ALFA si FULGER se antreneaza in comun pentru combaterea terorismului

, ,
 

Trupele speciale din Republica Moldova se antreneaza in stil "anti-tero"

Trupele speciale din Republica Moldova se antreneaza in stil "anti-tero"

Serviciul de Informatii si Securitate al Republicii Moldova, in conlucrare cu Ministerul Apararii de la Chisinau, au participat in perioada 25 – 26 octombrie, la exercitiul tactic antiterorist „Fortele Speciale – 2010”, desfasurat in poligonul de instruire a trupelor speciale. Exercitiul cu genericul „Actiunile Fortelor Speciale in neutralizarea grupelor teroriste si eliberarea ostaticilor in conditii diverse de teren” se incadreaza in planul de colaborare, instruire si schimb de experienta dintre Detasamentul cu destinatie speciala “ALFA” al SIS si Batalionul cu destinatie speciala „FULGER” al Ministerului Apararii, pentru anul 2010, au precizat pentru agentia de presa KARADENIZ PRESS surse oficiale de la Chisinau. Scopul exercitiului a fost ridicarea nivelului pregatirii profesionale si perfectionarea mecanismelor de interactiune a subunitatilor cu destinatie speciala privind combaterea terorismului. De mentionat faptul ca acesta este primul exercitiu antiterorist al subunitatilor cu destinatie speciala din cadrul SIS si Ministerul Apararii privind testarea gradului de interoperabilitate in cazul aparitiei situatiilor exceptionale.
In cadrul exercitiului au fost modelate diferite situatii tactice care au permis executarea misiunii cu eficienta maxima. Reiesind din situatia operativa creata, de catre ofiterii „ALFA” si „FULGER” au fost efectuate masuri de urmarire, blocare si neutralizare a teroristilor. Astfel, dupa localizarea bazei de stationare a grupelor teroriste, statul major a operat o serie de schimbari, dislocind subunitatile cu destinatie speciala ale SIS si Ministerului Apararii intr-o zona cu acces dificil. In urma actiunilor prompte, grupurile operative de lupta au efectuat asaltul ascunzisului teroristilor, eliberind cu succes ostaticii si neutralizind infractorii. Exercitiul antiterorist „Fortele Speciale-2010” se inscrie in Planul Individual de Actiuni Republica Moldova– NATO (IPAP), la capitolul reformarea sectorului militar de securitate si modernizarea mecanismului de cooperare intre institutiile de forta, ca parte componenta a realizarii politicii de integrare europeana.
SIS de comun cu Ministerul Apararii din fosta republica sovietica vor continua cooperarea in domeniul combaterii terorismului pe dimensiunea intensificarii procedeelor si modalitatilor de actiune in cazul unor situatii specifice pentru prevenirea, depistarea si curmarea activitatii teroriste, precum si eliminarea cauzelor de desfasurare a acestora.

Mihai Ghimpu: SIS trebuie sa fie o structura combativa

Serviciul de Informatii si Securitate trebuie sa fie o structura combativa, la baza activitatii sale fiind puse profesionalismul si devotamentul fata de cetateni si fata de stat, a declarat recent Presedintele interimar Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, prezent la sedinta Consiliului colegial al SIS, in cadrul careia a fost discutat proiectul Conceptiei de transformare, modernizare si dezvoltare a institutiei. Presedintele Mihai Ghimpu a accentuat ca, in procesul de modernizare a Serviciului de Informatii si Securitate, care este de durata, nu trebuie trecuta cu vederea necesitatea implementarii principiilor democratice, respectarii drepturilor si intereselor legitime ale cetateanului. “Cel mai important mesaj pe care trebuie sa-l transmiteti societatii este acela ca Serviciul de Informatii si Securitate este un organ care protejeaza fiecare cetatean, fiecare om de buna-credinta si, totodata, este unul de temut pentru orice raufacator care ar atenta la cetateni, la institutiile statului, la statalitatea si la integritatea teritoriala a Republicii Moldova”, a mentionat presedintele R.Moldova.

Obiective importante

In procesul de reformare a institutiei, in opinia Presedintelui Mihai Ghimpu, este necesara o imbunatatire a capacitatii anticipative si a capabilitatilor de raspuns ale Serviciului la riscurile asociate terorismului international, proliferarii armelor de distrugere in masa, instabilitatii regionale si criminalitatii organizate transfrontaliere, precum si la schimbarile intervenite in formele de manifestare ale amenintarilor clasice. “Obiective importante exista si in domeniul asigurarii securitatii economice. In special, tin sa mentionez respectarea garantiilor pentru activitatea de intreprinzator si a dreptului de proprietate, monitorizarea evolutiei sistemelor financiar-bancar si energetic, apararea economiei nationale de fenomene precum coruptia, criminalitatea, spionajul industrial. In acest context, toate actiunile intreprinse de organele de securitate trebuie sa fie in stricta concordanta cu normele legislative in vigoare”, a mai spus Mihai Ghimpu.
Referindu-se la documentul propus spre dezbateri in cadrul sedintei Consiliului colegial al SIS, conducatorul institutiei Gheorghe Mihai a specificat ca Conceptia defineste scopurile, obiectivele si domeniile cheie de transformare, modernizare si dezvoltare a Serviciului, activitatile planificate pornind de la prioritatile reflectate in Conceptia si Strategia securitatii nationale, etc. “Proiectul de transformare se include organic in programul national de reformare a sectorului de securitate si militar al tarii. O linie directorie de activitate o constituie si contribuirea SIS la realizarea aspiratiilor de integrare europeana a republicii prin dezvoltarea relatiilor de colaborare cu partenerii straini”, a mentionat Gheorghe Mihai.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *