Alianta nucleara Ankara-Moscova, oficializata la Kremlin

, , ,
 

 

Erdogan, primul premier "nuclear" turc

Erdogan, primul premier "nuclear" turc

Autoritatile din Federatia Rusa si Turcia s-au angajat, printr-o declaratie comuna, sa construiasca prima centrala nucleara din Turcia, relateaza mass-media locala, citata de presa de la Bucuresti. Declaratia a fost semnata de ministrul rus al energiei Igor Secin si de omologul sau turc Taner Yildiz, dupa convorbirile desfasurate intre premierii rus si turc, Vladimir Putin si Recep Tayyip Erdogan, informeaza ITAR-TASS, preluata de Agerpres.
Reamintim ca Turcia anunta in noiembrie 2009 ca doreste sa finalizeze discutiile cu grupul rus Atomstroiexport in legatura cu constructia centralei nucleare, dupa ce a amanat in repetate randuri termenul limita la care urma sa fie semnat un acord definitiv in aceasta privinta. Procedura de licitatie a avut in luna septembrie 2008 si singura oferta a fost depusa de grupul rus Atomstroiexport si partenerii sai Inter RAO (Rusia) si Park Teknik (Turcia). Intre cele doua parti au aparut insa divergente legate de locul constructiei si de pretul energiei produse de aceasta centrala, aminteste agentia de presa rusa.

Ambitii nucleare

Consortiul ruso-turc a propus ca centrala nucleara sa fie construita in orasul Akkuyu de pe coasta de est a Marii Mediterane. Turcia vrea sa construiasca cel putin alte doua centrale nucleare, una din locatiile posibile fiind orasul Sinope de pe coasta Marii Negre. Guvernul de la Ankara are in vedere ca peste 20 de ani energia nucleara sa asigure 20 de procente din necesarul energetic al Turciei. In prezent, jumatate din centralele electrice din Turcia functioneaza pe gaze naturale, importate in principal din Rusia.
Un alt rezultat al convorbirilor Putin-Erdogan este, dupa cum a anuntat guvernul de la Moscova, ca societatea rusa Stroitransgaz va participa la privatizarea companiei distribuitoare de gaz din Istanbul. ‘Stroitransgaz va duce negocieri pentru a participa la constructia unui depozit subteran de gaz sub lacul Tuz si la privatizarea companiei distribuitoare de gaz din Istanbul”, precizeaza comunicatul. Totodata, Gazprom, care livreaza gaz Turciei, este gata sa livreze cantitati suplimentare de gaze naturale Turciei, mentioneaza comunicatul de presa citat. Reamintim ca Turcia ocupa locul al doilea la importul de gaz rusesc si cu gazele livrate de Gazprom isi asigura 70% din nevoile sale de energie.

Securitate energetica

Anterior, agentia de presa KARADENIZ PRESS sublinia ca Republica Turcia va construi prima sa centrala nucleara la Sinop, pe coasta Marii Negre. “Cabinetul primului-ministru si al ministrului Energiei au decis ca centrala nucleara va fi construita la Sinop, tinand cont de factori precum caracteristicile geologice si disponibilitatile de apa de racire”, a declarat un oficial turc din domeniul energiei, dupa intrunirea Consiliului National de Securitate al Republicii Turcia, care a avut loc in data de 28 decembrie 2009.
Reamintim ca, in acest moment, Turcia nu are o centrala nucleara, insa un studiu de fezabilitate prevede constructia unui numar de trei-cinci centrale cu o capacitate totala de 5000 de megawati, menite sa asigure consumul intern in crestere al Turciei, precum si sa asigure un surplus pentru export. Potrivit planurilor Ministerului turc al Energiei, prima centrala nucleara a Turciei va fi data in functiune in jurul anului 2012, fiind deja demarate discutii cu firme importante din domeniul energiei nucleare din SUA, Marea Britanie, China, Federatia Rusa, Coreea de Sud si Japonia in legatura cu transferul de tehnologie si costurile proiectului.

Oferta coreeana

Coreea de Sud incearca sa incheie un acord de cooperare nucleara cu Turcia dupa incheierea importantului contract cu Emiratele Arabe Unite (EAU) vizand construirea primelor reactoare nucleare din zona araba a Golfului Persic, relateaza postul iranian oficial de televiziune PressTV, citat de mass-media locala. La 27 decembrie 2009, un consortiu sud corean compus din firmele Korea Electric Power Corp, Hyundai Engineering and Construction, Samsung C&T Corp si Doosan Heavy Industries a obtinut un contract in valoare de 40 de miliarde de dolari in vederea construirii unui numar de 3-4 reactoare nucleare in EAU.
Un oficial sud corean citat de PressTV a anuntat ci in prima jumatate a anului 2010, Corea de Sud va cauta sa incheie o tranzactie asemanatoare cu Turcia. Potrivit agentiei de stiri sud coreene, Yonhap News Agency, citata de mass-media internationala, guvernul Turciei va lansa, in primele 6 luni ale anului 2010, o licitatie inernationala pentru construirea a 4 reactoare nucleare in valoare de 20 de miliarde de dolari. Coreea de sud este in contact de aproape 1 an cu guvernul Turciei in legatura cu proiectul de construire a reactoarelor nucleare.
La licitatia internationala din EAU au participat, pe langa consortiul sud coreean castigator si un consortiul francez format din firmele EDF si GDF Suez si Total, un grup de firme din SUA si un consortiu japonez format din firmele General Electric Co si Westinghouse Electric, o subsidiara a companiei Toshiba, la o licitatie internationala organizata de EAU. Initial, consortiul francez era considerat favoritul licitatiei dar a pierdut teren in favoarea concurentilor sud coreeni. Un purtator de cuvant al firmei Korea Electric Power Corp. castigatoarea licitatiei din EAU, a declarat ca nimic nu a fost hotarat dar a precizat ca exista intentia participarii la licitatia internationala pentru executarea proiectului nuclear din Turcia, relateaza mass-media internationala.

Orientul nuclear

In ciuda acuzatiilor ca programele nucleare ale Emiratelor Arabe Unite, Arabiei Saudite si Egiptului vor provoca o cursa regionala a inarmarilor, autoritatile din EAU s-au angajat sa importe combustibilul nuclear necesar functionarii reactoarelor in loc sa imbogateasca uraniul la instalatiile nucleare autohtone. Emiratul Abu Dhabi care controleaza majoritatea rezervelor de petrol ale EAU este forta care impulsioneaza programul nuclear regional constand, in faza sa initiala, din 3-4 reactoare, relateaza mass-media locala. Constructia va incepe in 2012 iar la darea lor in functiune in 2017 reactoarele din EAU vor juca un rol semnificativ in satisfacerea cererii de electricitate care va creste in 2020 pana la 40 000 MW fata de 15 000 MW in prezent.
La randul lor, liderii din Arabia Saudita declarau, in 2005, ca nu vad de ce ar fi necesar sa dezvolte putere nucleara in viitorul apropiat. In prezent insa, ei angajeaza contractori in domeniul atomic, cumpara utilaje nucleare si vor sa construiasca un sistem de reactoare regionale.
Egiptul a anuntat ca va construi o astfel de facilitate pe coasta mediteraneana. Aproape 12 tari din regiune s-au decis, recent, sa ceara sprijinul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) pentru a incepe propriul program nuclear: Bahrain, Egipt, Kuweit, Qatar, Arabia Saudita, Siria, Turcia, Yemen si sapte dintre statele ce fac parte din Emiratele Arabe Unite. Interesul fata de energia nucleara creste la nivel global, dar el este neobisnuit de puternic in Orientul Mijlociu.

Civil vs militar

Regulile se schimba, toata lumea devine interesata de programele nucleare, spune regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, potrivit “International Herald Tribune”. Statele din regiune sustin, insa, ca nu doresc decit energie atomica civila. Dar guvernul SUA si analistii cred ca actiunile sint motivate de dorinta de a contracara amenintarea nucleara iraniana. Tehnologiile respective pot produce energie, dar, cu putin efort, asa cum s-a demonstrat deja, programele civile se pot transforma in surse de fabricare a bombelor.
Oficiali din 21 de guverne au avertizat, la un recent summit al statelor arabe, ca demersurile Iranului ar putea insemna “inceputul unei curse nucleare distructive in regiune”. Inspectorii AIEA s-au aratat ingrijorati cind au gasit dovezi ale unei legaturi intre programul civil si cel militar iranian, inclusiv cercetare pe explozibili, rachete si focoase nucleare. Combinatia, au declarat oficialii AIEA, sugereaza o dimensiune militara nucleara.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *