Agresiunea siriana: Romania, solidara cu Turcia

, , ,
 

România a luat notă cu preocupare de incidentul doborârii unui avion militar turcesc de către armata siriană şi este solidară cu Turcia.
România se pronunţă ferm, în mod principial, pentru nerecurgerea la forţă, care este un principiu fundamental de drept internaţional. În contextul acestui incident regretabil, MAE român îşi exprimă solidaritatea sa cu Turcia, în calitate de Partener Strategic important al României.
Turcia a afirmat luni că forţele siriene au deschis focul asupra unui al doilea avion turc, fără să-l doboare, ce efectua o operaţiune de căutare a avionului F-4 de recunoaştere doborât de Siria săptămâna trecută. Într-o conferinţă de presă, vicepremierul turc Bulent Arinc a declarat că Turcia se va apăra, în cadrul legislaţiei internaţionale, împotriva a aceea ce el a numit ”acţiunea ostilă” a Siriei de doborâre a unui avion al său săptămâna trecută. Exprimându-se la încheierea unei reuniuni de şapte ore a cabinetului turc, Bulent Arinc a precizat că acţiunea de doborâre de către Siria a avionului turc ”nu va rămâne nepedepsită”.
În altă ordine de idei, vicepremierul turc Bülent Arinç, purtător de cuvânt al guvernului de la Ankara, a anunţat luni că Turcia va decide în zilele următoare dacă va sista exportul de energie electrică în Siria ca represalii la doborârea de către armata siriană, vineri, a unui avion F-4 de recunoaştere al aviaţiei turce. “Până în prezent am considerat că din motive umanitare este bine să furnizăm energie electrică Siriei, astfel încât viaţa de zi cu zi a populaţiei să nu fie afectată”, a declarat Arinç în cursul unei conferinţe de presă organizate la finalul unei şedinţe a cabinetului. “Pentru moment, continuăm să livrăm, însă subiectul se află pe ordinea de zi a guvernului. Cred că într-o zi, două vom face o declaraţie ca să anunţăm dacă vom mai continua sau nu” exportul de energie, a adăugat el

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.