Alegerile prezidentiale din Azerbaidjan, o afacere familiala

, , ,
 
Mehriban Alyeva, prima doamna a Azerbaidjanului, propusa pentru postul de presedinte

Mehriban Alyeva, prima doamna a Azerbaidjanului, propusa pentru postul de presedinte

Soția președintelui Azerbaidjanului, Mehriban Aliyeva, a fost propusă în calitate de candidat la alegerile prezidențiale, care vor avea loc în toamnă. Prima doamnă a fostei republici sovietice a fost înaintată de partidul „Pacea Azerbaidjanului Democratic”, relateaza mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Mehriban Aliyeva are 48 de ani și este cunoscuta pentru implicarea în activitățile caritabile, sponsorizate generos de catre autoritatile statului azer. Ea patronează Fundația „Heydar Aliyev” (numită în cinstea tatălui actualului președinte), detinand si titlul de ambasador al bunăvoinței din partea UNESCO. Pe lângă aceste activități, soția președintelui mai deține și un mandat de parlamentar in Legislativul de la Baku.

Candidatura de forma

Formațiunea politica care a înaintat-o – „Pacea Azerbaidjanului Democratic” – a fost constituită acum câțiva ani, dar nu este una activă, scrie presa de la Baku. La mijlocul anilor 2000 acest partid a mai propus-o odata pe Mehriban Aliyeva la funcția de șef al statului, dar această inițiativă nu s-a materializat. Mass-media azera cataloggeaza acest partid drept unul proguvernamental.
Având în vedere că actualul președinte Ilham Alieyv a fost deja propus pentru un nou mandat, jurnaliștii azeri admit că atragerea soției președintelui în campanie este o strategie a conducerii de la Baku. „Este puțin probabil ca una dintre partidele proguvernamentale ar fi decis să înainteze candidatura primei doamne fără acceptul «de sus»”, consideră unele publicații.

Mandat cu repetitie

Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a fost înaintat pentru un al treilea mandat prezidenţial, în timpul congresului partidului aflat la putere „Eni Azerbaidjan”. Decizia luată la începutul lunii iunie 2013 a fost adoptată cu unanimitate de voturi. În timpul aceluiaşi congres, Aliyev a fost reales preşedinte al partidului puterii, iar una dintre funcţiile de vicepreşedinte al formațiunii i-a revenit soţiei sale, Mehriban Aliyeva. Alegerile prezidenţiale din Azerbaidjan urmează să aibă loc în octombrie 2013.
Intenţia de a candida la preşedinţia Azerbaidjanului şi-au exprimat-o deja mai mulţi reprezentanţi ai opoziţiei. Opoziţia ia în calcul şi posibilitatea de a înainta un candidat unic, iar acesta ar putea fi dramaturgul Rustam Ibraghimbekov, ales lider al Consiliului Naţional al Forţelor Democratice.
Ilham Aliyev conduce Azerbaidjanul din 2003, înlocuindu-l în funcţia de şef al statului pe tatăl său, Heydar Aliyev. În 2008, Ilham Aliyev a câştigat un al doilea mandate cu 89% dintre voturi în favoarea sa. Ulterior, la iniţiativa partidului aflat la putere, a fost organizat un referendum, în urma căruia din Constituţie a fost înlăturată restricţia care nu-i permitea unui politician să fie preşedinte al ţării mai mult de două mandate.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *