Alegeri prezidențiale în R. Moldova: Usatîi iese la rampă

de | mart. 5, 2024 | Moldova Electorală | 1 comentariu

Forțele politice pro-Kremlin de la Chișinău își vor anunța candidatul pentru prezidențialele de la toamnă abia după data de 9 mai, iar decizia privind desemnarea acestuia va fi luată la Moscova, a declarat liderul „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, relatează mass-media de la Chișinău. Declarații electorale „Principalul meu contracandidat de dreapta este Maia Sandu, iar cine […]

Forțele politice pro-Kremlin de la Chișinău își vor anunța candidatul pentru prezidențialele de la toamnă abia după data de 9 mai, iar decizia privind desemnarea acestuia va fi luată la Moscova, a declarat liderul „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, relatează mass-media de la Chișinău.

Declarații electorale

„Principalul meu contracandidat de dreapta este Maia Sandu, iar cine va fi concurentul de stânga, va trebui să mai așteptăm pentru a afla. Se discută că candidatul lor va fi stabilit după Ziua Victoriei”, a spus Renato Usatîi în ediția de luni, 4 martie, a emisiunii „Новая неделя” de la TV8.

Anterior, tot Renato Usatîi spunea că fostul bașcan al Găgăuziei, Irina Vlah, va fi candidatul unic al forțelor politice de stânga, pe care va miza Federația Rusă, la alegerile prezidențiale din 2024. Informația nu a fost însă confirmată oficial de niciuna dintre părți. 

Alegerile prezidențiale vor avea loc în noiembrie 2024, cel mai probabil la pachet cu referendumul privind parcursul european al Republicii Moldova.

Până în prezent, Maia Sandu și Renato Usatîi și-au anunțat candidaturile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Blocul format din CUB, Liga Orașelor și Comunelor și Platforma DA au anunțat că vor avea un candidat unic, iar Partidul Puterea Oamenilor, condus de Ruslan Codreanu, a precizat că nu va înainta un candidat.

Vot prin corespondeță

La alegerile prezidențiale din acest an ar putea fi implementat votul prin corespondență, a declarat președinta Maia Sandu în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV. Înaltul oficial a mai menționat că nu vede vreo problemă în modificarea Codului electoral în an electoral, deoarece modificarea dată „va îmbunătăți Codul electoral”.

„Parlamentul trebuie să se grăbească cu adoptarea proiectului privind votul prin corespondență, pe care măcar în câteva țări să-l putem folosi. Sigur ne-am dori peste tot, dar cred că putem să încercăm în câteva țări, în special în țările cu o suprafață mai mare, unde este greu de ajuns la secțiile de vot. Astea sunt lucrurile pe care trebuie să le facă acum Guvernul cu Parlamentul și înțeleg că există aceasta discuție de ceva timp. Eu cred că procesul poate fi grăbit”, a menționat oficialul.

Maia Sandu a mai spus că lucrul dat este necesar pentru a asigura o prezență cât mai mare la referendum și prezidențiale.

PDCM va avea candidat propriu

Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), condus de Ion Chicu, va avea candidatul său la alegerile prezidențiale din toamna anului 2024.

Biroul Executiv Central al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei s-a întrunit recent în ședință pentru a decide poziția formațiunii politice în contextul alegerilor prezidențiale și referendumului ilegal inițiat de președintele țării.

Convocați la Chișinău, membrii Biroului Executiv Central și președinții Organizațiilor Teritoriale PDCM au discutat mai multe opțiuni posibile în contextul alegerilor prezidențiale următoare. Luând act de informația prezentată privind discuțiile purtate de liderii PDCM cu alte formațiuni politice pentru a identifica un candidat comun pentru alegerile prezidențiale, membrii BEC al PDCM au ajuns la concluzia, că această opțiune în condițiile date nu mai este una optimală. Progresul modest realizat în procesul de identificare/convingere a unui potențial candidat comun, precum și termenii restrânși rămași până la exercițiul electoral prezidențial, reduce substanțial oportunitatea acestei opțiuni, precum și șansele oferite de forțele politice de opoziție poporului nostru de a salva țara de regimul dictatorial antinațional și servil străinilor.

În aceste condiții, Biroul Executiv Central al PDCM a luat decizia de a propune Consiliului Politic Național al formațiunii să identifice și să aprobe un candidat propriu al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei pentru alegerile prezidențiale din toamna anului 2024. Procedura de desemnare a candidatului PDCM pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova va fi desfășurată în strictă conformitate cu calendarul prevăzut de Codul Electoral și documentele statutare ale formațiunii.

Usatîi, candidat la prezidențiale

Renato Usatîi, președintele Partidului Nostru, a spus anterior că sunt câteva motive pentru care a depus mandatul de consilier în Consiliul Municipal Bălți.

“Sunt câteva motive pentru această decizie. Avem în față două scrutine importante, care implică eforturi și acțiuni hotărâte din partea Partidului Nostru și din partea mea ca lider de partid, așa cum ne cer membrii și susținătorii noștri. După cum am anunțat, voi candida la alegerile prezidențiale din acest an. Și vreau din start să încep acest exercițiu printr-o comportare fairplay. Nu vreau să fiu acuzat că profit de Consiliul Municipal Bălți ca de o trambulină în campania electorală”, a declarat el.

Totodată, politicianul a spus că știe că oamenii așteaptă o schimbare categorică în actul guvernării, iar acest lucru se poate întâmpla odată cu alegerile parlamentare anticipate.

“Dacă îi mai lăsăm să ne conducă în această componență, riscăm ca până la alegeri parlamentare ordinare Republica Moldova să nu mai existe ca stat. Avem în față, deci, poate, cea mai decisivă perioadă pentru noi, ca țară. Dacă nu ne implicăm și rămânem indiferenți acum, nu vom fi înțeleși niciodată”, a menționat fostul consilier.

Făcând referire la situația din Consiliul Municipal Bălți, Renato Usatîi a spus că “în perioada de după alegerile locale, m-am asigurat că echipa Partidului Nostru în frunte cu primarul Alexandr Petkov gestionează lucrurile cu profesionalism. Împreună, am adoptat principalul document – bugetul orașului și alte decizii importante care permit ca administrația municipală să funcționeze bine în continuare. Dat fiind că Partidul Nostru nu deține majoritatea în Consiliu, este important să se discute în continuare cu toate fracțiunile care sunt reprezentate aici și să se mențină atmosfera constructivă de lucru. Bălțiul și oamenii lui au fost, sunt și vor fi întotdeauna speciali pentru mine și vă asigur că le voi apăra în continuare interesele la nivel local, național și nu doar”.

Alegeri prezidențiale în octombrie

Alegerile prezidențiale ar urma să aibă loc în luna octombrie curent, relatează mass-media de la Chișinău.

„Alegerile ar trebui să aibă loc în această toamnă. În octombrie aproximativ. Urmează să se facă anumite calcule pentru pregătire. Dar, în principiu, ținând cont de data expirării mandatului actualului Președinte, ar fi cam sfârșitul sau mijlocul lunii octombrie… Dar, haideți să vedem, dar cam aproximativ așa”, a declarat Olesea Stamate, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la Realitatea Live.

Olesea Stamate a precizat că data alegerilor prezidențiale va fi stabilită prin hotărârea Parlamentului.

Share our work

1 Comentariu

  1. panea tudor

    urinato usatii iar e impins de stapinul de la fsb in fata

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *