Alegerile locale din mai, test pentru parlamentarele din Republica Moldova. Socialiștii, primi favoriți în sondaje

, , , , , ,
 
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, favorit în sondajele pentru alegerile locale din mai 2018 pentru primăriile din Chișinău și Bălți

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, favorit în sondajele pentru alegerile locale din mai 2018 pentru primăriile din Chișinău și Bălți

Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Chișinău a decis ca alegerile locale în Bălți să aibă loc pe 20 mai 2018 după ce instituția a luat act de demisia primarului Renato Usatîi, se arată în comunicatul de presă, citat de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Tot astăzi CEC a mai decis ca alegerile locale în Capitală să aibă loc pe 20 mai 2018 după ce instituția a luat act de demisia primarului Dorin Chirtoacă. Primii favoriți în sondajele preliminare sunt candidații formațiunii pro-prezidențiale Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), oricare ar fi cei nominalizați.

Contre la CEC

Vladimir Șarban, numit membru al CEC în 2016 de către fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, al cărui consilier a fost a ridicat o serie de probleme de procedură. „Care a fost necesitatea emiterii unui comunicat de presă precum că nu sunt bani suficienți și o altă întrebare este cu ce ocazie am tergiversat acest subiect dat fiind faptul că cererea de demisie a fost depusă mult mai devreme”, a declarat Vladimir Șarban, considerat apropiat de forțele pro-europene de opoziție.

Drept răspuns, președintele CEC, Alina Rusu, numită în funcție de actualul regim de la Chișinău,  a declarat că instituția pe care o conduce a avut la dispoziție 30 de zile pentru a se expune asupra acestui subiect iar comunicatul în cauză a fost emis pentru a informa publicul.

Menționăm că municipiile Bălți  și Chișinău au rămas fără primari după ce Renato Usatîi dar și primarul suspendat Dorin Chirtoacă au demisionat din funcția pe care au deținut-o în urma alegerilor locale din 2015.

Ulterior CEC a venit cu o notă informativă în care a scris că în bugetul pentru anul 2018 nu sunt planificate cheltuieli pentru alegeri locale în aceste două orașe, în condițiile în care acestea sunt cele mai mari localități aflate sub controlul autorităților Republicii Moldova.

Dispute în opoziția pro-europeană

Precizăm că chiar dacă data alegerilor nu a fost stabilită Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPSA) și-a anunțat candidatul, Andrei Năstase, fără a ține cont de opțiunea partenerilor din PAS, condus de fostul candidat la președinție, Maia Sandu. Într-un demers, considerat de analiștii politici de la Chișinău, drept un act prin care PPDA încearcă să își impună propriul candidat altor formațiuni care se consideră pro-europene. PPDA a cerut ulterior sprijinul celor de la PAS și a altor partide pro-europene de a susține candidatul lor la funcția de primar al Capitalei, solicitare rămasă fără răspuns din partea formațiunii Maiei Sandu.

Șah politic

Astăzi, Partidul Democrat, condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc, și care este cotat în sondaje doar cu câteva procente din intențiile de vot, mai ales la nivelul municipiului Chișinău, a anunțat că nu va avea un candidat propriu pentru alegerile din Capitală dar va sprijini un candidat comun al forțelor pro-europene. Mișcarea PDM este considerată un preludiu la forțarea de către PDM a negocierilor cu formațiunile de opoziție PAS și PPDA pentru formarea unei coaliții guvernamentale după alegerile parlamentare din Republica Moldova din toamnă. Strategia PDM a fost denunțată în termeni duri de către PPDA și PAS, care au respins categoric susținerea democraților.

Ion Ceban, lideru grupului socialiștilor din Consiliu Municipal Chișinău, unul din favoriții cursei electorale pentru mandatul de primar al capitalei Republicii Moldova

Ion Ceban, lideru grupului socialiștilor din Consiliu Municipal Chișinău, unul din favoriții cursei electorale pentru mandatul de primar al capitalei Republicii Moldova

PSRM, sigur de victorie

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) își declară disponibilitatea de a participa la alegerile locale anticipate în două cele mai importante orașe ale Republicii Moldova,  Chișinău și Bălți, după decizia de astăzi a Comisiei Electorale Centrale, privind stabilirea alegerilor la 20 mai 2018. „Fiind partidul cu cel mai înalt rating din țară, suntem gata nu doar să participăm, ci să și cîștigăm viitoarele alegeri anticipate”, a declarat președintele PSRM, Zinaida Greceanîi, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS.

Liderul partidului a menționat că PSRM va înainta candidați puternici, atât la Chișinău, cît și la Bălți. „Toate structurile de partid, grupurile mobile, tinerii și organizațiile veteranilor vor fi la dispoziția candidaților noștri”, a subliniat Zinaida Greceanîi. Printre favoriți la nominalizarea PSRM în postura de candidat la primăria de Chișinău se numără consilierul prezidențial Ion Ceban, președinte al grupului de consilieri socialiști din Consiliul Municipal Chișinău. Pentru candidatul PSRM la primăria municipiului Bălți este vehiculat numele consilierului socialist Alexandr Usatîi, fost viceprimar în timpul mandatului ex-primarului comunist Vasile Panciuc.

Conform președintelui PSRM, ambele municipii se confruntă cu probleme serioase din cauza lipsei de management profesionist și a unei strategii de dezvoltare pe termen lung a orașului. „În Chișinău și în Bălți, Partidul Socialiștilor are nu doar candidați puternici, ci și echipe puternice. PSRM este gata să-și asume responsabilitatea pentru viitorul acestor orașe și să rezolve problemele cu care se confruntă cetățenii”, a spus Zinaida Greceanîi.

Conform PSRM, candidații la primariile municipiilor Chișinău și Bălți vor fi anunțați duminică, 18 Martie, în cadrul ședinței extinse a activului partidului, care va avea loc la Chișinău.

PAS, în așteptare

Partidul Acțiune și Solidaritate(PAS) va anunța decizia în privința alegerilor pentru funcția de Primar General al municipiului Chișinău după ședința Consiliul Politic Național al formațiunii, a declarat vicepreședintele PAS, Igor Grosu, citat de mass-media de la Chișinău.

Acesta a precizat că data ședinței Consiliului Politic Național al PAS va fi stabilită la ședința Biroului Permanent Național. „Partidul Acțiune și Solidaritate informează că, potrivit statutului său, decizia vizând alegerile pentru funcția de Primar General al municipiului Chișinău se aprobă de către Consiliul Politic Național al partidului. Data ședinței Consiliului Politic Național va fi stabilită la ședința Biroului Permanent Național din ziua de astăzi, 12 martie”, ne-a spus Grosu. (Mihai Isac)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *