Alegeri in Turcia, in 2014. Vor merge in tandem Gul si Erdogan?

, ,
 

Preşedintele Turciei, Abdullah Gul, şi-ar putea înainta candidatura în alegerile prezidenţiale din 2014, a anunţat secretarul său de presă.
Partidul Justiţiei şi Dezvoltării a primit cu scepticism această declaraţie, dând de înţeles că îl va înainta drept candidat în alegeri pe premierul Recep Tayyip Erdogan. Aceasta nu este prima manifestare a divergenţelor din cadrul tandemului aflat la putere în Turcia, care aparent funcţionează foarte bine. De altfel, mulţi experţi nu cred în posibilitatea actualului preşedinte de a se ridica împotriva premierului, care îşi menţine statutul de lider în tandem, prognozând că în 2014 în Turcia se va repeta scenariul rus al rocadei dintre Medvedev şi Putin, scrie presa regională.
Faptul că Abdullah Gul nu exclude posibilitatea înaintării candidaturii sale la următoarele alegeri prezidenţiale a fost anunţat de şeful serviciului de presă al preşedintelui, Ahmet Sever. Înainte de aceasta, parlamentul Turciei a adoptat amendamente potrivit cărora Gul nu doar a fost ales pentru şapte ani, dar a şi primit dreptul de a-şi înainta candidatura pentru un al doilea mandat. Partidul Popular Republican a încercat să conteste aceste amendamente la Curtea Constituţională a Turciei, însă judecătorii au refuzat să satisfacă plângerea, spre evidenta mulţumire a liderilor AKP.
Însă, cum numai consilierul lui Gul a vorbit despre o nouă înaintare a candidaturii acestuia, vicepreşedintele AKP, Huseyin Celik, a ţinut să sublinieze că “posibilitatea înaintării candidaturii şi realizarea acestei posibilităţi sunt două lucruri diferite”. Liderii AKP nu ascund că pentru alegerile prezidenţiale din 2014 partidul va înainta candidatura actualului premier Recep Tayyip Erdogan.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *