Alegerea presedintelui: Tensiuni la Chisinau – Filat baga in sedinta structurile de forta

, ,
 

Alegerea preşedintelui Republicii Moldova naşte tensiuni la Chişinău. Prim-ministrul Vlad Filat a prezidat marţi o şedinţă de lucru în problema asigurării ordinii publice şi a legalităţii.
La şedinţă au participat ministrul Afacerilor Interne, Alexei Roibu, directorul SPPS, Igor Bodorin, directorul CCCEC, Viorel Chetraru, directorul adjunct al SIS, Valentin Dediu, şi Procurorul General al Republicii Moldova, Valeriu Zubco. Cu acest prilej, a fost făcută o trecere în revistă a situaţiei din R Moldova privind asigurarea ordinii publice. În mod special, a fost abordată problema asigurării ordinii de drept în data de 16 martie, zi în care urmează să se desfăşoare şedinţa plenară a Parlamentului pentru alegerea Preşedintelui Republicii Moldova.
Premierul a subliniat necesitatea mobilizării forţelor de ordine şi coordonării eficiente a acţiunilor acestora şi a solicitat conducerii instituţiilor în cauză să întreprindă toate măsurile necesare pentru asigurarea ordinii de drept şi respectarea legii.
KARADENIZ PRESS reaminteşte că liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, a anunţat că formaţiunea sa nu va recunoaşte legitimitatea viitorului preşedinte. În plus, comuniştii pregătesc o amplă acţiune de protest pentru vineri, atunci când parlamentul se va întruni pentru a-l alege pe şeful statului. Comuniştii cer dizolvarea actualului parlament şi organizarea alegerilor anticipate, considerând că legislativul activează ilegal.

Întâlnire dubioasă: Dodon-PCRM

Igor Dodon a adresat o scrisoare deschisă lui Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. În aceasta, Dodon solicită o întâlnire liderului PCRM pentru a “decide soarta crizei politice de trei ani”.
Scrisoarea a fost publicată pe blogul personal al politicianului. Potrivit acesteia, în contextul alegerilor preşedintelui Republicii Moldova, acţiunile opoziţiei politice din Parlament sunt decisive. “Opoziţia, în virtutea deciziilor hotărâtoare care îi revin, ar trebui să se consulte în privinţa modului în care poate fi gestionată actuala situaţie politică în beneficiul cetăţenilor şi al viitorului Republicii Moldova. În trei zile încă mai poate fi decisă soarta unei crize politice de trei ani”, se menţionează în scrisoare.
Potrivit aceleeaşi surse, socialiştii şi comuniştii, care se află în opoziţie, au fost diferiţi în abordări, însă pot găsi puncte de tangenţă pe chestiuni de principiu, pot discuta modalitatea unui dialog politic responsabil şi cu efecte concrete. Igor Dodon susţine că astfel opoziţia are posibilitatea de a demonstra că poate fi mai coerentă şi mai responsabilă decât guvernarea.

Mihai Godea se mai gândeşte

Deputatul neafiliat Mihai Godea va decide miercuri dacă îl va susţine pe Nicolae Timofti la funcţia de şef al statului. Declaraţia a fost făcută după întâlnirea pe care a avut-o marţi cu candidatul la funcţia de şef al statului, propus de Alianţa pentru Integrare Europeană.
Godea a declarat că discuţia cu Timofti a fost una bună, în cadrul căreia a avut loc un schimb de opinii despre situaţia din ţară şi despre situaţia în care se produc alegerile prezidenţiale. “La întrevedere au fost discutate mai multe probleme, în particular cele din domeniul justiţiei şi cele referitoare la procesul de reintegrare a ţării. Decizia finală referitoare la susţinerea candidatului înaintat de AIE la funcţia de şef al statului va fi adoptată mâine”, a spus Godea.
Nicolae Timofti, candidatul la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, nu a făcut declaraţii pentru presă după întîlnirea cu Godea.

Mandat de 4 ani pentru Timofti

În cazul în care va fi ales, viitorul preşedinte va avea un mandat tranzitoriu, de patru ani, în conformitate cu legislaţia, sunt de părere liderii fracţiunilor AIE. Cei trei lideri ai fracţiunilor AIE au menţionat că Nicolae Timofti, înregistrat oficial în calitate de candidat la preşedinţie, a fost selectat dintr-o listă de persoane notorii.
“Nimeni nu cunoaşte mai bine ca un jurist importanţa legii. Sperăm că va fi ales, ca Alianţa să poată răsufla uşor şi să-şi poată îndeplini programul”, a opinat Dumitru Diacov, liderul fracţiunii PD. Liderii AIE au spus că au păstrat în secret numele candidatul până în ultima zi când mai putea fi înregistrat, “pentru a nu genera discuţii inutile în societate”.
Potrivit lor, Timofti corespunde tuturor criteriilor impuse de componentele AIE dar şi de grupul Dodon. “Timofti este o personalitate, om public şi nu văd de ce Dodon nu l-ar vota”, a afirmat liderul fracţiunii PL Ion Hadîrcă. “Candidatul acesta a fost selectat cu atâta grijă şi s-au luat în calcul toate condiţiile impuse de Dodon. Dânsul nu ar avea argumente să respingă această candidatură”, a adăugat liderul fracţiunii PLDM Valeriu Streleţ.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *