Americanii de la Marea Neagra renunta la cetatenia SUA

de | apr. 27, 2010 | Alte regiuni, Federatia Rusa, Știri, Turcia, Ucraina, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Cetatenii Statelor Unite, rezidenti in statele din bazinul Marii Negre, au inceput sa renunte la cetatenia americana, situatie favorizata de probleme precum supraimpozitarea de catre autoritatile americane şi dificultăţile în relaţia cu băncile din SUA si alte state, relateaza mass-media internationala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS

American Citizens Abroad, ingrijorata de valul de renuntari la cetatenia SUA

Organizatia American Citizens Abroad, ingrijorata de valul de renuntari la cetatenia SUA

Cetatenii Statelor Unite, rezidenti in statele din bazinul Marii Negre, au inceput sa renunte la cetatenia americana, situatie favorizata de probleme precum supraimpozitarea de catre autoritatile americane şi dificultăţile în relaţia cu băncile din SUA si alte state, relateaza mass-media internationala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. „Asistăm la o schimbare substanţială de mentalitate în interiorul comunităţii de peste mări, în ultimii doi ani. Înainte, nimeni nu ar fi îndrăznit să spună altor americani de gândul de a renunţa la cetăţenia SUA. Acum problema este discutată deschis“, au declarat surse din cadrul organizaţiei American Citizens Abroad, principala asociatie nonguvernamentala care reprezinta cei peste 5 milioane de cetateni americani care locuiesc in afara teritoriului national si posesiunilor SUA. Registrul Federal, publicaţia guvernamentală americana ce înregistrează astfel de decizii, arată că, în ultimul trimestru al anului 2009, 502 persoane au renunţat la cetăţenie sau la caracterul de rezidenţă permanentă pe teritoriul american. Deşi proporţia este minoră raportată la cei aproximativ 5,2 milioane de americani care locuiesc în străinătate, numărul lor reprezintă dublul celor care au renunţat la cetăţenia SUA în tot anul 2008, fiind prefigurată o creştere şi mai pronunţată în viitor. În 2008, au renunţat 235 de americani la cetăţenie, iar anul trecut 743, inclusiv cetateni americani rezidenti in Turcia, Republica Islamica Iran, Israel, Federatia Rusa si Ucraina.

„Patriot act” in actiune

Principalele motive pentru aceste decizii par a fi nemulţumirile legate de taxarea veniturilor şi problemele cu băncile, consideraţiile politice fiind marginale, relateaza mass-media. Americanii de peste hotare s-au plâns de multe ori de faptul că SUA sunt singurul stat industrializat din lume care îşi taxează cetăţenii pentru venitul obţinut în străinătate, deşi ei plătesc impozit pe acesta şi în ţara de rezidenţă. Ei sunt totuşi exceptaţi de la impozitarea primilor 91.400 de dolari câştigaţi în străinătate.
De asemenea, noile reglementări din domeniul bancar, menite prin pachetul Patriot Act să stopeze evaziunea fiscală şi fluxurile de bani către grupările teroriste, au făcut dificilă menţinerea conturilor bancare din SUA şi uneori din străinătate de către rezidenţii externi. Unele bănci din SUA au ajuns chiar să închidă conturile unor compatrioţi din cauza greutăţii atestării faptului că proprietarii păstrează în continuare adrese pe teritoriul american, fiind trase mai multe semnale de alarmă în această privinţă.
Pentru pierderea cetăţeniei americane, persoanele trebuie să se prezinte în faţa unui oficial consular sau diplomatic dintr-o ţară străină şi să semneze jurământul de renunţare. Aceasta nu înseamnă că o persoană poate să scape de vechile taxe sau de obligaţiile militare fata de Statele Unite, prevederi legale care au fost contestate in sistemul judiciar din SUA.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *