Alcoolismul rusilor, combatut prin metode Science Fiction

, ,
 

Politia rusa combate alcoolismul

Politia rusa combate alcoolismul

„Alcolaserul”, un detector de alcool la distanţă va fi pus la dispoziţia Poliţiei Rutiere din Rusia, de către compania Laser System, din St. Petersburg, relateaza mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Dispozitivul poate detecta vaporii de alcool de la o distanţă de 100 de metri şi este eficient chiar şi la viteze de peste 120 de kilometri/oră. Noua „armă” a poliţiei ruse este asemănătoare radarului, fiind dotată cu o rază laser care, îndreptată spre un automobil, trimite datele respective, inclusiv fotografia numărului de înmatriculare, către cel mai apropiat post de poliţie rutieră. Această rază laser nu este periculoasă pentru ochii şoferilor, dar nici sănătatea acestora. Aparatul, care cântăreşte aproximativ 10 kilograme, va funcţiona doar la vaporii emanaţi de oameni şi este eficient chiar şi după consumul unui singur pahar de votcă. „Alcolaserul” are nevoie de o perioadă de testare de aproximativ un an, astfel va putea fi folosit de poliţia rutieră rusă abia din anul 2012.

Ingrijorare prezidentiala

Presedintele rus Dmitri Medvedev, ingrijorat ca populatia consuma mai mult alcool in prezent decat in anii ‘90, i-a indemnat pe rusi sa bea mai putin, relateaza si agentiile internationale de presa. “Bem mai mult in prezent decat in anii ‘90, desi acelea erau timpuri dificile”, a declarat Medvedev, citat de agentia rusa de presa ITAR-TASS. Ministrul Sanatatii, Tatiana Golikova, urmeaza sa puna la punct o strategie impotriva consumului de baturi alcoolice. “Trebuie sa pregatim un program corespunzator si sa luam masurile adecvate”, a declarat Medvedev.
Un raport realizat de revista medicala „The Lancet”, si citata de mass-media internationala, a aratat ca alcoolul provoaca o jumatate dintre decesele inregistrate in randul rusilor cu varste intre 15 si 54 de ani. Votca face parte din cultura Rusiei, in pofida eforturilor liderilor precedenti de a pune capat acestui obicei. O campanie impotriva alcoolului, lansata in 1986 de presedintele URSS, Mihail Gorbaciov, a dus la o dezvoltare masiva a productiei ilegale de alcool de slaba calitate, populatia din fostele republici unionale incepand astfel sa consume parfumuri sau alte lichide de acest tip care contin alcool.
Scaderea populatiei din Rusia a provocat ingrijorare la Kremlin, presedintele Medvedev anuntand formarea unei comisii federale care sa identifice masuri de combatere a scaderii natalitatii. Un raport al ONU din luna aprilie 2009 a aratat ca alimentatia nesanatoasa, fumatul si consumul masiv de alcool a provocat cresterea masiva a numarului de bolnavi cronici, care, combinate cu emigratia cronica si mortile violente, ar putea provoca scaderea drastica a populatiei ruse de la 142 de milioane, in prezent, la 131 de milioane de persoane, in 2025. Conform revistei „The Lancet”, citata de mass-media rusa, speranta de viata a cetatenilor rusi este de 59 de ani pentru barbati si 72 de ani pentru femei.

Votca salveaza Kremlinul

„Cei care fumeaza si beau votca aduc o contribuţie importanta in bugetul statului: fumand un pachet de ţigari, contribui la soluţionarea unor probleme sociale: susţinerea demografiei, natalitaţii, a altor servicii sociale”, a declarat recent ministrul rus de Finanţe, Alexei Kudrin, lasand sa se inţeleaga ca in viitorul apropiat ar putea urma o alta crestere a accizelor la aceste marfuri. Declaraţia ministrului nu se incadreaza in politica sociala a conducerii Rusiei, care si-a propus “insanatosirea” populaţiei ruse, relateaza mass-media locala. Presedintele rus Dmitrii Medvedev si premierul Vladimir Putin au declarat ca vor implementa masuri drastice, fiind socati de statisticile ministerului Sanataţii de la Moscova, fiecare cetaţean rus consuma anual 18 litri de alcool, mai mult de 0,75 litri pe saptamana pentru un om, inclusiv si pentru un nou-nascut.
In urma sporirii preţurilor la alcool, cea mai ieftina vodca costa circa 3 dolari, iar incepand cu data de 1 septembrie 2010, comercializarea bauturilor tari in Moscova va fi interzisa intre orele 22.00-10.00. Conform surselor oficiale, in perioada urmatoare, accizele la ţigari si alcool vor fi marite cu circa 10%, insa experţii afirma ca acest lucru nu va duce la scaderea evidenta a consumului acestor marfuri.

Moscova interzice vanzarea de vodca

Primaria Moscovei a interzis din data de 1 septembrie 2010 comercializarea de bauturi alcoolice tari in magazine, intre orele 22 si 10, aceasta fiind o noua masura in lupta impotriva alcoolismului, relateaza surse oficiale, citate agentiile de presa. Textul interdicţiei a fost semnat si va fi publicat in curand, a declarat o sursa din cadrul Primariei Moscovei, confirmand astfel informaţiile aparute in mass-media ruse. “Primarul Iuri Lujkov a semnat o dispoziţie care stipuleaza ca, incepand cu 1 septembrie 2010, vanzarea en detail a bauturilor conţinand peste 15% alcool etilic va fi interzisa intre orele 22 si 10, a mai precizat reprezentantul primariei Moscovei.
O interdicţie similara a fost introdusa in primavara in regiunea Moscovei, fara a cuprinde capitala, unde vanzarea de bauturi alcoolice tari este interzisa intre orele 21,00 si 11,00. Unii experţi au criticat aceasta masura de combatere a alcoolismului, apreciind ca ea va antrena comerţul ilegal cu vodca si cresterea numarului victimelor, deja numeroase, din cauza consumului de alcool.
Presedintele rus Dmitri Medvedev recunostea anul trecut ca masurile luate in ultimii ani de catre statul rus in vederea scaderii consumului de alcool in Rusia nu au schimbat cu nimic situaţia, calificand rezultatul ca fiind “nul”. “Alcoolismul in ţara noastra este un flagel naţional”, atragea atenţia seful statului rus, amintind de statisticile Ministerului rus al Sanataţii si Dezvoltarii Sociale, potrivit carora peste 18 litri de alcool pur sunt consumaţi pe an pe cap de locuitor in Rusia. Potrivit unui raport oficial publicat in 2009, abuzul de bauturi alcoolice ucide o jumatate de milion de persoane in fiecare an in Rusia, ducand la scaderea speranţei de viaţa, inferioara celei din ţari sarace precum Bangladesh sau Honduras.

Fiscalitate anti-alcool

Concomitent, Guvernul de la Moscova, condus de fostul presedinte rus Vladimir Putin, intentioneaza sa majoreze accizele la alcool, ceea ce va duce la dublarea preţului votcii pe piata interna a Federatiei Ruse in urmatorii doi ani. Decizia guvernului Putin este parte a unei ambiţioase campanii de stat care vrea sa neutralizeze legedarul obicei al multor rusi de-a bea alcool in exces. Producatorii de bauturi avertizeaza insa ca masura va determina o crestere in producţia ilegala de bauturi etilice, relateaza mass-media locala.
Alcoolismul este una din cele mai raspandite cauze de deces in Rusia. Cantitatea medie de alcool pur consumata de populaţie s-a dublat in ultimii 20 de ani, iar potrivit statisticilor oficiale, aproximativ 4 milioane de rusi se afla in evidenţa ca alcoolici. O parte a problemei, scrie BBC News, este ca votca, bautura de capatai a rusilor, este foarte ieftina. La inceputul acestui an guvernul a impus un preţ minim pentru o sticla de votca, iar acest preţ minim este aproape dublu faţa de preţul unor marci care se gasesc in magazinele din Rusia.
Astfel, ministerul rus al Finanţelor a propus un ambitios plan fiscal de majorare a accizelor la bauturile spirtoase. Pana in 2012, in aceste condiţii, preţul unei sticle de votca se va dubla. O problema este insa, asa cum subliniaza producatorii autorizaţi de alcool, ca piaţa ilegala va inflori. Efectele ar putea fi dezastruoase pentru ca pana si in prezent mulţi rusi mor anual din cauza bauturilor contrafacute. Exista, de asemenea, si o doza de scepticism naţional cu privire la capacitatea guvernului de-a pune in practica astfel de masuri, judecand dupa gradul ridicat de dependenţa al rusilor si dupa profitul mare al firmelor producatoare de bauturi alcoolice, si ale caror proprietari sunt considerati apropiati ai Kremlinului.

Strategia anti-vodca

Reamintim ca premierul Federatiei Ruse, Vladimir Putin, a aprobat recent un proiect de combatere a alcoolismului ce vizeaza diminuarea cu peste 50% a consumului de alcool si anihilarea pietei negre a bauturilor contrafacute din Federatia Rusa, relateaza mass-media locala, citata de agentiile internationale de presa. “In prima etapa (2010-2012), consumul de bauturi alcoolice pe cap de locuitor va fi redus cu 15%. In cea de-a doua (2013-2020), piata neagra a bauturilor alcoolice va fi eradicata; consumul de produse pe baza de alcool va fi redus cu 55%”, se arata in legislatia initiata de Guvernul rus.
Conform documentului, diminuarea consumului de alcool pe cap de locuitor cu 55% pana in 2020 va fi realizata datorita inaspririi actiunilor penale pentru incalcarea legislatiei ce reglementeaza producerea si vanzarea de alcool, reducerii semnificative a numarului de reclame la bauturi alcoolice si unei noi politici de stabilire a pretului in functie de continutul de alcool etilic din produse. Autorii proiectului mai amintesc ca in perioada 1914-1917, Rusia era tara din Europa ce consuma cel mai putin alcool pe cap de locuitor (0,83 de litri pe an), consumul de bauturi alcoolice crescand incepand din 1975. Astfel, un rus consuma 5,4 litri de alcool in stare pura la inceputul anilor ‘90 si 10 litri in 2008, o crestere de 80% in aproape 20 de ani.

Pret minim

Federatia Rusa a impus, de la 1 ianuarie 2010, un pret minim pentru vodca, intr-o incercare de a-i impiedica pe rusi sa cumpere ilegal produse alcoolice de pe piata neagra, relateaza mass-media de la Moscova, citata de agentiile de presa internationale. Pretul minim a fost stabilit la 89 de ruble (n.r.-aproximativ 2,9 dolari) pentru o jumatate de litru de vodca, iar masura a intrat deja in vigoare, avand ca scop declarat lupta impotriva contrabandei cu alcool produs ilegal si vandut la preturi scazute. “Intrarea in vigoare a acestei masuri ii va priva pe producatorii de pe piata neagra de principalul lor avantaj – pretul mic”, a declarat Dmitri Dobrov, purtator de cuvant al Asociatiei Producatorilor de bauturi alcoolice din Federatia Rusa, citat de Interfax, si preluat de mass-media internationala.
Conform agentiei Interfax, vanzarile pe piata neagra ating jumatate din totalul vanzarilor de vodca in Rusia. Autoritatile ruse considera ca o mare parte a votcii contrafacute provine din statele limitrofe Federatiei Ruse, precum Ucraina, Belarus, Kazahstan, China, dar si din foste state sovietice precum Republica Moldova si Armenia. Anual, sute de imigranti legali si ilegali din aceste state sunt condamnati de justitia rusa pentru implicare in astfel de operatiuni de contrabanda. Organizatiile pentru apararea drepturilor imigrantilor au acuzat, in mod repetat, autoritatile ruse ca prin arestarile masive efectuate in randul imigrantilor incearca sa musamalizeze implicarea unor inalti oficiali rusi din cadrul militiei si organelor de securitate in operatiunile de contrabanda. In afara consecintelor economice pentru producatori, vanzarea de alcool de contrabanda are consecinte si asupra starii generale de sanatate a populatiei ruse, provocand anual sute de decese.

Votca de criza

Peste trei sferturi dintre rusi fac economii in tip de criza, exceptie facand insa votca, pentru care vanzarile sunt in crestere, atat in magazine cat si in cazul produselor de fabricatie ilegala, informeaza un articol publicat recent in cotidianul rus Nezavissimaia Gazeta. Citand un studiu al societatii de consultanta Nielsen, cotidianul rus Nezavissimia Gazeta sustine ca vanzarile de votca au crescut cu cinci procente in 2009 comparativ cu 2008. De asemenea, a crescut si consumul de votca produsa, in mod ilegal, de cetatenii rusi de la aproximativ 700 milioane litri, in 2008, la 750 milioane litri in 2009, a declarat directorul Centrului de cercetari pentru piata alcoolului din Rusia, Vadim Drobiz, citat de Nezavissimaia Gazeta. In paralel, vanzarile de alcool in restaurante sunt in scadere, rusi preferand “din ce in ce mai mult sa cumpere bauturi alcoolice din magazine pentru a le consuma acasa”, a adaugat Vadim Drobiz. “Criza economica a antrenat dupa sine o crestere a consumului de alcool, nu doar in Rusia ci in intreaga lume. Aceasta are legatura cu nevoia indispensabila de destindere psihologica”, a explicat expertul rus.

Federatia Rusa, afectata de criza demografica

Rusia pierde un milion de active în fiecare an, din cauza unei crize demografice şi a unei nevoi presante de imigranţi, a declarat directorul Serviciului federal rus pentru migraţii (FMS), Konstantin Romodanovski, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS, care a cerut să se pună capăt discursurilor antiimigraţie. “Nu avem nevoie să purtăm discuţii dacă Rusia are nevoie sau nu de imigranţi. Este nevoie de ei aşa cum este nevoie de aer!”, a afirmat oficialul, într-un interviu publicat de cotidianul oficial Rossiiskaia Gazeta. “Rusia pierde un milion de active în fiecare an”, a mai spus el, denunţând apoi mentalitatea antiimigraţie foarte răspândită în Rusia, unde violenţele rasiste au luat o amploare fără precedent după căderea Uniunii Sovietice. Romodanovski a subliniat că doar 3,5 la sută din infracţiunile şi delictele din Rusia sunt comise de străini.
Oficialul a estimat la cinci milioane numărul imigranţilor clandestini, în principal cetăţeni din fostele republici sovietice, şi a făcut apel la facilitarea procedurilor de reglementare a situaţiei acestora. Rusia a pierdut aproximativ 5,8 milioane de locuitori începând din 1993 şi numără în prezent 142 de milioane de locuitori. Guvernul încearcă de mai mulţi ani să limiteze acest declin, prin măsuri care încurajează natalitatea, şi vizează să ajungă la o populaţie de 145 de milioane de locuitori până în 2025.
Pentru prima oară începând din 1995, Rusia a înregistrat în 2009 o uşoară creştere demografică, mai ales datorită imigraţiei. Dar experţii se aşteaptă la o nouă scădere, numărul persoanelor care au vârsta la care pot procrea fiind pe punctul de a se diminua, aceasta fiind o consecinţă a slabei natalităţi din anii ‘90.

Genocid demografic

Populatia Federatiei Ruse scade in mod catastrofal, considera cercetatorii organizatiei Population Reference Bureau, citati de mass-media de la Moscova. Datele indica in anul 2009 o populatie de aproximativ 142 milioane persoane, in anul 2025 populatia Rusiei se va reduce la 133 de milioane, iar in anul 2050 – la 117 milioane. Scaderea populatiei rusesti va avea loc pe fondul cresterii necontenite a numarului populatiei in general in lume, care de la 6,8 miliarde in anul 2009 va ajunge in anul 2025 la 8,1 miliarde, iar peste inca un sfert de veac – la 9,4 miliarde. Aceasta va depinde in principal de tendintele demografice din cele mai populate tari ale lumii – de India si de China.
Organizatia Population Reference Bureau mai prognozeaza ca populatia Europei va ajunge de la 738 milioane in prezent,  la 702 milioane in anul 2050. In ceea ce priveste SUA, tara care numara circa 310 milioane de cetateni in prezent, in anul 2050  va ajunge la peste 400 milioane. Cresterea numarului de populatie in America este direct legata de ritmul imigratiei, numarandu-se, astfel,  printre primele zece tari ca numar de populatie din lume.
In prezent, printre primele zece tari se situeaza China, India, SUA, Indonezia, Brazilia, Pakistan, Bangladesh, Nigeria, Rusia, Japonia. In anul 2050 se preconizeaza ca printre primele zece tari sa figureze, de asemenea, Etiopia si R.D.Congo.

Avertisment anterior

Anul trecut, un raport al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) releva ca populatia Rusiei s-a redus cu 6,6 milioane de persoane incepand cu 1993, in ciuda influxului a milioane de imigranti, iar, pana in 2025, se va mai diminua cu alte 11 milioane. Consecintele acestei scaderi ar putea fi deficitul de forta de munca, o populatie imbatranita si o crestere economica lenta, se arata in document.
Eforturile recente ale Kremlinului de a recompensa femeile care fac mai multi copii au determinat o crestere a ratei natalitatii, insa acest lucru nu va conta foarte mult pe termen lung, releva raportul.
PNUD recomanda Rusiei sa reduca rata mare a mortalitatii – similiara celei din mai multe parti din Africa subsahariana – prin reformarea sistemului public de sanatate si prin incurajarea schimbarilor in stilul de viata, in special prin reducerea consumului de alcool.
Numarul locuitorilor a stagnat in multe state dezvoltate si se asteapta sa scada pana in 2025, insa populatia Rusiei, care este in prezent de 142 de milioane, s-a redus incepand cu 1992. Rata mortalitatii in Rusia este printre cele mai ridicate din lumea dezvoltata, cu speranta medie de viata in randul barbatilor abia atingand 60 de ani.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.