Alegeri anticipate in Macedonia

de | apr. 18, 2011 | Balcani, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Deputatii macedoneni s-au pronuntat la sfarsitul saptamanii trecute pentru dizolvarea parlamentului lor, deschizand calea alegerilor anticipate ce ar trebui sa fie anuntate in curand, relateaza presa balcanica. Toti deputatii prezenti, adica 79 din 120 de reprezentanti, au votat in favoarea motiunii prezentate de coalitia guvernamentala condusa de VMRO-DPMNE, a primului ministru Nikola Gruevski.

Parlamentul Macedoniei

Parlamentul Macedoniei

Deputatii macedoneni s-au pronuntat la sfarsitul saptamanii trecute pentru dizolvarea parlamentului lor, deschizand calea alegerilor anticipate ce ar trebui sa fie anuntate in curand, relateaza presa balcanica. Toti deputatii prezenti, adica 79 din 120 de reprezentanti, au votat in favoarea motiunii prezentate de coalitia guvernamentala condusa de VMRO-DPMNE, a primului ministru Nikola Gruevski. Presedintele Parlamentului, Trajko Veljanoski, urmeaza sa convoace alegeri anticipate. Gruevski a propus mai inainte ca alegerile sa aiba loc la 5 iunie. Macedonia traverseaza o criza politica din ianuarie, data la care principalul partid de opozitie, Uniunea Social Democrata, a decis sa boicoteze lucrarile Parlamentului. SDSM a luat aceasta decizie pentru a protesta impotriva inghetarii conturilor bancare ale unui canal de televiziune, A1, si trei ziare favorabile opozitiei si al caror proprietar, magnatul Velija Ramkovski, este suspectat de evaziune fiscala. Opozitia cere de atunci alegeri anticipate. La sfarsitul lunii martie, Parlamentul macedonean a decis sa amane pentru luna octombrie recensamantul populatiei in Macedonia, prevazut initial sa se efectueze in aprilie, din cauza crizei politice din tara si a posibilei organizari a alegerilor anticipate. “Luand in consideratie climatul politic, am decis in cadrul coalitiei guvernamentale sa aminam recensamintul”, a explicat presei Rafiz Aliti, un parlamentar al Uniunii Democrate pentru Integrare, formatiune a minoritatii albaneze care face parte din coalitia guvernamentala. “Opozitia a cerut organizarea alegerilor parlamentare anticipate si probabil ca ele vor avea loc. Nu este posibil sa se organizeze in acelasi timp alegerile si recensamantul”. Opozitia macedoneana boicoteaza Parlamentul de la sfirsitul lunii ianuarie si cere alegeri anticipate. Data scrutinului nu a fost inca stabilita, puterea si opozitia nereusind sa se inteleaga asupra modalitatilor de votare.

Macedonia ar putea deveni Republica Macedonia – Skopje

La sfarsitul lunii februarie, guvernul macedonean a venit cu o propunere menita sa puna capat disputei cu Grecia pe tema numelui tarii. Ministrul afacerilor externe Antonio Milososki i-a trimis o scrisoare secretarului general al Organizatiei Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, prin care il informeaza ca este de acord ca noul nume al tarii sa fie Republica Macedonia – Skopje. Aceasta varianta pentru noul nume a fost discutata inca in timpul summitului NATO din 2008, dar atunci Atena nu a fost de acord. Daca Grecia ar accepta de aceasta data noul nume, Skopje va organiza un referendum in cadrul caruia acesta ar trebui aprobat, a precizat Milososki. Inca de la inceputul anilor ‘90, intre Atena si Skopje exista o disputa legata de numele fostei republici iugoslave. Grecia este impotriva folosirii denumirii Macedonia, care coincide cu numele unei provincii a sa. Tensiunile dintre cele doua state balcanice au crescut in 2008, cand Grecia n-a permis ca vecina sa sa adere la NATO. Gasirea unei solutii acceptabile pentru numele Macedoniei face parte si din conditiile pentru integrarea europeana a tarii.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *