AIE ar putea invinge comunistii lui Voronin

, , , ,
 

AIE 654

Daca Alianta pentru Integrare Europeana (AIE) se va reforma, acest bloc politic ar putea obtine 53% din voturile cetatenilor de peste Prut, in timp ce comunistii lui Voronin ar cumula 39%, informeaza portalul Unimedia.md, citand un sondaj realizat de CBS-Axa. Astfel, PCRM are 39% din intentiile de vot, Partidul Liberal Democrat (PLDM) al premierului Vlad Filat este pe locul al doilea, cu 21% din intentii, urmat de Partidul Democrat (PDM) al lui Marian Lupu, cu 19% din voturi si Partidul Liberal (PL) al presedintelui interimar al tarii, Mihai Ghimpu, cu 13% din voturi. Cu toate acestea, blocajul politic de peste Prut poate continua in conditiile in care AIE nu va avea o majoritate suficienta pentru a-sI impune propriul candidat la presedintie. Exprimate in mandate de deputat, PCRM ar acumula 42 de mandate, PLDM – 23 mandate, PDM – 21 mandate, iar PL – 15 mandate, ceea ce ar insemna ca alianta de guvernare ar obtine 59 de mandate, cu doua mai putine decat cele 61 necesare pentru a vota presedintele. Cea de-a patra forta politica din AIE, AMN este creditata cu 2% din voturi sI nu ar putea trece pragul electoral fixat la 4%. Miscarea Actiunea Europeana (MAE) este cotata cu 3%. Potrivit aceluiasi sondaj, mai mult de jumatate dintre persoanele chestionate considera ca lucrurile in Moldova merg intr-o directie gresita.
Datele sondajului au fost colectate in perioada 22-30 octombrie 2010. Esantionul este reprezentativ pentru populatia adulta a Republicii Moldova, cu o eroare de plus/minus 2,5%. Sondajul a fost finantat de compania Public Media, specializata in domeniul comunicarii.

Ancorare in comunism

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, ramane totusi cel mai popular politician din Republica Moldova, cu 21 la suta, fiind urmat de premierul Vlad Filat (14%), de liderul PDM Marian Lupu (10%) si de presedintele interimar Mihai Ghimpu (6%) Sondajul a fost realizat de Asociatia Sociologilor si Demografilor din R.Moldova, in perioada 9 – 22 august, pe un esantion reprezentativ de 1.600 de persoane, avand o marja de eroare de plus/minus 2,6 la suta.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *