AIEA regreta esecul in discutiile cu Teheranul

, , ,
 

iran-nuclear-iaeaAgenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi-a exprimat regretul pentru absenţa unui acord cu Iranul asupra continuării discuţiilor privind programul nuclear.
Într-un comunicat difuzat în noaptea de marţi spre miercuri, AIEA dezvăluie de asemenea refuzul Teheranului de a acorda unei misiuni a agenţiei acces la un presupus sit nuclear de la Parchin, situat într-o bază militară. În cea de-a doua vizită de acest fel în mai puţin de o lună, o echipă aparţinând AIEA s-a deplasat la Teheran pentru a-i convinge pe oficialii iranieni să înceapă să răspundă îngrijorărilor tot mai mari venite din partea statelor occidentale că Iranul ar putea încerca să construiască arme atomice. Iranul respinge acuzaţiile Occidentului, spunând că programul său nuclear are strict obiective civile.
Experţii AIEA precizează că, în ciuda “eforturilor intense”, nu s-a ajuns la niciun acord asupra unui document “care să faciliteze clarificarea chestiunilor nerezolvate” legate de programul nuclear al Iranului, în special cele privind posibilele sale dimensiuni militare. “Atât în timpul primei runde de discuţii, cât şi în timpul celei de-a doua, echipa agenţiei a solicitat acces la situl militar de la Parchin. Iranul nu a oferit permisiunea ca vizita să aibă loc”, a precizat AIEA, cu sediul la Viena, după discuţiile de la 20 şi 21 februarie din capitala iraniană.
Aparentul eşec al misiunii va amplifica cel mai probabil tensiunea dintre Iran şi puterile occidentale, care au adoptat în ultimele luni sancţiuni împotriva republicii islamice, un major producător de petrol.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *