Alegeri cu final asteptat in Azerbaidjan: Aliev pentru al treilea mandat

de | oct. 9, 2013 | Caucaz, Razboi energetic, Știri, Turcia, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Azerii sunt asteptati miercuri la urne pentru alegerea presedintelui, un scrutin atent supravegheat, in care actualul sef al statului Ilham Aliev, care a exercitat deja doua mandate dupa ce i-a succedat tatalui sau in functie, in 2003, este prezentat ca principalul favorit cu o cota de 80% din intentiile de vot, relateaza presa azera, preluata […]

Election posters in Baku, AzerbaijanAzerii sunt asteptati miercuri la urne pentru alegerea presedintelui, un scrutin atent supravegheat, in care actualul sef al statului Ilham Aliev, care a exercitat deja doua mandate dupa ce i-a succedat tatalui sau in functie, in 2003, este prezentat ca principalul favorit cu o cota de 80% din intentiile de vot, relateaza presa azera, preluata de Karadeniz Press. „Alegerile prezidentiale se desfasoara in mod activ”, s-a felicitat seful Comisiei Electorale Centrale, Mazahir Panahov, dupa inceperea votului. Presa occidentala scrie ca in aceasta tara campania electorala a fost aproape invizibila in aceasta tara bogata in hidrocarburi, afisele ocupând doar locuri agreate, in timp ce televiziunea nationala, puternic controlata, a tratat foarte putin scrutinul. De asemenea, opozitia denunta un val de reprimare inainte de alegeri, in care s-au inscris zece candidati pentru functia de presedinte a acestei foste republici sovietice din Caucazul de Sud. Presedintele in exercitiu Ilham Aliev, in vârsta de 51 de ani, este considerat drept câstigator cert in alegerile prezidentiale, ultimele sondaje acordandu-i 80% din intentiile de vot, cu mult in fata celorlalti noua candidati. Aliev, care l-a succedat pe tatal sau in 2003 si a fost reales in 2008 pentru un al doilea mandat de cinci ani, dupa care a reusit in 2009, prin referendum, sa anuleze restrictia constitutionala ce limita la doua numarul mandatelor prezidentiale exercitate consecutiv, nu a depus eforturi prea mari pentru a-si face campanie. Sustinatorii sai afirma ca rezultatele economice pe care le-a obtinut vorbesc in locul sau.

Viata mai buna din „petro-dolari”

Aliev este foarte relaxat datorita faptul ca o parte din miliardele de dolari provenite din vanzarea de petrol au ridicat nivelul de trai al azerilor. Opozantii au denuntat o campanie de represiune inaintea scrutinului, cu numeroase arestari si legi adoptate pentru a reduce la tacere orice critica, inclusiv pe Internet. Puterea a reprimat un val de proteste in acest an, mai ales in orasul Ismailli, unde revoltele au durat timp de mai multe zile in jurul cladirilor oficiale. Amnesty International a denuntat o „spirala a represiunii”, cu o zi inainte de prezidentiale, care a vizat „ONG-uri, presa, grupuri critice si prodemocratie, dar si partide de opozitie”. De obicei divizata, opozitia, care in mare parte a boicotat alegerile din 2008, a reusit in mai sa se inteleaga in vederea sustinerii unui candidat comun. Initial opozitia l-a propus pe scenaristul Rustam Ibraghimekov, insa Comisia Electorala Centrala a respins candidatura sa, motivând ca detine cetatenie dubla, rusa si azera. Astfel opozitia a fost nevoita sa-l prezinte pe istoricul si fostul deputat Jamil Hasanli. Acesta din urma, care a mobilizat mii de sustinatori in timpul mitingurilor, a promis sa demisioneze, in cazul in care va esua, la doi ani dupa alegeri, sa instaureze in Azerbaidjan un sistem parlamentar.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *