Amir, spionul sovietic, a murit

, , ,
 

AmirUn spion sovietic de legendă, care a împiedicat un complot nazist care urmărea uciderea conducătorilor Marii Britanii, Statelor Unite şi Uniunii Sovieticii în Al Doilea Război Mondial, a decedat la vârsta de 87 de ani. Gevork Andreievici Vartanian, cunoscut sub numele de cod Amir, a devenit spion la vârsta de 16 ani şi a urmărit agenţi nazişti în Iran. Potrivit BBC, Amir a urmărit în timpul celui de-al doilea război mondial mai multe comandouri germane venite în Teheran pentru a ataca un summit la care au participat Stalin, Roosevelt şi Churchill. Imediat ce şi-au dat seama că sunt urmăriţi, germanii au anulat operaţiunea.
De asemenea, potrivit jurnaliştilor BBC, Amir a reuşit să se infiltreze în serviciul britanic de informaţii, expunând chiar o reţea de agenţi secreţi în URSS. Amir ar fi reuşit acest lucru prin acceptarea sa în cadrul unor traininguri speciale pentru spioni în Teheran.
Şi şoţia lui Gevork Andreievici Vartanian a fost un spion sovietic iar după încheierea războiului au lucrat în echipă pentru următorii 30 de ani, transmite RRA. Gevork Vartanian s-a retras din serviciul de informaţii externe al Rusiei, SVR, în 1992. Preşedintele rus Dmitri Medvedev, citat de BBC, l-a descris ca un adevărat patriot şi o persoană remarcabilă.
Gevork Andreievici Vartanian s-a născut pe 17 februarie 1924 într-un oraş din sudul Rusiei, Rostov-pe-Don. În 1930 familia sa s-a mutat la Tehran unde tatăl său Andrei a lucrat pentru serviciul secret rusesc sub o identitate ca om de afaceri. Luând exemplul tatălui său, Gevork Andreievici Vartanian a devenit agent sovietic în 1940, la vârsta de 16 ani.
Sub numele de cod Amir, sarcina lui a fost să depisteze şi să expună spioni germani şi britanici. Acceptat în cadrul unor cursuri de pregătire de spionaj britanice, Amir a transmis informaţii cu privire la şcoala britanică la Moscova.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *