Alegeri in regiunea separatista transnistreana

, , , ,
 

transnistriaPeste 400.000 de alegători din regiunea separatistă din estul Republicii Moldova – Transnistria sunt chemaţi duminică la urne la cel de-al cincilea scrutin prezidenţial, nerecunoscut pe plan internaţional.
În cursa electorală s-au înscris şase candidaţi, iar cu cele mai mari şanse sunt cotaţi actualul lider separatist Igor Smirnov, şeful sovietului suprem (aşa-zisul parlament) Anatoli Kaminski şi predecesorul acestuia, Evgheni Şevciuk. Campania electorală a fost marcată de retragerea susţinerii Moscovei pentru Igor Smirnov şi apariţia mai multor informaţii compromiţătoare, mai ales în presa rusă, despre familia acestuia. Presa rusă a comentat că favoritul Moscovei în acest scrutin este Kaminski.
Indiferent de rezultatele aşa-ziselor alegeri prezidenţiale din zona de est a Republicii Moldova există puţine şanse ca acestea să influenţeze în mod pozitiv negocierile cu Chişinăul şi procesul de reglementare a conflictului transnistrean, consideră experţii în domeniu. Alegerile nu vor aduce schimbări semnificative în regiune şi, cel mai probabil, actualul lider seperatist, Igor Smirnov, va ieşi învingător şi de această dată, a declarat pentru Agerpres analistul Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă. În opinia sa, însă, este posibil ca Igor Smirnov să nu mai beneficieze de puterea politică pe care o are în prezent, în special din cauza faptului că nu mai are susţinerea Moscovei.

Kaminski, o ameninţare pentru Smirnov

Ernest Vardanean, condamnat de Tiraspol în decembrie 2010 la 15 ani de închisoare sub acuzaţia de spionaj, dar graţiat în luna mai de Igor Smirnov, consideră că este pentru prima dată când există o alternativă serioasă la actualul lider şi anume Anatoli Kaminski. El a atras atenţia, însă, că aşa-numita comisie electorală centrală de la Tiraspol este controlată de Igor Smirnov şi, cel mai probabil, alegerile nu vor fi libere şi corecte. Anatoli Kaminski este candidatul Moscovei la aceste alegeri, dar chiar şi dacă va ajunge la putere nu înseamnă că vor fi înregistrate evoluţii spectaculoase în desfăşurarea negocierilor în problema transnistreană, a mai declarat Ernest Vardanean. Potrivit acestuia, Kaminski este mai flexibil, dar şi lipsit de voinţă, astfel că va fi doar un ‘instrument’ în mâinile Moscovei
Autorităţile de la Chişinău nu recunosc aşa-numitul scrutin organizat de Tiraspol, dar urmăresc cu atenţie încălcările care au loc în regiune, a declarat şeful biroului pentru reintegrare din cadrul guvernului, George Balan. Potrivit aşa-numitei comisii electorale centrale din regiune, la scrutinul de duminică vor fi deschise 259 de secţii de votare, la care sunt aşteptaţi aproximativ 405.000 de alegători.

1 răspunde

Urmăritori & Pingbacks

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *