AIE cere parerea Consiliului Europei in privinta referendumului

, ,
 

Moldova-UE-steaguriAIE va solicita Consiliului Europei să se pronunţe asupra modificării pragului de participare la referendum, a declarat Marian Lupu, în cadrul unei emisiuni televizate.
Potrivit sursei citate, dacă modificare pragului de participare venea înainte de lansarea ideii referendumului, era altă situaţie. “Dacă a fost invers, vom solicita ajutorul Consiliului Europei”, a afirmat Marian Lupu. Liderul PD a declarat că decizia de iniţiere a referendumului constituţional a apărut după ce Curtea Constituţională a invalidat alegerile din 16 decembrie, dar şi pentru că PCRM doar ar fi mimat negocierile. El a spus că, până în prezent, nu au fost formulate întrebările la care cetăţenii urmează să răspundă în cadrul referendumului, însă una din întrebări ar putea viza desecretizarea votului deputaţilor.
Lupu a menţionat că, la referendumul din aprilie, cetăţenii nu vor fi întrebaţi asupra alegerii directe a şefului statului. Totodată, preşedintele democraţilor a menţionat că liderii AIE vor face campanie comună pentru referendum. ,,Din momentul în care toţi benevol am ajuns la această concluzie, suntem obligaţi să facem campanie împreună şi să explicăm oamenilor ce vrem, dar nu campanie prezidenţială, aşa cum a fost la referendumul din 5 septembrie 2010″, a mai spus Lupu.

Referendum constitutional

Liderii AIE au anunţat duminică, 15 ianuarie, că vor iniţia în luna aprilie un referendum constituţional care va avea ca obiectiv simplificarea mecanismului de alegere a preşedintelui ţării. De asemenea, cei trei lideri de fracţiuni au menţionat în cadrul unei emisiuni televizate că referendumul anunţat este un apel către populaţie, care va decide cursul politic al Republicii Moldova.
Liderul fracţiunii PD Dumitru Diacov a opinat că modificarea Constituţiei este unica cale de a pune capăt debandadei din politica moldovenească. Potrivit lui, acest procedeu electoral este strict necesar, cu atât mai mult că sondajele arată că noi alegeri ar aduce în Parlament aceleaşi partide şi aceiaşi actori.
Preşedintele fracţiunii liberal democraţilor Valeriu Streleţ a spus că obiectivul amendării unor articole din Constituţie este deblocarea crizei politice şi alegerea preşedintelui ţării. Ion Hadârcă, preşedintele fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal, a opinat că, prin decizia de a organiza un referendum, AIE a respins ideea alegerilor parlamentare anticipate ca fiind una costisitoare.

1 răspunde
  1. ion
    ion says:

    Pe moment R.Moldova este o tara cu un sistem parlamentar, si un referendum pentru micsorarea nr de voturi pentru alegerea presedintelui este necesar din simplul motiv ca sa nu se mai repete asemenea situatie si de a consolida sistemul parlamentar in tara. Ceea ce avem noi acum nu este nicidecum parlamentarism in adevaratul sens al cuvintului.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *