Al-Qaeda ameninta romanii din Spania

, ,
 

Regatul Spaniei

Regatul Spaniei

Comunitatea de romani din Spania a fost detronata ca numar de imigranti in Peninsula Iberica de comunitatea marocana, romanii detinand inca din 2004 suprematia la acest capitol, relateaza mass-media spaniola. Conform serviciilor secrete spaniole, principala amenintare terorista interna pentru statul iberic vine din parte mediilor extremiste musulmane din cadrul numeroasei comunitati originare din statele arabe din Nordul Africii (Magreb) si Orientul Mijlociu. Printre sursele de finantare ale terorismului islamic se numara fraudele bancare, precum si traficul de persoane si droguri, actiuni care afecteaza in principal comunitatile de imigranti din Spania, inclusiv comunitatea romana.
Declinul numeric este atribuit, de catre asociatiile romanesti din Peninsula, crizei economice mondiale, si nu programelor care promoveaza intoarcerea in tara. Comunitatea romana in Spania s-a redus in primul trimestru al anului 2009 cu 6% ajungand la 675.481 de locuitori, aceasta fiind prima scadere al numarului romanilor din 2004 pana in prezent, conform datelor Ministerului Muncii si Imigratiei. Astfel, Romania nu mai este tara care a dat cei mai multi imigranti Spaniei, Marocul ocupand acum pozitia fruntasa.

Raport oficial

Romanii nu sunt singura comunitate care a scazut in primul trimestru al acestui an, tot in scadere fiind si importanta comunitate de bulgari din Spania, care s-a diminuat cu 6,7 %. Totodata, conform unui recent raport dat publicitatii de Institutul National de Statistica (INE) de la Madrid, comunitatea romaneasca din Spania a inregistrat cea mai mare crestere fata de restul imigrantilor, in perioada ianuarie 2008 – ianuarie 2009, cu 64.770 de nou-veniti. In 2004, comunitatea romaneasca a crescut cu 52,45%, cand erau inregistrate 80.000 de persoane cu autorizatie de rezidenta, cu 130,45% in 2005 si cu 9,99% in 2006. La sfarsitul anului 2007, in Spania locuiau 603.000 de romani cu acte in regula. In cursul anului 2008, numarul romanilor a crescut cu 19% fata de 2007, in luna decembrie fiind inregistrati la primariile spaniole 718.844 de cetateni proveniti din tara noastra. In total, la 1 ianuarie 2009 numarul lor era de 796.576, fiind urmati de britanici (374.600) si de germani (190.584), relateaza AFP. Strainii reprezentau la inceputul anului 2009 12% din populatia spaniola, fata de 11,3% in 2008, ceea ce arata ca au existat mai putine sosiri decat in anii precedenti.
Din totalul de 46,6 milioane de persoane care locuiau in Spania in 1 ianuarie 2009, 5,6 milioane erau straini, potrivit unui comunicat al INE. Numarul spaniolilor a crescut cu 174.199 de persoane fata de 1 ianuarie 2008, in timp ce numarul strainilor a sporit cu 329.929. Ritmul anual de crestere a numarului strainilor a fost anterior de circa 600.000 – 750.000.

Mai putini imigranti in Spania, in 2009

Cresterea totala a numarului strainilor a fost mai mica decat cea inregistrata in anii precedenti, in conditiile in care Spania este afectata grav de criza – cu o economie in recesiune si o rata a somajului ce a depasit 17% in primul trimestru. Somajul ii afecteaza in special pe imigranti. In ultimii 12 ani, numarul strainilor care locuiesc in Spania a explodat, in conditiile in care tara inregistra o crestere economica importanta si avea nevoie de forta de munca, in special in constructii. In fata crizei, Guvernul spaniol a adoptat in septembrie 2008 un plan de repatriere voluntara pentru unii imigranti. Programul, care le propunea sa se intoarca in tara lor de origine si sa primeasca, in acelasi timp indemnizatie de somaj, a avut un succes limitat. Pentru a beneficia de aceasta masura, strainii trebuiau sa isi ia angajamentul sa nu se mai intoarca in Spania timp de trei ani.

Strategie esuata

In ultimele luni Guvernul Romaniei a facut mai multe campanii prin care incearca sa ii determine pe romanii care au plecat la munca in strainatate sa se intoarca in tara in urma calculelor facute de acesta in Romania fiind nevoie de aproximativ un milion de muncitori, intrarea in UE a tarii noastre neducand la cresterea anumitor sectoare care in prezent duc lipsa de mana de lucru calificata. Guvernul Spaniol, prin intermediul Ministerului Muncii si al Imigratiei, a semnat mai multe acorduri de colaborare cu Executivul de la Bucuresti pentru a promova mobilitatea muncitorilor romani prin diferite masuri, fara rezultate concrete.
Presedintele FEDROM din Spania, Miguel Fonda, a declarat pentru Europa Press ca reducerea numarului de romani din Spania reprezinta o actiune care se va derula intr-un ritm nu foarte alert deoarece majoritatea romanilor nu se intorc in tara lor decat atunci cand economia se va redresa si se va ajunge la normal. In opinia sa, multi dintre cei care aleg sa se intoarca acasa o fac pentru a planui o alta plecare intr-o alta tara din Uniunea Europeana sau pur si simplu pentru ca asteapta ca si acolo in Spania lucrurile sa se schimbe si sa se intoarca ulterior. Conationalii nostri nu se intorc in Romania atrasi de ajutoarele acordate de Guvernul de la Bucuresti, ci din cauza crizei economice, au mai declarat presedintii asociatiilor de romani din Spania, citati de mass-media.

Marocanii, mai afectati de criza decat romanii

Majoritatea patronilor spanioli prefera sa angajeze romani, deoarece sunt mai rasisti cu ecuadorienii si marocanii, relateaza mass-media spaniola. Secretara pe probleme de Imigratiei si Emigratie, Consuelo Rumi este de parere ca marocanii si ecuadorienii au fost strainii cei mai concediati din sectorul constructiilor. De asemenea, foarte putini proprietari de firme prefera sa ii angajeze. „Majoritatea somerilor marocani si ecuadorieni provin din domeniul constructiilor. Ei au fost si continua sa fie strainii cei mai afectati de criza economica. Firmele de constructii prefera, in prezent, sa angajeze romani”, a declarat Consuelo Rumi. Secretara este de parere ca ecuadorienii si marocanii nu sunt preferati de angajatori, din cauza rasismului. In acest sens, Consuelo Rumi a declarat ca, in prezent, echipa sa elaboreaza un plan de lupta impotriva rasismului, care va fi pus in aplicare pana la sfarsitul acestui an.
In prezent, se afla in somaj 68.765 de marocani, 59.000 de ecuadorieni, 37.435 de columbieni, 22.876 de bolivieni, 10.709 dominicani si 2.912 peruani. Consuelo Rumi a precizat ca numarul somerilor romani variaza foarte mult de la o saptamana la alta, deoarece ei sunt strainii care ocupa cele mai multe noi locuri de munca.

Teroarea Al Qaeda

Recent, serviciile de securitate spaniole au arestat un grup de 17 cetateni marocani si algerieni, acuzat ca isi ofera „veniturile” pentru a finanta actiunile teroriste ale gruparii Al Qaeda, atat pe teritoriul spaniol, cat si in tarile de origine. Arestatii sunt acuzati de furt, trafic de droguri, trafic de persoane si trafic de arme. Cunoscuti drept filiala iberica a organizatiei teroriste „Al Qaeda pentru Magrebul Islamic”, membrii grupului mai sunt acuzati ca adunau bani pentru a finanta actiunile teroriste ale gruparii. O mare parte din veniturile acestora proveneau din furturi din apartamente, trafic de droguri, falsificari de carduri de credit si alte tipuri de fraude bancare.
Organizatia „Al Qaeda pentru Magrebul Islamic” s-a format prin alianta unor grupari islamiste radicale din statele arabe din nordul Africii, avand ramificatii si in statele Uniunii Europene. Reamintim ca „Al Qaeda pentru Magrebul Islamic” si-a exprimat sustinerea fara rezerve a politicii anti-occidentale promovate de Osama bin Laden.

Imigrantii, traficati de al-Qaeda

Fiecare imigrant care vine in mod ilegal din statele africane plateste intre 500 si 3.000 de euro celor care se ocupa cu transportul din tara de origine, in general Maroc si Senegal, pana in Spania sau Italia. Generalitatea Valenciana a realizat recent un studiu in Senegal si Maroc, prin proiectul european Infomigra, care a fost comentat de catre directorul Directiei pentru Imigratie, Rafael Blasco. Din acest studiu reiese faptul ca, in ultimii 10 ani, retelele de trafic de inmigranti din cele doua tari au castigat peste doua miliarde de euro aducand in Europa straini in mod ilegal. „In prezent, in principalele orase din Maroc asteapta peste 15.000 de persoane sa fie „ajutate” sa emigreze in Europa”, a declarat Blasco pentru ziarul „El Mundo”, citat de Adevarul.
Concluziile studiului au determinat Directia de Imigratie din Comunitatea Valenciana sa realizeze campanii de informare in Africa, in concret in Senegal si Maroc, pentru a-i convinge pe locuitori sa renunte la emigrare. Aceste campanii vor aparea in mass-media, dar se va pune accent pe informarea familiilor si prietenilor celor care vor sa plece, pentru a li se explica pericolele prin care pot trece in drumul lor spre Europa. In prezent, in Comunitatea Valenciana locuiesc 66.886 de marocani si 9.543 de senegalezi, serviciile de securitate spaniole arestand periodic persoane din aceste comunitati majoritar musulmane, fiind acuzate de apartenenta la organizatii teroriste.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *