Al-Qaida pregatea atacuri simultane in Marea Britanie, Franta si Germania

, ,
 

CIA l-a facut scapat pe Osama Bin Laden

CIA l-a facut scapat pe Osama Bin Laden

Atacuri teroriste in Marea Britanie, Franta si Germania, planificate in Pakistan, au fost dejucate de serviciile de informatii, a anuntat recent postul britanic de televiziune Sky News, citand surse din domeniul spionajului. Atacuri simultane erau prevazute la Londra si in mari orase franceze si germane, a precizat postul, adaugand ca planul se afla intr-un stadiu avansat, dar ca atentatele nu erau iminente. Activisti din Pakistan, care au planificat atentatele, se aflau sub supraveghere de ceva timp, a precizat Sky News. Potrivit postului, operatiunea „avea o legatura cu al-Qaida si, posibil, cu talibanii”, care vizau Europa, transmite Mediafax, citata de agentia KARADENIZ PRESS. Acesta era „cel mai serios proiect de atentate planificat de al-Qaida in ultimii ani”, pus la punct de lideri ai retelei, refugiati in regiunile tribale ale Pakistanului, a afirmat BBC. Potrivit surselor din domeniul informatiilor citate de Sky, atacurile ar fi urmat sa fie asemanatoare cu cele comise la Bombay, in India, in noiembrie 2008, cand un comando de islamisti a atacat simultan mai multe obiective, intre care si hoteluri, in capitala economica indiana, unde au fost ucise 163 de persoane.

Tinte potentiale

Postul american de televiziune ABC a citat marti seara un oficial american de rang inalt, fara sa-i precizeze identitatea, potrivit caruia si Statele Unite erau o potentiala tinta. Postul subliniaza ca presedintele american, Barack Obama, a fost informat in legatura cu aceste amenintari, apreciate drept „credibile” de acest oficial. Planificarea acestor atacuri in Europa a fost descoperita in urma unei cooperari intre serviciile de informatii britanice, franceze, germane si americane, afirma Sky News. Surse din cadrul politiei si serviciilor de informatii americane si europene, citate de ABC, au declarat ca informatiile cu privire la amenintarile cu atentate au la baza un interogatoriu al unui cetatean german, suspectat de terorism, care a fost capturat la sfarsitul verii, in timp ce incerca sa se intoarca in Europa. In prezent, acesta ar fi detinut la baza americana Bagram, in Afganistan. Astfel, politistii americani au avertizat ca erau in pregatire atentate similare celor de la Bombay. Aceste tentate ar fi vizat tinte „economice” si „usoare”, potrivit ABC.
Imediat dupa descoperirea planului, armata americana a oferit aliatilor europeni sustinere pentru cautarea in Pakistan a organizatorilor, a precizat Sky News. In noaptea de marti spre miercuri, doua surse franceze cu legaturi in domeniul informatiilor au declarat pentru AFP ca nu detin informatii in legatura cu aceste planuri de atentate. O sursa franceza din domeniul informatiilor a declarat, sub acoperirea anonimatului, ca „nu este deloc la curent”, iar o sursa guvernamentala franceza, in legatura cu serviciile de informatii, a declarat, de asemenea, ca nu detine informatii despre un asemenea complot dejucat. Franta a avertizat in mod oficial populatia cu privire la riscul unui atac iminent, dar sursa guvernamentala citata a precizat ca riscurile de comitere a unor atentate in aceasta tara, anuntate saptamana trecuta, nu vizau elementele avansate de sursele citate de Sky News.

Terorism in crestere

Secretarul american pentru Securitate Interna, Janet Napolitano, declara miercurea trecuta, in fata Senatului, ca tarile occidentale erau amenintate de o activitate „in crestere” a gruparilor extremiste islamiste. Wall Street Journal, citand „actuali si fosti oficiali” americani, a anuntat marti ca CIA a multiplicat atacurile cu avioane fara pilot contra insurgentilor, in zonele tribale pakistaneze, cu scopul de a contracara o serie de atentate impotriva Marii Britanii, Frantei si Germaniei. Potrivit Sky News, abia dupa ce s-a aflat despre planificarea acestor atentate, CIA si-a intensificat raidurile cu avioane fara pilot, pentru a-i anihila pe organizatori. De aproximativ o luna, Statele Unite au intensificat in mod considerabil campania de atacuri cu avioane fara pilot asupra acestor zone de la frontiera cu Afganistanul, fief al talibanilor si sanctuar al cadrelor al-Qaida din intreaga lume. De la 3 septembrie, cel putin 118 insurgenti islamisti au fost omorati in 21 de atacuri cu drone. Intre acesti insurgenti, sambata a fost ucis liderul al-Qaida in Pakistan si Afganistan, cunoscut sub numele de „Sheik Fateh”.

Ben Laden, scapat de CIA

Serviciile de informatii occidentale au intocmit o harta detaliata a miscarilor lui Osama ben Laden in anii dupa atentatele de la 11 septembrie 2001 si au fost mai aproape de a-l captura sau ucide decat s-a admis pana in prezent, a declarat un fost oficial european din serviciile secrete, citat de presa americana. Potrivit fostului oficial, care a refuzat sa fie identificat, un informator din regiunea de la granita dintre Afganistan si Pakistan, avand legaturi stranse cu conducerea al-Qaida, a furnizat, in 2003 si 2004, o serie de date importante privind miscarile lui ben Laden. Dar informatiile legate de locatia sa exacta erau permanent decalate cu o saptamana, facand imposibila o operatiune care sa duca la capturarea sau asasinarea sa.
Ben Laden s-a intalnit cu cel care a organizat atentatele de la 11 septembrie, Khalid Sheikh Mohammed, cu putin timp inainte de arestarea acestuia din urma in februarie 2003. Liderul al-Qaida si adjunctul sau, Ayman al-Zawahiri, s-au aflat frecvent in aceeasi zona si au comunicat cu regularitate.
In acest timp, serviciile de informatii occidentale au reusit sa creeze o harta detaliata a miscarilor lui ben Laden, a precizat fostul oficial. Intre 2003 si 2004, ben Laden s-a ascuns in zone muntoase si rurale din zonele tribale pakisteneze si provincia pakistaneza Frontiera de Nord-Vest, mai dens populata. In aceasta perioada el ar fi trecut de mai multe ori granita si in Afganistan, in pofida prezentei acolo a zeci de mii de militari americani. Dupa 2004, informatiile privind miscarile lui ben Laden s-au diminuat, a afirmat fostul oficial, care nu a explicat motivul. In prezent, ben Laden asigura “o directie strategica” retelei al-Qaida si se implica mai putin in operatiunile curente ale organizatiei teroriste, a adaugat el.
In urma cu aproape noua ani, ben Laden si alti membri ai conducerii al-Qaida au reusit sa scape, in pofida atacurilor aeriene americane impotriva ascunzatorilor lor din pesterile si muntii din Tora Bora – aproape de granita cu Pakistanul. Desi este cea mai cautata persoana din lume, foarte putine informatii au aparut in legatura cu miscarile liderului al-Qaida, dincolo de un consens privind faptul ca in prezent s-ar ascunde undeva in zonele tribale ale Pakistanului.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *