Amnesty International R Moldova: Victimele evenimentelor din 7 aprilie nu si-au găsit dreptatea

de | apr. 4, 2012 | R. Moldova, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Victimelor torturilor din timpul protestelor din 7 aprilie 2009 de la Chişinău nu li s-a făcut încă dreptate, iar problemele de sistem nu au fost înlăturate, potrivit unui raport lansat marţi la Chişinău de Amnesty Internaţional.

Victimelor torturilor din timpul protestelor din 7 aprilie 2009 de la Chişinău nu li s-a făcut încă dreptate, iar problemele de sistem nu au fost înlăturate, potrivit unui raport lansat marţi la Chişinău de Amnesty Internaţional.
Datele au fost incluse în raportul „O problemă nerezolvată: combaterea torturii şi a relelor tratamente în Republica Moldova”. Acesta a fost realizat de Amnesty International. Raportul reiterează problemele de sistem evidenţiate în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009 – durata excesivă a detenţiei preventive, condiţiile de detenţie inadecvate, eşecul procurorilor în a examina prompt şi eficient plângerile ce ţin de comportamentul poliţiei, etc.
„Eşecul continuu al autorităţilor în a asigura justiţia în cazul încălcărilor flagrante din aprilie 2009 prezintă o dovadă clară că problema fundamentală a impunităţii pentru tortură şi alte rele tratamente nu a fost rezolvată”, a declarat Heather McGill, cercetător Amnesty International pentru Republica Moldova.
Raportul oferă şi un şir de recomandări care ar putea ajuta autorităţilor să combată impunitatea poliţiştilor, precum punerea cu prioritate la dispoziţia justiţiei a tuturor celor responsabili pentru încălcările drepturilor omului din aprilie 2009, dar şi înăsprirea pedepsei pentru tortură. De asemenea, Amnesty International îndeamnă autorităţile să instituie o agenţie independentă care ar urma să investigheze toate plângerile ce ţin de încălcarea drepturilor omului de către poliţie.
În timpul protestelor din 7 aprilie 2009 poliţia a reţinut cel puţin 600 de persoane, sute din ele fiind bătute la arestare şi în incinta secţiilor de poliţie supraaglomerate. Însă, în atenţia Procuraturii Generale au parvenit 108 plângeri, din care numai 58 au ajuns la judecată. Magistraţii au pronunţat decizii de condamnare numai în două cazuri, în ambele aplicându-se pedepse cu suspendare. Până acum 19 poliţişti au fost achitaţi.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *