Alegeri legislative in Georgia: Saakasvili versus Ivanisvili

, , , ,
 

Georgienii sunt chemati duminica la urne pentru a alege dintre formatiunile Miscarea Nationala Unificata a lui Saakasvili si Visul georgian, condus de miliardarul Bidzina Ivanisvili. Agentiile occidentale opineaza ca acest scrutin care ar putea sa fie influentat de catre un scandal recent de tortura intr-o inchisoare. Dezvaluirea saptamana trecuta a unor inregistrari video care surprind scene de tortura intr-o inchisoare de la Tbilisi a suscitat manifestatii in tara si condamnari din partea comunitatii internationale, punand partidul aflat la putere intr-o situatie delicata cu doar cateva zile inainte de acest scrutin. Saakasvili si principalul sau opozant, miliardarul Bidzina Ivanisvili nu s-au crutat in cursul unei campanii marcata de “provocari” si “agresivitate”, potrivit observatorilor OSCE din aceasta tara din Caucaz cu 4,5 milioane de locuitori. Coalitia de opozitie Visul Georgian a lui Ivanisvili il acuza pe Saakasvili de instituirea unui regim autoritarist in aceasta fosta republica sovietica afectata de saracie.

Acuzatii populiste

Saakasvili afirma, la randul sau, ca principalul sau opozant, in cazul in care va ajunge la putere, va pune capat modernizarii tarii si o va trimite intr-un trecut marcat de coruptie si haos.Saakasvili a promis alegerile “cele mai libere, cele mai transparente” de la proclamarea independentei Georgiei in 1991, dupa prabusirea fostei Uniuni Sovietice, in timp ce Ivanisvili – condamnat la plata unor amenzi in valoare de mai multe milioane de euro pentru infractiuni la legea electorala – a denuntat manipulari din partea partidului aflat la putere si a amenintat cu organizarea unor manifestatii in masa dupa alegeri. Partidul lui Saakasvili l-a acuzat pe Ivanisvili, a carui avere este estimata la aproximativ cinci miliarde de euro, ca actioneaza in interesul Kremlinului. Aceste acuzatii au fost respinse de catre miliardarul prooccidental, care afirma ca vrea sa restabileasca relatiile intrerupte cu Rusia in urma Razboiului din vara lui 2008 al carui scop a fost preluarea controlului asupra republicii separatiste proruse Osetia de Sud. in opinia unor analisti, ostilitatile din cursul acestei campanii foarte tumultuoase au evidentiat fragilitatea democratiei georgiene. Miscarea Nationala Unificata a lui Saakasvili detine 119 dintre cele 150 de mandate in cadrul Legislativului in exercitiu. Acesta se afla la putere din 2004, fiind format in urma unei mobilizari pasnice cunoscute sub numele de “Revolutia trandafirului” care l-a indepartat de la putere pe fostul presedinte georgian Eduard sevarnadze, un fost sef al diplomatiei sovietice. Aceste alegeri legislative sunt cruciale in masura in care modificari ale Constitutiei urmeaza sa sporeasca puterile Parlamentului si premierului si sa le reduca pe cele ale presedintelui, in 2013, un an care va marca sfarsitul celui de al doilea mandat al lui Saakasvili.

Trasee politice diferite

Actualul lider georgian Mihail Saakasvili, protejatul occidentalilor in momentul preluarii puterii in 2004, dupa “revolutia trandafirului”, este criticat in prezent pentru derivele sale autoritare de opozantii care spera sa ii diminueze puterea la alegerile legislative de luni. Saakasvili trebuie, in principiu, sa paraseasca puterea in 2013, cand i se incheie cel de-al doilea mandat prezidential, dar numerosi georgieni cred ca, daca va trece cu succes proba alegerilor legislative, ar putea ramane multa vreme o forta politica majora in tara. in timp ce criticii sai il acuza ca a devenit un autocrat, sondajele arata ca el ramane omul politic cel mai popular din aceasta mica republica din Caucaz. La varsta de 44 de ani, el actioneaza cu aceeasi energie si chiar aceeasi incredere ca atunci cand a preluat putere dupa “revolutia trandafirului”, in 2003. Ambitios, impulsiv, acest jurist charismatic format in Statele Unite si Franta, care vorbeste cinci limbi straine, a conferit un suflu nou Georgiei atunci cand l-a indepartat de la putere pe presedintele Eduard sevardnadze, fost cadru de partid si ministru al Afacerilor Externe in Uniunea Sovietica, acuzat de fraude electorale. Pe de cealalta parte, Ivanisvili este fiul unui miner, in prezent fiind miliardar. EL a decis sa isi puna averea in serviciul noilor sale ambitii politice in aceasta mica tara din Caucaz, inca afectata de saracie. Ivanisvili este cel mai bogat din Georgia si ocupa locul 153 in clasamentul miliardarilor din 2012 al revistei Forbes, cu o avere estimata la 6,4 miliarde de dolari. Casatorit si tata a patru copii, Bidzina Ivanisvili si-a construit averea in Rusia, in haosul anilor ’90, care le-a permis unora sa se imbogateasca in urma privatizarii unor societati din epoca sovietica, efectuate in imprejurari tulburi. Alaturi de un partener rus, Vitali Malkin, a inceput sa vanda computere, apoi a fondat Banca de credit rusa, cumparand totodata parti ale unor societati miniere si metalurgice, pe care apoi le-a vandut. In prezent, investeste la bursa din Europa si Statele Unite.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *