Amnesty International: Ucraina, afectata de criminalitate endemica in randurile politiei

, ,
 

politie ucrainaUcraina este afectată de criminalitate endemică în rândurile poliţiei, susţine Amnesty International. “Autorităţile ucraniene trebuie să ia măsuri imediate împotriva criminalităţii endemice din rândurile poliţiei”, a declarat organizaţia care luptă pentru drepturile omului, într-un raport nou prin care este denunţată tortura la scară largă, estorcările şi detenţia arbitrară. Nu există dovezi ale unei infracţiuni: plata pentru impunitatea poliţiei din Ucraina – dezvăluie modul în care poliţiştii sunt absolviţi de pedeapsă pentru infracţiunile de serviciu din cauza unui nivel înalt de corupţie, lipsei investigaţiilor sau a investigaţiilor deficiente, a hărţuirii sau intimidării reclamanţilor şi a nivelului scăzut de urmăriri penale pentru astfel de crime. “La douăzeci de ani după destrămarea Uniunii Sovietice poliţia ucraineană încă mai serveşte statul, nu şi societatea. Ucrainenii de rând, mulţi dintre care au devenit victime ale estorcărilor şi interogărilor forţate, au de suferit” a declarat Heather McGill, expertul Amnesty International pe problemele Ucrainei. “Demult a venit timpul ca autorităţile ucrainene să înfiinţeze o agenţie independentă pentru investigarea tuturor plângerilor împotriva ofiţerilor de poliţie şi înlăturării culturii impunităţii şi corupţiei predominante.”

Politia tortureaza

Unii ofiţeri de poliţie care torturează sau maltratează deţinuţii nu sunt niciodată supuşi unor proceduri disciplinare sau penale din cauza unor investigaţii defectuoase. Plângerile deţinuţilor împotriva ofiţerilor de poliţie contra torturii şi maltratării sunt respinse sau pur şi simplu nu sunt luate în consideraţie, indiferent de gradul de justificate al acestora. Biroul “Avocatul Poporului” a declarat că în 2010 a primit 5,000 de plângeri cu privire la tortură şi alte tipuri de rele tratamente. În luna august 2010, la Harcov, poliţişti îmbrăcaţi în haine civile l-au răpit şi torturat pe Iakov Strogan. Acesta fusese acuzat de o tentativă de omor. Un avocat recomandat de poliţie s-a oferit să-i asigure eliberarea pentru 10,000 $ US. Dmitry Yashchuk a fost găsit mort într-o secţie de poliţie din Kiev la 13 iunie 2010, la o zi după ce a fost arestat şi, conform spuselor, forţat să mărturisească o crimă pe care nu a comis-o. În timpul primei autopsii au fost descoperite leziuni pe corpul acestuia. Poliţia a insistat asupra faptului că Dmitry Yashchuk s-a sinucis şi, pentru a confirma acest lucru, a fost efectuată o autopsie repetată. Familia încă se întreabă dacă acesta într-adevăr s-a sinucis şi în cazul în care anume asta s-a întâmplat, dacă nu a fost determinat să recurgă la o asemenea faptă din cauza maltratărilor la care a fost supus de poliţie – declară tatăl său pentru Amnesty International: “De la bun început nu am crezut în versiunea sinuciderii sale. Arătaţi-mi copilul meu. După cum s-a dovedit ulterior, aveau ceva de ascuns. Fusese bătut.” Încălcarea drepturilor deţinuţilor de către ofiţerii de poliţie este tot mai mediatizată. Moartea lui Dmitry Yashchuk şi a altor persoane aflate în custodia poliţiei au provocat proteste la nivel naţional.

“Abordările se schimbă – opinia publică este mai puţin tolerantă faţă de tortură şi rele-tratamente, iar societatea cere o mai mare responsabilitate din partea poliţiei,” a declarat Heather McGill. “Autorităţile trebuie să elimine decalajul dintre intenţia declarată de a apăra drepturile omului şi practicile poliţiei, care nu sunt nici responsabile, nici transparente.”

Este nevoie de investigatii independente

Amnesty International consideră că cea mai bună modalitate de a asigura acest lucru este înfiinţarea unei agenţii independente, asigurate cu toate resursele necesare, care să investigheze toate plângerile împotriva ofiţerilor. Ucraina trebuie să se asigure că martorii sunt protejaţi de hărţuire şi că ofiţerii de poliţie care sunt investigaţi în legătură cu anchetarea încălcărilor grave ale drepturilor omului sunt suspendaţi din funcţie pe durata anchetei. Ofiţerii de poliţie culpabili de tortură sau de alte forme de maltratare trebuie să fie traşi la răspundere prin intermediul procedurilor disciplinare şi penale. “Poliţia ucraineană trebuie să muncească din greu pentru a-şi recâştiga încrederea publicului – în acest scop aceştia trebuie să se modifice natura reacţiei oficialilor – de la confruntare la parteneriat.”, a declarat Heather McGill.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *