American condamnat la moarte in Iran. SUA reactioneaza

, , , ,
 

Amir Mirza HekmatiCasa Albă a criticat dur condamnarea la moarte în Iran a lui Amir Mirzai Hekmati, un fost militar american născut în Statele Unite într-o familie de imigranţi iranieni.
“Am văzut informaţiile conform cărora Hekmati a fost condamnat la pedeapsa capitală în Iran. Dacă este adevărat, condamnăm cu fermitate acest verdict”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională din SUA, Tommy Vietor. “Acuzaţiile conform cărora Hekmati ar fi lucrat pentru CIA sunt false. Regimul iranian este cunoscut pentru acuzaţii nefondate, pentru obţinerea de mărturii sub tortură şi pentru deţinerea cetăţenilor americani nevinovaţi, din motive politice”, adaugă Vietor.
Un tribunal din Teheran a condamnat un american de origine iraniană la moarte pentru că “ar fi spionat” în favoarea CIA. Potrivit autorităţilor iraniene citate de BBC, Amir Mirzai Hekmati, în vârstă de 28 de ani, a fost “condamnat la moarte pentru că a cooperat cu o naţiune ostilă, pentru că este membru CIA şi pentru că a încercat să implice Iranul în terorism”. Procurorii iranieni susţin că Amir Mirzai Hekmati ar fi fost pregătit la baze americane din Afganistan şi Irak înainte de a fi trimis în Iran.
În timpul procesului din decembrie, procurorii au mai afirmat că Amir Mirzai Hekmati ar fi recunoscut la un post de televiziune că ar fi încercat să se infiltreze în serviciile iraniene de informaţii în scopul de a aduna şi furniza date CIA. Familia tânărului american, aflată în Arizona, a declarat că acuzaţiile împotriva lui Amir Mirzai Hekmati “au fost fabricate” şi că el se afla în Iran să îşi viziteze bunicii. Statele Unite au precizat că acuzaţiile formulate împotriva acestuia sunt false şi au cerut eliberarea lui.
La mijlocul lunii august 2011, doi americani au fost condamnaţi la opt ani de închisoare pentru spionaj de către autorităţile iraniene, a anunţat televiziunea de stat de la Teheran. Un al treilea american arestat în acelaşi moment a fost eliberat pe cauţiune în septembrie 2010 şi judecat în absenţă. Cei trei americani au fost arestaţi la 31 iulie 2009, la graniţa dintre Iran şi Irak. Aceştia au declarat că au ajuns din greşeală în zonă, în timpul unei excursii. Cei trei cetăţeni americani au respins acuzaţiile de spionaj, în cursul unor audieri desfăşurate cu uşile închise la 6 februarie şi 31 iulie, a spus avocatul lor, Masoud Safii.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *