AKP, partidul premierul Erdogan, din nou castigator in legislativele din Turcia

, , ,
 
elections-turkey-1106m Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP) a castigat, duminica, alegerile parlamentare cu un scor mai mult decat confortabil in fata competitorilor politici, asigurându-si a treia legislatura consecutiva, dupa ce au fost numarate aproape toate buletinele de vot. Dupa ce autoritatile electorale au numara 94% din voturi, Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP) al lui premierului Recep Erdogan, la putere din 2002, a obtinut 50,4% din voturi, potrivit televiziunilor turce. Acest partid ar putea forma astfel cu usurinta singur un guvern, potrivit unei proiectii de ansamblu a societatii A&G si difuzata de postul de televiziune CNN-Türk. AKP detine o majoritate absoluta in Parlamentul de 550 de locuri, potrivit acestei proiectii, cu 326 de deputati. Acest partid a obtinut 47% din voturi la alegerile legislative precedente din 2007 si 341 de locuri in Parlament. In 2002, AKP a obtinut 34% din sufragii. De data aceasta, chiar daca AKP nu prezinta semne de poticnire si i-au crescut procentele de voturi la un nivel record, el va avea mai putini deputati, ca urmare a sistemului electoral turc, proportional, potrivit rezultatelor.

Rezultate modeste pentru opozitie

Pe a doua pozitie s-a plasat Partidul Popular Republican (CHP, social-democrat), principala forta de opozitie, cu 25,8% din voturi, urmat de nationalistii MHP (Partidul Actiunea Nationalista), cu 13,2%. Peste 50 de milioane de alegatori dintr-o populatie de 73 de milioane de locuitori au fost chemati la urne. AKP nu obtine totusi majoritatea de doua treimi (367) pe care o spera in Parlament pentru a modifica, fara a consulta opozitia, Constitutia mostenita de la militari dupa lovitura de stat din 1980.

Alegeri strategice

El ramâne cu un numar inferior cifrei de 330 de deputati necesari pentru a supune la referendum orice amendament al legii fundamentale. Erdogan a promis ca noua constitutie se va baza pe principiile democratice si pluraliste, dar criticii lui au denuntat tendintele sale autocrate si ii imputa ambitia de a se ridica mai târziu in postul de sef de stat, in cadrul unui regim prezidential. Opozitia denunta incalcari ale libertatilor civile, in special arestari de jurnalisti, si procese pentru conspiratii impotriva regimului. Candidatii prezentati in independenti de principala formatiune favorabila kurzilor (Partidul pacii si democratiei, BDP), pentru a trece pragul de 10% din voturi la scara nationala necesare pentru ca o formatiune sa intre in Parlament, realizeaza un progres semnificativ cu in jur de treizeci de membri (20 in parlamentul ce isi incheie mandatul – n.red). Primul ministru a laudat, in timpul campaniei, buna sanatate economica a Turciei, in prezent a 17-a economie mondiala cu o crestere „a la China” de 8,9% in 2010 si o inflatie stapânita la in jur de 6%. Alegatorii au fost de asemenea sensibili la faptul ca Erdogan asigura stabilitatea politica a Turciei, potrivit analistilor. Sfâsiata de coalitii instabile si guverne efemere, tara in cele din urma s-a stabilizat, politic si economic, sub conducerea AKP, care a reusit sa cantoneze in cazarmile ei armata, un fost actor politic de prim plan.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *