Amnesty International acuza: Romania are legatura cu inchisorile secrete ale CIA

, ,
 

CIA, acuzata ca a folosit inchisori ilegale din Romania

CIA, acuzata ca a folosit inchisori ilegale din Romania

O noua ancheta completa impartiala si independenta in ce priveste rolul Romaniei in locuri de detentie secrete ale CIA ar fi necesara, sustin autorii unui raport redactat de Amnesty International. Organizatia “Amnesty International” cere autoritatilor romane o investigatie independenta si impartiala asupra posibilei prezente in Romania a unor inchisori secrete ale CIA. Solicitarea Amnesty International apare intr-un nou raport al organizatiei asupra asa-numitelor centre de detentie secrete ale serviciului de informatii externe american in care ar fi fost torturati detinuti. Cei de la Amnesty spun ca o astfel de investigatie este necesara in lumina noilor dovezi despre posibila implicare a Romaniei in programul secret american. Pana acum autoritatile de la Bucuresti au negat vehement ca ar fi stiut despre astfel de centre in Romania.  Noul raport al organizatiei “Amnesty International” este numit secret stiut de toti, dovezi suplimentare privind complicitatea Europei in extradari extraordinare si detentie secreta. Romania este una dintre cele opt tari europene mentionate in analiza. Documentul enumera si cateva date recente care ar arata ca in Romania ar fi existat locuri de detentie secrete ale CIA.
“Noi dovezi ale implicarii Romaniei in programele CIA de retinere si detentie ilegala au iesit la iveala in luna iulie a anului 2010, atunci cand politia de frontiera poloneza a facut publice informatii legate de un ‘transport special’ care a decolat in septembrie 2003 din Polonia, cu destinatia Romania. In ciuda informatiilor publice aparute constant in legatura cu eventuala retinere, intr-un centru secret din Romania, inclusiv relatari in presa ce includeau declaratii ale unor fosti oficiali americani, guvernul roman a continuat sa nege orice implicare in astfel de programe controvresate ale CIA”, se precizeaza in raportul Amnesty International.

Cursele avionului N313P

“La inceputul anului 2005, Romania a fost identificata si indicata ca ar fi adapostit un centru de detentie special al CIA (…) Comisia Europeana a trimis, la un moment dat, o scrisoare autoritatilor romane, cerand informatii suplimentare. Citand concluziile unei investigatii conduse de institutii guvernamentale, desfasurate in 2005, dar si concluziile Comisiei de specialitate din Senat, din 2007, autoritatile romane au raspuns Consiliului Europei si Uniunii Europene, negand vehement orice implicare in programul secret de retinere si detentie”, se mai precizeaza in raportul Amnesty International.
Amnesty International isi continua raportul, precizand ca, la sfarsitul anului 2008, au aparut noi dovezi – din diferite surse – de implicare a Romaniei in cazul “inchisorilor CIA”. Si continua cu dezvaluirea publicata de New York Times, (la mijlocul lunii august 2009) privind “inchisoarea secreta a CIA, din mijlocul Bucurestilor”. Drept raspuns, autoritatile romanesti au reiterat pozitia prin care neaga implicarea, precizand ca au cooperat ‘cu buna credinta si transparenta totala’ in ceea ce priveste investigatiile intrenationale”, se mai afirma in Raport.
“Intr-o nota verbala adresata expertilor ONU, datata 27 ianuarie 2010, autoritatile romane au negat in continuare faptul ca avioane transportand detinuti au aterizat pe teritoriul national si ca detinutii ar fi fost plasati in centre secrete de detentie (…) Documentele desecretizate de politia de frontiera poloneza in iulie 2010 indica faptul ca Boeing-ul 737, cu numarul de inregistrare N313P”, a ajuns in Polonia pe 22 septembrie 2003, fara pasageri, dar, de pe aeroportul Szymany, a plecat cu cinci pasageri catre Bucuresti.

Apel international

“In luna august 2010, Associated Press, citand, sub protectia anonimatului, fosti si actuali oficiali, transmitea ca exista informatii care ar confirma faptul ca Khaled Sheikh Mohamed, presupusul ‘creier’ al atentatelor de la 11 septembrie, a fost transferat in jurul datei de 22 septembrie 2003, la bordul unui Boeing 737, de la Szymany, Polonia, catre ‘Britelite’ un nou centru de detentie din Bucuresti, Romania”, se arata in raportul Amnesty International. Mai mult, Raportul precizeaza ca, la cunoscutul centru de detentie din Guantanamo Bay, au ajuns, pe 24 septembrie 2003, si “celebrii” Abu Zubaydah, Abd al-Rahim al-Nashiri, Ramzi Binalshibh si Mustafa al-Hawsawi. Acestia au fost adusi cu acelasi Boeing 737, N313P, care, anterior, a avut mai multe escale, inclusiv in Polonia si Romania. “Citand, sub protectia anonimatului, oficiali din serviciille secrete americane, Associated Press a mai transmis din nou, in luna octombrie 2010, ca Abd al-Rahim al-Nashiri a fost detinut, in secret, in Romania”, continua Amnesty International.
“Amnesty International face un apel catre autoritatile romane de a se alinia urgent statelor din cadrul Uniunii Europene angajate in procesul de aflare a adevarului privind rolul CIA in programele – de dupa 11 septembrie 2001 – de retinere si detentie ilegale. Dezvalurile din 2009 si 2010 privind presupusa complicitate a Romaniei cu programele secrete CIA necesita o implicare a autoritatilor guvernamentale romane in demararea unei investigatii depline, impartiale si independente privind rolul lor in aceste operatiuni”, precizeaza Raportul Amnesty International.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *