ANALIZĂ: Dodon și separatiștii găgăuzi, asmuțiți împotriva României de la Moscova

, , , , , ,
 

Toate vehiculele propagandistice s-au activitat în Republica Moldova și Rusia, după ce semnare simbolică a unor declarații a unor mici localități din R. Moldova a unor declarații de unire cu România, o inițiativă ce nu produce juridice. În schimb, promotorii politicilor Rusiei în R. Moldova s-au inflamat foarte tare, împreună cu presa de la Moscova.

Tonul a fost dat, miercuri, de către președintele prorus Igor Dodon care a avut o postare populistă pe Facebook privind convocarea Consilului Suprem de Securitate împotriva „satelor nealiniate”, cele care, spune el, ar atenta la suveranitatea Moldovei.

Aceste acțiuni au loc pe fundalul unor campanii fără precedent, desfășurate pe teritoriul Republicii Moldova, de denigrare a suveranității, independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova, de respingere a conceptului de statalitate. Aceste campanii sunt desfășurate deschis și liber în instituțiile publice din localitățile Republicii Moldova, de așa-numitele forțe unioniste cu caracter anticonstituțional. Este vorba în primul rînd despre instituțiile educaționale: gimnazii, colegii, instituții de învățămînt superior, dar și alte instituții publice, în care sunt interzise orice manifestări de acest fel”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Goarnele Kremlinului

Demersul lui Dodon a propagat până în presa de la Moscova ce promovează interesele Kremlinului. Astfel,

în „Nezavisimaya Gazeta”, Svetlana Gamova, șefa departamentului ziarului pentru „diaspora apropiată”, a scris un articol tendențios intitulat „Statele Moldovei care pleacă spre România” . De asemenea, subtitlu materialul este „În București se dorește crearea unui minister pentru unificare a celor două state”.

Jurnalistă rusă scrie că socialiștii au cerut pedepsirea aleșilor locali pentru acest gest denumit de acesta „ocuparea ce dă fiori a Moldovei de către România, fapt sprijinut de către SUA”. Ea își continuă tirada la adresa României, spunând că România a preluat sistemul electric din Moldova, deține unele dintre cele mai mari bănci din Moldova, iar fostul președinte român Traian Băsescu promovează unirea celor două țări în acest an al Centenarului Unirii.

Ape tulburi la Comrat

Ecourile acestor acțiuni ale lui Dodon și cele ale Moscovei au rezonat imediat și la Comrat, acolo unde mișcarea separatistă Gagauz Halkî, condusă de Ivan Burgudji, a amenințat din nou cu indepedența UTA Găgăuzia. Aceasta s-a reactivat în amrtie 2017, iar liderul său a reînceput retorica la adresa Bucureștiului și Chișinăului, promovând interesele Rusiei în regiune.

Acesta a enumerat mai multe acte care ar îndemna la acest lucru precum declarațiile simbolice ale primarilor de unire cu România, expulzarea diplomaților ruși de anul trecut, sau introducerea în Constituției a orientării pro-europene a R. Moldova. Acesta a declarat că unirea din 1918 a fost un act criminal care s-a făcut fără un referendum și sub amenințarea armelor, scrie edingagauz.md.

O teză sovietică ce a fost ventilată de parcursul ultimilor 100 de ani de retorică a Moscovei și a adepților săi din R. Moldova.

El s-a arătat deranjat de faptul ca organele de forță nu ar reacționa „la aceste fapte criminale intenționate, anti-statale, anti-populare și anti-constituționale”.

Separatistul Ivan Burgudji a reluat retorică cum că Găgăuzia își va rezerva dreptul de a-și declara indepedența în cazul unei uniri pentru a nu-și înceta existența și că se va lua în considerare rezultatele referendumului din 2014, în urma căruia 98.9% dintre locuitorii Găgăuziei au votat pentru acest lucru.

În fapt, Rusia își dorește să opească din fașă orice idee care ar putea conduce spre un astfel de deznodământ. Ideea unor astfel de declarații simbolice s-ar putea viraliza, ceea ce ar constitui o problemă pentru Moscova.

În plan local, Dodon încearcă să se cațere pe acest nou val populist și vrea să pozeze din nou în unicul apărător al statalității R. Moldova în pespectiva alegerilor din această toamnă. Aceasta va fi una dintre principalele teme de campanie ale PSRM-ului, iar Dodon își va asuma în continuare rolul de locomotivă politică.

Alertă peste Nistru

De asemenea, în regiunea separatistă transnistreană, militarii ruși și cei loiali regimului separatist de la Tiraspol au continuat exercițiile militare comune.

Astă în contexul în care, la nivel politic, se încearcă aplicarea protocoalelor semnate în noiembrie 2017, la Viena și care prevede o serie de cedări atât dinspre Chișinău, cât și dinspre Tiraspol.

Numai în ultima săptămână, în Transnistria, au avut loc două exerciții militare: unul ce a presupus manevre militare cu tancuri de-a lungul Nistrului în pozițiie de tragere în „zona de conflict” și altul legat de scenarii de luptă anti-teroristă.

În această vară, militarii ruși împreună cu cei trasnistreni au simulat trecerea Nistrului cu blindatele pentru a respinge „atacuri teroriste” în regiune. Acest lucru a stârnit reacția Chișinăului, dar autoritățile de la Moscova au ordonat în continuare efectuarea de exerciții similare în regiune.

Și de această dată, insistențele MAE de la Chișinău pentru oprirea unor astfel de exerciții a fost ignorată de către autoritățile de la Moscova.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *