE și Balcani.

De asemenea, partidele de dreapta din Croația și Serbia au participat la evenimentul de la Budapesta, cu liderii ONG-ului croat conservator „În numele familiei” și cei ai partidului anti-UE „Dveri” din Serbia.

Georgia a găzduit Congresul în mai 2016, unde organizatorul local Levan Vasadze, un om de afaceri homofob, a susținut că Georgia trebuie să-și reconstruiască relațiile cu Rusia, după ce trupele ruse au invadat țara în august 2008. După un scurt război câștigat net de forțele ruse, regiunile separatiste din nordul țării Abhazia și Osetia de Sud și-au declarat indepedența față de Tbilisi.

Lucrările WCF de la Tbilisi din 2016 au fost folosite extensiv de către participanții din Federația Rusă și state aliate pentru a lansa atacuri publice dure față de politica UE și NATO din spațiul CSI. Interesant este că Dodon a participat la eveniment în calitate de reprezentant al Republicii Moldova, fără însă a existat un document oficial în acest sens, mai ales datorită faptului că nu era încă președinte.

Un raport recent al Congresului american a susținut că Rusia vizează în mod agresiv țările din Europa Centrală și de Est care doresc să adere la UE și NATO.

Documentul specifica că, în Republica Moldova, preoții de rang înalt “au lucrat pentru a opri integrarea țării în Uniunea Europeană”, conducând proteste împotriva grupurilor LGBT și chiar susținând că pașapoartele biometrice ale UE sunt satanice, deoarece au un cod numeric de 13 cifre.

Surse de finanțare obscure

Nici de această dată, Dodon nu a putut preciza exact proveniența banilor cu care se va face acest Congres. Și de această dată, Dodon a susținut că toate cheltuielile pentru organizare vor fi acoperite atât de parteneri externi, cât și de fundația Pentru Suflet a Primei Doamne, fară a preciza de unde vin banii.

Cu toate acestea, în august 2017, agenția Karadeniz Press scria în exclusivitate despre întâlnirea pe care Dodon a avut-o la muntele Athos din Grecia cu „oligarhul lui Dumnezeu”, așa cum îl numește presa occidentată, Konstantin Malofeev.

Sub pretextul unui pelerinaj religios, Igor Dodon și alți politicieni din Partidul Socialiștilor au programate întâlniri neoficiale cu mai multe persoane apropiate Kremlin-ului, atât politicieni ruși, cât și Konstantin Malofeev, om de afaceri rus, supranumit și „oligarhul ortodox” datorită importantului sprijin financiar și politic acordat entităților Patriarhiei Ortodoxe Ruse, atât din Federația Rusă, cât și din Ucraina, Republica Moldova și alte state.

Dodon a încercat anterior mai multe luni să fie primit de Malofeev. Insistențele sale s-au datorat faptului că dorea obținerea sprijinului, mai ales financiar și politic, din partea oligarhului ortodox pentru organizarea în 2018, la Chișinău, a lucrărilor celui de al 12-lea Congres Mondial al Familiilor (World Congress of Families).

Și la aceste alegeri parlamentare, Dodon și socialiștii săi va miza tot pe cartea bisericii, așa cum s-a întâmplat și la prezidențiale, atunci când Mitropolia Moldovei și liderii săi au făcut campanie deschisă pentru Dodon. Cel mai vocal a fost Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, care a lansat o serie de atacuri virulente asupra Maiei Sandu.

Cum 97% dintre cetățenii R. Moldova s-au declarat creștini ortodoxi, Dodon speră că va transforma aceste cifre în masa sa de manevră politică. Cu toate acestea , numai 4% dintre moldoveni merg regulat la biserică și duc o viață în concordanță cu canoanele bisericești.

Corespondență de la Chișinău pentru Karadeniz Press de Mădălin Necșuțu

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *