ANALIZĂ: Ce urmărește Rusia în urma vizitei Patriarhului Kiril în R. Moldova

, , , , ,
 

Mitropolitul Moldovei, Vladimir (stânga), împreună cu Patriarul rus Kiril. Foto: mitropolia.md

Vizita Patriarhului rus Kiril în Republica Moldova a comportat mai multe amânări și schimbări de program din cauza mai multor factori ce țin de dinamica externă a problemelor Bisericii Ruse, dar și de o serie de calcule politice interne pentru forțele proruse din această țară, susținute activ de Moscova pe toate liniile, inclusiv cea religioasă.

Deși de un mai bine de un an de zile vorbește despre vizita Patriarhului Kiril la Chișinău, Igor Dodon nu a reușit să-l aducă pe acesta la Congresul Mondial al Familiilor din luna septembrie, un eveniment ultra-conservator sprijinit activ de Moscova împotriva valorilor occidentale.

Patriarhul Kiril avea atunci probleme mult mai importante legate de primirea autocefaliei de către Patriarhia de la Kiev din partea Patriarchiei de la Constantinopole. Cu toate acestea, Kiril și-a trimis solii în susținerea inițiativei organizate de Dodon și PSRM la Chișinău.

În ciuda acestui ascpect, Dodon a insistat pentru o nouă vizită a lui Kiril în Moldova și a fost anunțată inițial pe vizită ce ar fi trebuit să se întindă pe patru zile, de pe 26 până pe 29 octombrie, în patru orașe: Chișinău, Bălți, Comrat și Tiraspol. Un adevărat tur de forță menit să sporească imaginea PSRM-ului și a lui Dodon în prag de alegeri parlamentare. Acestea ar urma să se desfășoare pe 24 februarie 2019, după o amânare anterioară.

Cu toate acestea, Dodon a scris luni pe pagina sa de Facebook că Patriarhul rus se va afla în R. Moldova doar pentru 27-28 octombrie și nu va mai merge la Tiraspol. „Potrivit programului, sâmbătă seara Sanctitatea Sa va oficia un serviciu divin la Catedrala „Naşterea Domnului” din Chișinău. De asemenea, în premieră, Patriarhul Kirill va vizita orașele Comrat şi Bălţi”, a precizat Igor Dodon.

Vizită mai scurtă

Vizita lui Kiril a fost scurtată practic la două zile, iar Tiraspolul a fost șters din program, fără nicio explicație. Reprezentanții Mitropoliei ne-au declarat că aceste scurtări nu sunt atât de relevante, ci mai important este că liderul spiritual rus va ajunge din nou în Moldova.

Inițial se vorbea că vizita va dura patru zile, însă din cauze obiective, programul vizitei se limitează doar la două zile. Detalii nu cunoaștem și chiar nu suntem preocupați să aflăm detaliile. Noi suntem împăcați cu gândul că întreprinde o vizită, măcar de două zile. La Tiraspol Preafericitul Patriarh nu va merge. Nu izbutește în două zile să viziteze mai multe eparhii”, a declarat episcopul Ioan de Soroca pentru Balkan Insight.

El a mai detaliat și cum ar urma să aibă loc vizita lui Kiril după noul program.

Preafericitul Patriarh întreprinde o vizită de două zile în R. Moldova. La data de 27 octombrie va veni în Moldova. Imediat va merge în orașul Comrat, adică în Eparhia de Cahul și Comrat, acolo va sluji un tedeum, se va adresa către drept măritorul popor din sudul țării. După care către ora 17 va veni la Catedrala Mitropolitană din Chișinău, unde va fi așteptat de către toți ierarhii bisericii ortodoxe din Moldova, în frunte cu Înalt Preasfințitul Mitropolit Vladimir…” „În dimineața zilei de 28 octombrie va merge în orașul Bălți unde va fi slujită sfânta liturghie”, a mai spus înaltul prelat al Mitropoliei Moldovei.

Moldova securizată

Însă analiștii în probleme teologice văd diferit motivul scurtării vizitei lui. În primul rând, la finele acestei săptămâni, Patriarhul rus va avea o întâlnire cu mai mulți preoți din Ucraina, încă loiali Moscovei în ceea ce înseamnă o sondare a loialități acestora pentru viitoare acțiuni canonice împotriva nou-recunoscutei Patriarhii de Kiev.

Evident, acest lucru implică timp, iar Moldova este securizată din punct de vedere al loialității, rămânând astfel doar asocierea sa imagologică cu PSRM și Dodon, precum și toți slujitorii bisericești raliați în jurul acestora.

În acest moment, Ucraina și situația Bisericii de acolo e mai importantă. Așa cum era și de anticipat, vizita urma să fie mai mult pentru „intern”, un fel de tur electorial pro-PSRM și/sau pro-Igor Dodon, pentru a le sporiri imaginea lor politică înainte de alegerile parlamentare.

Între timp, Patriarhul Kiril și-a cam dat seama că situația BOM este sub control și nu se văd la orizont anumite tendințe separatististe, ca în cazul Ucrainei. Astfel, a hotărât că situația și problemele regionale sunt mai importante decât cele interne ale unei țări. Anume din acest considerent și-a diluat puțin vizita”, a declarat pentru BI specialistul în probleme teologice Victor Gotișan.

La rândul său, expertul Vlad Cubreacov este de părere că scurtarea vizitei Patriarhului Kiril în R. Moldova ține și de probleme de sănătate pe care acesta le are.

Biserica Rusă încearcă acum să testeze loialitatea supușilor săi din teritoriul său canonic pentru a asigura că nu vor mai există mișcări centrifuge ca cea înregistrată în Ucraina. Pentru Moscova, forța bisericii sale este foarte importantă în a-și proiecta interesele politice atât în interior, cât și în afara granițelor. De asemenea, Rusia va pune la dispoziție toată influența sa bisericească pe atingerea scopurilor politice din partea unor partide aliate ale Rusiei, așa cum este în cazul în R. Moldova cu PSRM și liderul sa de facto încă, președintele Igor Dodon. 

Corespondență de la Chișinău de Mădălin Necșuțu

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *