AIE are trei solutii pentru alegerea presedintelui Republicii Moldova fara comunisti

de | feb. 20, 2011 | R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Daca negocierile cu PCRM vor trena in continuarea Alianta proeuropeana de la Chisinau are solutii de avarie menite sa scoata Republica Moldova din criza. Anuntul a fost facut de presedintele liberalilor, Mihai Ghimpu, care a declarat ca AIE are trei solutii de votare a presedintelui tarii fara participarea deputatilor comunisti. Pentru a proba aceste afirmatii, […]

Romania-Rusia-UE-CSI

Daca negocierile cu PCRM vor trena in continuarea Alianta proeuropeana de la Chisinau are solutii de avarie menite sa scoata Republica Moldova din criza. Anuntul a fost facut de presedintele liberalilor, Mihai Ghimpu, care a declarat ca AIE are trei solutii de votare a presedintelui tarii fara participarea deputatilor comunisti. Pentru a proba aceste afirmatii, Ghimpu a dat exemplu modificarea si completatea legii organice de alegere a presedintelui Republicii Moldova. “Cu privire la procedura de alegere a Presedintelui Republicii Moldova”, precizând ca AIE are voturi suficiente pentru aceasta. Potrivit lui, noile norme urmeaza ca completeze golul legislativ creat de articolele 78 si 90 ale Constitutiei Republicii Moldova”, a declarat liderul liberal, citat de Info-Prim Neo. Potrivit lui Ghimpu, articolul 90 prevede alegerea sefului statului in termen de doua luni din ziua când functia a devenit vacanta, iar art. 78 se refera la aceasta situatie când impune alegerea presedintelui cu 61 de voturi si dizolvarea parlamentului in cazul când aceasta nu se reuseste. “Articolul 90 prevede doua luni din ziua când functia e vacanta, dar nu scrie ce facem peste doua-trei luni sau cinci ani… Dar articolul 78, care prevede 61 de voturi, turul I, turul II, alegeri repetate, este strict legat de art. 90. Aceste doua articole sunt interdependente”, a afirmat Mihai Ghimpu.

Majoritate simpla

Potrivit lui, in cazul modificarii legii mentionate, presedintele ar putea fi ales cu votul majoritatii simple a deputatilor. “Cu 51 de voturi pentru ca acum e cu totul alta situatie. Acele 61 de voturi sunt prevazute pentru perioada de doua luni”, a precizat Mihai Ghimpu, amintind ca functia de presedinte este vacanta inca in septembrie 2009, dupa demisia lui Vladimir Voronin. Liderul PL a declarat ca solutiile de votare a sefului statului fara participarea deputatilor comunisti sunt examinate in eventualitatea ca opozitia nu va dori sa dialogheze si sa voteze candidatura guvernarii. Potrivit lui, comunistii sunt interesati in alegeri anticipate, pentru a reveni la guvernare, si de aceea nu vor vota un nou sef al statului. In acest context, PCRM cere de la guvernare sa stabileasca data alegerilor presedintelui in calitate de pre-conditie pentru initierea dialogului. “Smecheria lor stiti care este? “Numiti alegerile, apoi discutam”. Aceasta inseamna ca ei ne baga in alegerile presedintelui, nu voteaza si clar ca in aceasta situatie urmeaza alegeri anticipate. De ce noi, care ne-am asumat actul guvernarii, sa-i rugam pe dânsii? Nu vreti? Noi avem solutii, iata care sunt aceste solutii…”, a spus el.

Voronin, Dumnezeul votului

Mihai Ghimpu afirma ca PL nu va vota de data acesta pentru stabilirea zilei de alegere a presedintelui fara a avea siguranta reusitei, ci doar “credinta ca “Dumnezeul rosu” ne va da votul. Voronin nu o sa-l dea niciodata, pentru ca nu numai Lupu trebuie ales presedinte, dar vine si Ghimpu presedinte al Parlamentului. Si acesta nu place nici lui Voronin,… nici la multi nu le place”, a adaugat el. Potrivit lui Mihai Ghimpu, aceasta solutie inca nu a fost dezbatuta de catre Consiliul AIE, sedinta caruia a avut loc recent: “Eu am inaintat aceasta propunere inca inainte de Consiliu, mai devreme. Dar a fost o mica discutie. Trebuie, cred, ca sa se aseze un grup de juristi care sa vada”. Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat vineri ca fractiunea PCRM din Parlament nu va vota pentru candidatura AIE la functia de sef al statului. Declaratia a fost facuta la o intrevedere cu ambasadorul SUA in Republica Moldova, Asif Chaudhry. Liderul PL nu a intrat in detalii referitor la alte doua posibile solutii privind depasirea crizei politice din tara, legata de imposibilitatea parlamentului de a alege seful statului.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *