Alegeri in Osetia de Sud: Ex-kgb-istul Tibilov, cele mai multe voturi

, ,
 

Fostul şef al KGB-ului local în Osetia de Sud s-a plasat duminică lejer în frunte la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit primelor rezultate ale acestui scrutin ce ar trebui să pună capăt unei crize politice în acest teritoriu separatist georgian recunoscut şi sprijinit de Rusia.
Fostul şef al KGB-ului, Leonid Tibilov, este creditat cu 55,76% din voturi după numărarea a 67,86% din buletinele de vot, au anunţat agenţiile locale de presă. El îl întrece pe David Sanakoev, 35 de ani, un delegat pentru drepturile omului al republicii separatiste, ce obţine 41,27% din voturi. Votul “împotriva tuturor” a fost exprimat de aproximativ 1% din alegători, în timp ce participarea a fost de în jur de 70%, potrivit aceleiaşi surse.
Leonid Tibilov, 60 de ani, s-a plasat în frunte în primul tur la sfârşitul lunii martie. Format, potrivit agenţilor de presă ruse, la şcoala KGB-ului din Minsk, în timpul epocii sovietice, el are gradul de general şi a fost ministru al securităţii statului în Osetia de Sud – şeful “KGB”-ului local – în anii 1990.
Responsabila comisiei electorale sud-osetine, Bella Plieva, a asigurat, duminică, că nu a existat nicio problemă majoră în acest scrutin, în timp ce alegerile prezidenţiale precedente au fost invalidate în noiembrie după victoria opozantei Alla Djioeva în faţa candidatului ales de “preşedintele” în exerciţiu Eduard Kokoitî cu acordul Kremlinului.
Aceste alegeri au fost condamnate de Georgia şi nu sunt recunoscute decât de Rusia şi câteva state din America Latină şi Pacific, care au recunoscut independenţa Osetiei de Sud după războiul ruso-georgian în august 2008. Comisia electorală estimează la 34.000 numărul de alegători din 70.000 de “cetăţeni”. Georgia afirmă la rândul ei că Osetia de Sud nu are decât 15.000 de locuitori după “purificarea etnică” ce i-a vizat în timpul şi după războiul din 2008 pe georgienii ce trăiau în această regiune.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *