Analiză: Dodon, supărat că nu este primit oficial în SUA. Eșec diplomatic repetat pentru liderul pro-rus. Extrema-dreaptă americană, spectacol politic pe banii oligarhilor ruși la Chișinău în toamnă

, , , , , , , , , ,
 
Patriarhul rus Kirill debarcă la Chișinău pentru a îl binecuvânta politic pe Igor Dodon

Patriarhul rus Kirill debarcă la Chișinău pentru a îl binecuvânta politic pe Igor Dodon

După declarațiile belicoase ale președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, la adresa intenției părții americane de a construi un nou sediu pentru ambasada SUA pe terenul fostului stadion republican din Chișinău, diplomații SUA au dezmințit cele susținute de către liderul vremelnic de la Chișinău. Conform comunicatului diplomației SUA, printre subiectele abordate nu s-a numărat și o eventuală vizită a lui Dodon în SUA ori situația juridică a terenului fostului stadion republican din Chișinău, o lovitură dură de imagine pentru Dodon în ajunul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 2019.

Răspuns diplomatic

„Ambasadorul Pettit a avut o întrevedere astăzi, 7 august, cu Președintele Moldovei Igor Dodon pentru a discuta un șir de subiecte bilaterale. Ambasadorul și-a exprimat dorința de a vedea o relație puternică continuă între țările noastre, indiferent de rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare. Ambasadorul a subliniat, de asemenea, că este foarte important ca viitoarele alegeri să fie pașnice, transparente și în conformitate cu normele democratice. Ambasadorul și-a reiterat îngrijorarea cu privire la recenta anulare a rezultatelor alegerilor municipale, precum și cu privire la legislația defectuoasă, inclusiv cea a amnistierii capitalului, și riscurile ca această lege să stimuleze spălarea banilor și să deterioreze climatul de afaceri din Moldova”, este menționat în comunicatul ambasadei.
KARADENIZ PRESS menționează faptul că Igor Dodon a scris pe pagina sa de Facebook că i-a transmis ambasadorului SUA, James D. Pettit, faptul că este disponibil „de aprofundarea dialogului în interesul cetățenilor ambelor state, inclusiv prin efectuarea unei vizite de lucru sau oficiale în SUA, în timpul cel mai apropiat”.

Igor Dodon nu a reușit să îl convingă pe ambasadorul SUA, James D. Pettit

Igor Dodon nu a reușit să îl convingă pe ambasadorul SUA, James D. Pettit

American Dream eșuat

Demersurile lui Igor Dodon de a obține o invitație oficială din partea autorităților SUA nu sunt noi, acestea fiind demarate la câteva săptămâni de la preluarea mandatului prezidențial de către liderul socialist. În primele luni ale lui 2018, mass-media afiliată Partidului Socialiștilor a anunțat triumfalist o posibilă vizită a lui Dodon în SUA în iunie ori în iulie 2018. Acțiunea de PR politic a Administrației Prezidențiale de la Chișinău a eșuat lamentabil, surse socialiste precizând pentru KARADENIZ PRESS că serviciul consular american de la Chișinău a și refuzat acordarea unor vize pentru SUA la anumiți lideri socialiști de mai mică importanță locală ori raională, instaurând un embargo neoficial împotriva acestui partid.
Conform Accent TV, deținută de apropiați ai președintelui Dodon, acesta preconiza să efectueze o vizită în SUA, în perioada 1-8 iulie, la invitaţia preşedintelui Organizaţiei Internaţionale pentru Familie, Brian Brown, structură recunoscută pentru relațiile sale privilegiate cu oligarhia rusă.
Mass-media socialistă anunța triumfalist că Dodon planifica mai multe întrevederi cu reprezentanţi ai Guvernului SUA, dar și membri ai Congresului şi conducerii de vârf americane. „În cadrul acestei vizite, intenționez să am mai multe întrevederi cu reprezentanți ai Guvernului, membri ai Congresului și conducerii de vârf a SUA, cu reprezentanții instituțiilor media, dar și cu reprezentanții organizațiilor de experți”, a menționat Dodon într-o postare pe rețele de socializare.
Pentru a conferi o aură de legitimitate, Dodon atingea aceste dorințe în orice discuție cu ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit, surse diplomatice vorbind despre faptul că diplomatul SUA se simte încolțit de insistențele lui Dodon.
Desantul cu caracter oficial ori măcar neoficial în SUA reprezintă o miză importantă pentru Igor Dodon care s-a lăudat și în cadrul unui interviu pentru agenția rusă TASS cu acest demers.

Duel în vizite

Demersurile președintelui Dodon vin ca un răspuns la vizitele repetate în SUA ale oligarhului Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), beneficiarul unor contracte cu firme de lobby americane, precum Cogent Strategies LLC și Podesta Group, în valoare de sute de mii de USD. Monopolul aparent pe relațiile dintre SUA și Republica Moldova instalat de către oligarhul Vladimir Plahotniuc este amenințat doar de sprijinul pe care factori de decizie americani îl acordă liderilor opoziției Maia Sandu și Andrei Năstase.
Acest conflict de imagine vine și pe fondul eșecurilor repetate ale lui Igor Dodon de a avea întrevederi oficiale cu omologii săi de la Kiev, Petro Poroșenko, și București, Klaus Johannis. Aceștia au evitat orice fel de asociere publică ori politică cu Igor Dodon, acesta devenind un adevărat paria și persona non-grata pentru oamenii politici din statele din regiune. Vizitele repetate ale liderului socialist Igor Dodon la Moscova au devenit un exercițiu desuet de imagine publică la nivel intern și extern, având în vedere că formațiunea politică pro-prezidențială, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) nu deține nicio putere reală în Republica Moldova. PDM, dominat de oligarhul Vladimir Plahotniuc, a reușit să monopolizeze, în interes propriu, tot aparatul de stat, Republica Moldova devenind un stat captiv.
Conflictul aparent dintre Dodon și Plahotniuc a fost demistificat de experții politici și comportamentul celor două părți, care au reușit să își subordoneze complet sistemul politic fragil din fosta republică sovietică, Republica Moldova având un deficit grav de democrație.

Răzbunare birocratică

Igor Dodon a semnat „refuzul de promulgare a legii cu privire la transmiterea terenului fostului Stadion Republican pentru construcția unui nou sediu al Ambasadei SUA”, întorcând astfel legea în Parlament. „La fel ca și majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, consider că pe terenul respectiv trebuie să fie amenajat un parc sau edificat un centru cultural de care să beneficieze toți locuitorii țării”, scrie Dodon într-o postare ori lamentare pe pagina sa de Facebook.
KARADENIZ PRESS menționează că anterior Dodon l-a avertizat pe ambasadorul SUA șa Chișinău, James Pattit, că nu va promulga legea respectivă. La rândul lor, deputații de la Chișinău au votat modificările legislative care permit vânzarea terenului fostului Stadion Republican pentru a fi construită o nouă Ambasadă a Statelor Unite. Lotul are o suprafață de cinci hectare, fiind situat în centrul capitalei moldovenești. Proiectul a fost votat în două lecturi de majoritatea parlamentară împreună cu fracțiunile PL și PLDM.

Igor Dodon folosește pelerinajele la Athos ca armă de PR politic

Igor Dodon folosește pelerinajele la Athos ca armă de PR politic

Congres cu bucluc

O parte importantă a agendei politice de septembrie din Republica Moldova este dominată de organizare a Congresului Mondial al Familiei, care va avea loc la Chișinău în perioada 13-16 septembrie. Conform declarațiilor președintelui Dodon, și-au confirmat prezența la eveniment reprezentanți din 42 de state, inclusiv din Franţa, Italia, Marea Britanie, Canada, SUA, Rusia, Elveţia, Namibia, Nigeria, Kenia, Belarus, Spania, Ţările de Jos, Portugalia, Georgia, Slovacia, Filipine, Costa Rica, Uzbekistan, Gambia, România, Ghana, Ecuador, Tanzania și din alte state. Totodată, şi-au declarat dorinţa de a ţine un discurs în cadrul Congresului Mondial al Familiei cunoscuți experți internaționali din Franţa, Italia, Canada, SUA, Rusia, Marea Britanie şi alte 30 de ţări.
„Putem declara cu toată certitudinea că ediţia din 2018 a Congresului Mondial al Familiei va fi cel mai important eveniment din Republica Moldova, din ultimii ani. Anume acest Congres, organizat pe diferite continente deja pentru a 12-a oară, se desfăşoară sub drapelul unităţii sociale, culturale şi spirituale, promovând tradiţiile familiale, cultivând respectul şi dragostea faţă de familia tradițională”, a declarat Dodon.
Într-un demers cu un puternic substrat politic, la acest eveniment vor participa o importantă delegație de parlamentari din Federația Rusă, precum și Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Kiril, care se bucură de o influență imensă în fosta republică sovietică prin intermediul filialei locale, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove.

Oligarhia ortodoxă

Principalii sponsori ai Congresului Mondial al Familiilor sunt Konstantin Malofeev și Vladimir Iakunin, doi oligarhi ruși conservatori care au legături strânse cu Kremlinul și care finanțează inițiativele ortodoxe creștine și prietenoase cu Rusia în fostele țări sovietice și în Occident.
Partenerul de afaceri al lui Malofeyev, Aleksei Komov, se află în board-ul de conducere al Congresului Mondial al Familiilor. Soția lui Iakunin, Natalia Iakunina, este șeful unuia dintre grupurile sale membre denumit „Sfințenia Mamei”. La rândul său, oligarhul grec de origine rusă, Ivan Savvidis, proprietar a mai multe cluburi de fotbal din Grecia, a fost acuzat de finanțarea acțiunilor anti-UE și anti-NATO din diferite state balcanice, inclusiv Macedonia, Bulgaria și Bosnia-Herțegovina. Implicarea sa în organizarea Congresului de la Chișinău nu este dovedită, mass-media lansându-se în diferite speculații.

Konstantin Malofeev, considerat oligarhul ortodox

Konstantin Malofeev, considerat oligarhul ortodox, este un apropiat al regimului Putin

Legături cu separatiștii din estul Ucrainei și Crimeea

Konstantin Malofeev este cunoscut mass-media pentru legăturile apropiate cu administrația de la Kremlin, fiind și unul dintre principalii finanțatori ai activității cunoscutului geopolitician rus, Alexandr Dughin, considerat unul dintre ideologii panslaviști cei mai influenți în prezent.
Oligarhul ortodox a intrat în atenția mass-media și datorită finanțării revoltelor pro-ruse din Crimeea și Donbas, fostul premier separatist al Republicii Populare Donețk, Alexandr Borodai, fiind un apropiat și angajat al lui Konstantin Malofeev.
În 2014, oligarhul a organizat și finanțat desfășurarea la Viena a unui adevărat summit al extremei drepte din statele UE și nu numai, printre invitați numărându-se Marion Marechal-Le Pen, lidera Frontului Național din Franța (care a pierdut recentele alegeri prezidențiale din Hexagon), Volen Sidorov, liderul partidului bulgar Ataka, Heinz-Christian Strache, liderul FPO (extrema dreaptă din Austria), dar și Alexandr Dughin.

Controverse și populism anti-european

Reuniunile anuale ale Congresului Mondial al Familiilor au provocat în mod repetat controverse în ultimii ani. Organizația este considerată extremistă de o parte a importantă a mass-media și a establishment-ului politic american, mai ales după dezvăluirea surselor ruse de finanțare a organizației.
În mai 2017, Congresul a avut loc în Ungaria, acolo unde premierul Viktor Orban a participat la eveniment și a ținut un discurs populist. Lucrările WCF de la Budapesta au fost folosite de premierul maghiar Viktor Orban pentru a acuza Uniunea Europeană că este dominata de „o ideologie liberală ce relativizează și se constituie într-o insultă la adresa familiilor”.
Mai multe anchete de presă din ultimii ani l-au legat pe Konstantin Malofeev de finanțarea unor partide politice cu vederi pro-ruse și anti UE/NATO din statele UE și Balcani.
De asemenea, partidele de dreapta din Croația și Serbia au participat la evenimentul de la Budapesta, cu liderii ONG-ului croat conservator „În numele familiei” și cei ai partidului anti-UE „Dveri” din Serbia.

Separatiștii pro-ruși din Donbass, puternic susținuți de oligarhia ortodoxă

Separatiștii pro-ruși din Donbass, puternic susținuți de oligarhia ortodoxă rusă

Episod georgian

Georgia a găzduit Congresul în mai 2016, unde organizatorul local Levan Vasadze, un om de afaceri implicat în acțiunile lui Malofeev, a susținut că Georgia trebuie să-și reconstruiască relațiile cu Rusia, după ce trupele ruse au invadat țara în august 2008. După un scurt război câștigat net de forțele ruse, regiunile separatiste din nordul țării Abhazia și Osetia de Sud și-au declarat indepedența față de Tbilisi.
Lucrările WCF de la Tbilisi din 2016 au fost folosite extensiv de către participanții din Federația Rusă și state aliate pentru a lansa atacuri publice dure față de politica UE și NATO din spațiul CSI. Interesant este că Dodon a participat la eveniment în calitate de reprezentant al Republicii Moldova, fără însă a existat un document oficial în acest sens, mai ales datorită faptului că nu era încă președinte.
Un raport recent al Congresului american a susținut că Rusia vizează în mod agresiv țările din Europa Centrală și de Est care doresc să adere la UE și NATO.
Documentul specifica că, în Republica Moldova, preoții de rang înalt „au lucrat pentru a opri integrarea țării în Uniunea Europeană”, conducând proteste împotriva grupurilor social vulnerabile și chiar susținând că pașapoartele biometrice ale UE sunt satanice, deoarece au un cod numeric de 13 cifre.

Surse de finanțare obscure

Nici de această dată, Dodon nu a putut preciza exact proveniența banilor cu care se va face acest Congres. Și de această dată, Dodon a susținut că toate cheltuielile pentru organizare vor fi acoperite atât de parteneri externi, cât și de fundația Pentru Suflet a Primei Doamne, fară a preciza de unde vin banii.
Cu toate acestea, în august 2017, agenția Karadeniz Press scria în exclusivitate despre întâlnirea pe care Dodon a avut-o la muntele Athos din Grecia cu „oligarhul lui Dumnezeu”, așa cum îl numește presa occidentată, Konstantin Malofeev.
Sub pretextul unui pelerinaj religios, Igor Dodon și alți politicieni din Partidul Socialiștilor au programate întâlniri neoficiale cu mai multe persoane apropiate Kremlin-ului, atât politicieni ruși, cât și Konstantin Malofeev, om de afaceri rus, supranumit și „oligarhul ortodox” datorită importantului sprijin financiar și politic acordat entităților Patriarhiei Ortodoxe Ruse, atât din Federația Rusă, cât și din Ucraina, Republica Moldova și alte state.
Dodon a încercat anterior mai multe luni să fie primit de Malofeev. Insistențele sale s-au datorat faptului că dorea obținerea sprijinului, mai ales financiar și politic, din partea oligarhului ortodox pentru organizarea în 2018, la Chișinău, a lucrărilor celui de al 12-lea Congres Mondial al Familiilor (World Congress of Families).
Și la următoarele alegeri parlamentare din 2019, Dodon și socialiștii săi va miza tot pe cartea bisericii, așa cum s-a întâmplat și la prezidențiale, atunci când Mitropolia Moldovei și liderii săi au făcut campanie deschisă pentru Dodon. Cel mai vocal a fost Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, care a lansat o serie de atacuri virulente asupra Maiei Sandu.
Cum 97% dintre cetățenii R. Moldova s-au declarat creștini ortodoxi, Dodon speră că va transforma aceste cifre în masa sa de manevră politică. Cu toate acestea, numai 4% dintre moldoveni merg regulat la biserică și duc o viață în concordanță cu canoanele bisericești. (Isac Mihai-Chișinău)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *