ANALIZĂ: Cum au înviat politic după Paște candidații la Primăria Chișinăului

, ,
 

Candidatul PSRM Ion Ceban și „independenta” PD-ului, Silvia Radu

La orice scrutin din Republica Moldova, miza geopolitică va fi și în acest an una supraestimată și speculată de toate forțele politice angrenate în acest proces. Ambele tabere se vor folosi ca sperietori reciproce pentru votanții celeilalte părți.  La fel ca și la prezidențialele din 2016, atunci când Igor Dodon a zburdat de unul singur pe culoarul de stânga, forțele de pe acest palier al eșichierului politic din R. Moldova nu va a avea nicio concurență. În schimb, pe zona de dreapta este foarte dificil, la fel ca și atunci, de a se a închega o forță politică compactă de natură compactă care se contrapună stângii.

În spatele celor doi jucători puternici care fac legea în R. Moldova – PD, ca partid de guvernare și PSRM ca cel mai puternic partid de opoziție – stau întregi mașinării media, precum și foarte mulți bani și influență.

Celelalte forțe politice, cu excepția PAS-ului, se zbat într-o mediocritate organizatorică și de resurse financiare. Ele nu se pot contrapune în niciun fel a ceea ce a fost deja branduit ca „binomul Plahotniuc-Dodon”, cu ultimul în rol mai degrabă de servant al primului.

Nici cursa pentru Primăria Chișinăului nu fac excepție de la acestă regulă.

Sărbătorile – sfetnic bun și PR calculat

Marți, în ultima zi de Paște, atât candidatul PSRM-ului Ion Ceban, cât și candida sprijinită de facto de PD, Silvia Radu și-au făcut publice intențiile de a candida. Dacă Ceban a mers și a depus deja actele necasare înscrierii oficiale, Silvia Radu a anunțat că se va apuca înceând de astăzi de strângere semnăturilor necesare pentru a intra în cursă.

Ceban a promis că se va concetra pe o „politică socială activă”, dar a vorbit mai mult de măsuri investiționale mai degrabă de dreapta.

Avem o viziune pe termen lung, pentru un termen de 20 de ani. Totul este expus într-un document. Acolo veți găsi toate compartimentele care sunt vitale pentru dezvoltarea orașului. Avem o viziune de dezvoltare pe termen mediu. Vom încerca să trecem managenent de dezvoltare pe proiecte şi programe. Există un plan de acţiuni de intervenție pentru acest an de zile, sunt peste 100 la număr, cum ar fi și elaborarea unui plan general urbanistic până în 2019, elaborarea și prezentarea hărții investiționle pentru a atrage resurse financiare suplimentare, un audit integral al tuturor instituțiilor ca să putem prezenta o nouă structură a Primăriei, etc.”, a menționat Ceban.

Ca și colegii de la PD, Ceban s-a axat și el pe dezvoltarea infrastructurii. Nu a oferit cifre precum 1.200 de kilometri de construcție și reabilitare de drumuri, ci s-a limitat doar la străzile și trotuarele din Chișinău, fără a le menționa cu exactitate.

Vom insista pe reparația calitativă a drumurilor și trotuarelor din Chișinău, aceste lucrări să fie evaluate. Ne propunem o politică foarte activă. Astăzi, 90% din inițiative sunt implementate la propunerea colegilor mei din fracțiune”, a mai spus Ion Ceban.

Joc de scenă: se lasă aproape rugată pentru o candidatură

De asemenea, primarul interimar al Chișinăului, Silvia Radu, candidatul sprijinit din umbră de PD și-a anunțat astăzi intenția de a colecta semnături pentru a se înscrie și ea în această cursă, cu toate că toate semnele erau evidente că o va face.

Mai mulţi oameni pe care i-am întâlnit sau mi-au scris pe reţele sociale, doresc să ştie dacă voi candida sau nu. Vă spun cu toată sinceritatea că vreau să candidez, însă decizia depinde de câţiva factori principali, pe care sper să-i lămuresc în perioada următoare”, a anunțat Silvia Radu pe pagina sa de Facebook.

Ea a mai precizat că, dacă va lua decizia să candideze, o va face doar în calitate de candidat independent, „oricât de greu ar fi”, a ținut ea să se victimizeze a priori.

Spre deosebire de candidaţii politici, care pot candida fără semnăturile cetăţenilor, ca independent va trebui sa strâng semnături. Începând de mâine, împreună cu câţiva oameni dragi, care mi-au fost alături şi în campania electorala trecută, voi demara acest proces de strângere a semnăturilor”, a precizat edilul.Ea a mai spus că nu se va baza pe un discurs geopolitic și că se va concetra pe nevoiele orașului. „Prioritară rămâne activitatea la Primărie, avem multe proiecte urgente în derulare, de aceea voi dedica doar două ore seara pentru a colecta personal semnături, restul le vor strânge prietenii mei, voluntari, oamenii care s-au oferit pe reţele sociale să vină să mă ajute”, a subliniat Radu în anunțul său de intrare în cursa pentru Primăria Chișinăului.

Sondaje dubioase

În fapt, candidaturile celor doi au fost înaintate la nivel imagologic încă de săptămâna trecută, atunci când un sondaj al Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor din Moldova, apropiat PD, îi dădea pe Ceban și Radu ca fiind cei doi candidați care vor intra în turul doi al alegerilor locale pentru Primăria Chișinăului.

Ion Ceban era creditat cu 20,5%, iar Silvia Radu cu 18,4%. Sondajul mai releva că 10,2% şi-ar da votul pentru Maia Sandu, iar pentru Andrei Năstase – 6,9%, chiar dacă Maia Sandu anunțase deja că nu are nicio intenție să candideze și că PAS îl va sprijini pe Năstase.

Realizatorii sondajului au mai precizat că majoritatea indecișilor 24,6% vin din partea PPDA și PAS, pentru că ei nu au putut da un răspuns clar.

Dacă niciunul dintre pretendenții la fotoliu de primar nu va acumula mai mult de jumătate din voturile exprimate, atunci va fi organizat turul doi de scrutin la care câştigă cel care acumulează cele mai multe bile albe, oricare ar fi rata de participare.

Scorul de peste 18%al Silviei Radu i-a uimit până şi pe ce care au făcut sondajul.

A fost şi pentru noi interesant pentru că dânsa nu demult a venit în funcţie şi cât a reuşit să facă. Cred că o să mai fie şi alte studii şi o să vedeţi că ea are o imagine de femeie activă, care vrea să facă ordine în oraş, să lupte cu corupţia. În fiecare zi sunt demisii la primărie. Taie capetele boierilor ceea ce foarte mult place populaţiei”, declara atunci preşedintele Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor, Victor Mocanu.

Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este până pe 19 aprilie. Cinci concurenți la funcția de primar al municipiului Chișinău și-au depus până în prezent actele pentru a fi înregistrați ca pretendenți oficial la fotoliul de primar al Chișinău în scrutinul ce va avea loc pe 20 mai.

Mai precis, Vasile Costiuc (Partidul Democrația Acasă), Andrei Năstase (Platforma DA), Reghina Apostolova (Partidul Șor) și Valeriu Munteanu (Partidul Liberal), Alexandru Roșco (Casa Noastră Moldova). De asemenea, activiștii Sergiu Tofilat și Maia Laguta s-au apucat de strâns semnăturile necesare candidaturii, iar parlamentarul PMP și membru al PUN, Constantin Codreanu și-a anunțat și el intenția de a intra în cursă.
Sondajul a fost realizat în perioada 15 – 28 martie 2018 și are o marjă de eroare de +/- 3. Acesta a fost realizat pe 671 de respondenți din Chișinău.

Încurcă-i, drace!

Cu toate acestea, este puțin probabil ca Silvia Radu să intre în această curs electorală, fiind mai degrabă o prezentă lipsită de carismă. Un ingredient important în alegeri, cu atât mai mult în cele locale, acolo unde cetățenii R. Moldova votează omul și mai puțin proiectul său administrativ. În asemenea condiții, dreapta se auto-canibalizează, iar electoratul este bulversat.

Aparatul mediatic al PD-ului va încerca să acrediteze ideea că Silvia Radu este în fapt candidatul natural al dreptei, opozant lui Ceban, în încercarea de bulversare a electoratului de dreapta.

În fapt, PD-ul este foarte nepopular la nivel de Chișinău, iar politica sa a fost cea de încurcare a partidelor din zona de dreapta pro-europeană, adevărații adversari și pentru parlamentarele din toamnă. Scenariul politic este unul tras la indigo după cel din noiembrie 2016, atunci când, la nivel declarativ PD a spus că va ajuta forțele pro-europene, dar de facto a jucat în echipa lui Dodon.

PSRM și Dodon sunt adversari mult mai lejeri și mai comozi pentru PD cu care se poate negocia fie din poziție politică, fie din cea care presupune constrângere sau chiar cumpărare. Imagologic, câștigarea Primăriei de către candidatul PL sau PPDA ar presupune un semnal important pentru alegerile din toamnă, după care PD speră ca negocia o viitoare alianță pro-europeană din poziție de forță, având avantajul scorului electoral.

Corespondență de la Chișinău, Mădălin Necșuțu

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *